Dr. Ramon Vila-Rovira
Dr. Ramon Vila-Rovira
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. RAMON VILA-ROVIRA

INSTITUT VILA-ROVIRA CIRURGIA PLÀSTICA I ESTÈTICA

Text del 2003

Cada vegada més intentem oferir tractaments estètics globals.

.

Parlar de l’Institut Vila-Rovira sense donar un perfil humà del seu creador resultaria poc menys que injust. La professió mèdica moltes vegades s’ha qualificat com una tasca cerebral i excessivament tangible. El Dr. Ramon Vila-Rovira ens ha demostrat que la seva és una labor que no pot existir sense la sensibilitat que defineix l’home. Estima allò que fa, fa allò que estima.

A l’hora de definir la seva professió Ramon Vila-Rovira segueix sorprenent-nos, “Un bon professional, en el fons, és aquell que ha arribat a aprendre un bon ofici. Més que artistes som artesans. Tenim un mestre de qui en som aprenents i adquirim un ofici. Si en gaudeixes seràs una persona que farà, de forma artesanal, una molt bona feina.”

Es troba en el món de la Cirurgia Plàstica i Estètica des de l’any 1971. “El meu mestre ha estat el professor Jaume Planas, de la Clínica Planas. Es notava que li agradava el que feia. Ell em va il·lusionar. Després vaig tenir altres mestres als Estats Units, a Mèxic, a Itàlia…”

Però, no conformant-se amb la pràctica d’aquest artesanal ofici, ha estat sempre molt relacionat amb el món de la docència i alhora molt compromès amb el col·lectiu de metges que treballen en aquest camp, “he escrit llibres, dono cursos i simposis de Cirurgia Plàstica i Estètica, de Microcirurgia. He estat president d’una associació internacional i actualment sóc president de dues associacions.”

L’Institut Vila-Rovira de Cirurgia Plàstica i Estètica neix el 1987 “d’una forma molt modesta”.

Amb els anys, i el que aquests donen d’experiència, i amb la solidesa que ha anat adquirint, el centre ha consolidat el prestigi que avui té. Actualment l’Institut és ubicat dins el Centre Mèdic Teknon “L’Institut ha d’estar en un gran centre per poder gaudir d’un conjunt de serveis. S’ha de crear la multidisciplina i els equips. El Centre Mèdic Teknon té mentalitat de progrés i de potenciar tot el que siguin millores tècniques. L’estructura és fantàstica i els pacients hi troben totes les possibilitats que ofereix la medicina privada.”

Cinc eixos fonamentals defineixen la tasca que es duu a terme dins l’Institut que dirigeix el Doctor Vila-Rovira; la Cirurgia Plàstica i Estètica, la Nutrició, la Medicina Antienvelliment i la Medicina Estètica. Mitjançant la Cirurgia Plàstica i Estètica “podem reparar, reconstruir i refer”.

És sorprenent veure el nivells on és pot arribar quan hom es troba sota la tutela d’un bon professional. De vagades tens la sensació d’estar escoltant una faula, però les proves et fan adonar que no hi ha res més lluny de la ficció. Es reconstrueixen dits amputats de les mans amb dits dels peus, es modelen pits, es refan orelles… “Amb el temps, quan vas treballant, t’adones que la Cirurgia Plàstica i Estètica és una medicina molt social i molt psicològica. Estem resolent problemes, que es frivolitzen, però sinó se solucionen darrera poden portar-ne d’altres de tipus psicològic que, alhora, poden crear-ne de socials. El nostre consell és: solucionem aquest  problema, automàticament l’autoestima del pacient millora.”

La nutrició, en el seu sentit més ampli, és un punt fonamental per assegurar una bona salut “potenciem la nutrició i la salut, la nostra lluita és la prevenció de les malalties” mijançant el canvi de l’estil de vida. A l’Institut Vila-Rovira la nutrició va molt lligada amb un tractament revolucionari que ofereixen als seus pacients, la Medicina Antienvelliment, per viure jove “fins a 100 anys.  Si volem millorar el cos hem de tractar-lo per dins i per fora. Per fora utilitzant tractaments de Medicina Estètica i per dins amb tractaments Antienvelliment. Per viure molts anys s’ha de menjar cada vegada menys i millor. Intentem canviar l’estil de vida dels nostres pacients. Transmetem el missatge que és necessari un canvi.”

La Medicina Estètica “queda entre el que és purament Cirurgia Plàstica i la medicina que, sense cirurgia, pot millorar l’aspecte de la persona amb tractaments del rostre, petites infiltracions per rejovenir, etc.”

Res seria possible, i Ramon Vila-Rovira així ho manifesta, sense comptar amb les instal·lacions del Centre Mèdic Teknon i, sobretot, sense la col·laboració d’un equip humà que, dia a dia, va fent que tot plegat esdevingui una realitat reconeguda. Un equip d’indiscutible professionalitat format per cirurgians plàstics, nutricionistes i infermeres, que treballen plegats amb un mateix objectiu; un departament administratiu que sap entendre el tracte diferencial que mereixen les persones que posen la seva confiança en un centre de Cirurgia Plàstica i Estètica; els fotògrafs, no hem d’oblidar que en Cirurgia Plàstica “la fotografia és la nostra radiografia”; a més d’altres professionals que, de forma externa, arrodoneixen el tractament integral que reben els pacients d’aquest centre.

No podem obviar un aspecte bàsic i ineludible per a un bon professional de la medicina, les persones, els pacients que posen la seva confiança a les mans del Dr. Vila-Rovira i tot el seu equip. “El que veiem a les consultes és un percentatge molt elevat de gent normal, sana psicològicament, que busca millorar petits problemes. Quan veiem l’exageració estem davant d’un desequilibri psicològic. En aquests casos la nostra obligació és dir-li al pacient que està equivocat, seria un error operar-lo.”

Però no tothom utilitza l’ètica com a punt de mesura i el Doctor Vila-Rovira n’és conscient: “la nostra és una lluita positiva per fer que arribi a tothom una millor informació, cal saber escollir. La nostra tasca no és anar en contra dels qui ho fan malament sinó informar i fer entendre que s’ha d’escollir bé. No és tant un tema de currículum (la publicitat és el sistema més fàcil, només has de pagar-la) és una qüestió de confiança, de credibilitat”.

Malgrat tot l’error existeix, fins i tot en aquells professionals que tenen una trajectòria reconeguda, ningú pot escapar a la seva condició d’ésser humà i, de vegades, les circumstàncies no transcorren paral·leles a la lògica. En aquest aspecte el Dr. Vila-Rovira és molt clar, “la sinceritat és fonamental, el pacient no pot acceptar que no siguis al seu costat quan es  produeix un error” i, la medicina és una ciència prou completa per poder resoldre aquests problemes.

No podem concloure sense parlar de futur i Ramon Vila-Rovira, que ha estat capdavanter en la seva especialitat, ens diu: “els avenços de futur són bioquímics, biològics. La tecnologia serà de gran ajut en l’esdevenidor. Durant els darrers 15 anys s’han fet uns avenços molt importants; el làser, la microcirurgia, l’endoscòpia, tot plegat ha estat definitiu en aquesta evolució. Ara som en un temps d’espera però, ben aviat, tornarem a donar un salt que es traduirà en un ventall de possibilitats insospitades.” Ens ho diu aquest “artesà de la vida” que, ben segur, serà al capdavant d’aquest esdevenidor màgic per la Cirurgia Plàstica i Estètica.