PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DRA. Mª JESÚS GOÑI ANZANO

MEDICINA ANTIENVELLIMENT I HIDROTERÀPIA DE COLON

Text del 2004

Hi ha una estreta relació entre el psiquisme i les patologies intestinals.

.

La medicina convencional o al·lopàtica no sempre proposa solucions definitives a tots els problemes de salut. Per aquest motiu han sorgit noves formes de medicina, algunes d’antigues, per alleugerir les patologies físiques i mentals de les persones. Aquestes medicines són conegudes com a teràpies naturals, alternatives o holístiques. Algunes de les seves teràpies formen part de l’art de curar des de fa milers d’anys i moltes ajuden a assolir un grau de benestar important sense riscos. La doctora Mª Jesús Goñi Anzano és llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat de Saragossa i una destacada figura dins del món de la medicina natural a l’Estat espanyol. La seva labor professional es desenvolupa des d’una consulta privada a Sitges i en el marc de dues clíniques privades de Barcelona. “Em vaig adonar que la medicina convencional només considerava l’individu segons patologies concretes i no des d’una visió holística com hauria de ser tota medicina.”

Nascuda a Pamplona i amb una personalitat inquieta i lluitadora, no ha deixat de viatjar per diferents països per formar-se en un tipus de medicina que a l’Estat espanyol tot just comença a descobrir-se i valorar-se. El seu primer contacte amb la medicina natural va tenir lloc a Alemanya, on va traslladar-se a viure. “Allà vaig descobrir la medicina natural i de seguida vaig començar a veure una manera diferent d’entendre i practicar la medicina que podia ser molt efectiva i eficient. Vaig iniciar una formació molt complexa sobre diferents disciplines com l’homeopatia, l’acupuntura, la mesoteràpia, la fitoteràpia, el làser terapèutic, la medicina biològica… que completarien la meva formació en medicina i cirurgia. Van ser més de vuit anys aprenent tècniques i teràpies noves que abordaven l’individu de forma integral.”

Una formació que s’ha realitzat sobretot a Alemanya i França amb mestres destacats com el doctor Reymond. Amb aquests coneixements va començar a introduir-se en el món de la medicina natural i a exercir-hi, primer a Saragossa i posteriorment a Barcelona. “No va ser fàcil perquè la societat espanyola tenia moltes reticències a una medicina desconeguda que creava desconfiances.”

La bona salut és un requeriment imprescindible per poder gaudir de la vida. La medicina natural no fa més que potenciar els propis mitjans de què disposa l’organisme per enfrontar-se a la malaltia. En aquest sentit, la medicina natural disposa d’un conjunt de tècniques de diagnòstic i de tractament que consideren el malalt de forma global. Es tracta el malalt, no la malaltia. “La medicina preventiva és un premissa bàsica de la medicina natural.”

L’aplicació de tractaments que potencien les forces curatives de l’organisme o bé ajuden a conservar i millorar l’estat de l’organisme enfront de futures malalties forma part de la tasca dels professionals de la medicina holística. “La meva medicina preventiva és una mica atípica però dóna uns resultats òptims. Significa veure l’individu com un tot, tant físicament com psíquica i tractar-lo per prevenir patologies. Es tracta de millorar una sèrie de circumstàncies, en especial l’alimentació. La societat moderna ha adoptat uns hàbits alimentaris poc adequats: mengem malament, en excés, amb gran quantitat de calories i fem barreges d’aliments que provoquen moltes fermentacions en el nostre organisme que ens perjudiquen. Menjar poc i no abusar de les calories és bàsic per viure més i millor.”

Precisament, la doctora Goñi s’ha especialitzat en la temàtica digestiva. “Vaig començar a interessar-m’hi fa alguns anys quan van haver d’extirpar el còlon a la meva germana petita. Aleshores vaig començar a estudiar la patologia intestinal i de l’aparell digestiu fins a subespecialitzar-me en la hidroteràpia de còlon, una tècnica simple que té per objectiu la neteja de toxines del còlon i que permet introduir-hi fàrmacs. Els meus estudis en aquest camp m’han portat a afirmar que hi ha una estreta relació entre el psiquisme i les patologies intestinals, unes conclusions que quedaran reflectides en el llibre que estic escrivint a partir de l’estudi de 3.500 pacients que han rebut tractament d’hidroteràpia. La importància del còlon en la salut de la persona és evident, ja ho deia Hipòcrates: La mort de l’individu es troba al còlon.”

El seu interès per la psicologia l’ha portat a realitzar cursos monotemàtics per aprofundir-hi. “Cal fixar-se molt en el pacient, estudiar el seu psiquisme i establir-hi una empatia per poder desxifrar allò que li passa.”

La seva actuació a Saragossa va ser notable, sobretot en el camp de l’acupuntura amb el tractament de persones obeses i aviat es va donar a conèixer dins i fora de la capital aragonesa. A través de l’acupuntura i de l’homeopatia ha realitzat tractaments del dolor i d’alteracions nervioses. El 1994 va entrar a Club Esportiu Iradier de Barcelona per realitzar-hi una sèrie de teràpies que avui estan plenament de moda, com la mesoteràpia i la hidroteràpia de còlon. “Vaig començar a aplicar una medicina preventiva entre les pacients, a les quals realitzava una analítica per veure quines deficiències o excessos vitamínics i mineralògics tenien. He estudiat medicina ortomolecular per tractar patologies a través de nutrients que no té l’organisme. Allà hi duia a terme tractaments antienvelliment. El 1989 havia realitzat ja una ponència en el Club Siglo XXI de Madrid sobre la medicina antienvelliment en un moment en què aquest concepte era totalment desconegut. Entenc aquesta tècnica com un tractament individualitzat vinculat a la medicina preventiva que procura millorar la qualitat de vida de la persona. Utilitzo plantes, en forma de càpsules, per tractar els pacients. N’hi ha que intervenen en el metabolisme a nivell hormonal. Utilitzo secretagogos, uns aminoàcids que estimulen l’hormona del creixement a aquelles persones que la tenen deficient per aconseguir que el cos endarrereixi el seu envelliment. La genètica predisposa i no podem lluitar-hi en contra. Podem contribuir a rejovenir articulacions, ossos, a millorar la mobilitat, els reflexos i la memòria, contribuir, en fi, a millorar la qualitat de vida. L’envelliment normal no es pot frenar.”

Paral·lelament i des de la seva consulta privada de Sitges tracta un gran ventall de patologies, moltes d’elles complexes com la malaltia de Khron, fibromiàlgies, miastènies, etc. En l’actualitat desenvolupa la seva tasca principal fent hidroteràpia de còlon a la Clínica Teknon i al centre CIMA. Ha realitzat ponències i ha participat en programes de ràdio i televisió explicant i donant a conèixer les possibilitats i beneficis de les teràpies naturals. El seu futur és continuar aprenent i tenir la ment oberta per conèixer nous tractaments. “La classe mèdica comença a entendre la medicina natural i fins i tot hi ha metges que la incorporen en els seus tractaments. Unir els dos tipus de medicines és bo.” I és que la medicina natural té molt a dir i a fer en l’àmbit de la salut i de la medicina de família, especialment en el camp de la medicina preventiva.