Sr.Constantino Montañés Núñez et alia
Sr.Constantino Montañés Núñez et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

EDGAR MONTAÑÉS SOLÉ i CONSTANTINO MONTAÑÉS NÚÑEZ

Montañés i Solé (RR.HH.)

Text del 19-09-2013

Amb dilatada experiència en la gestió de persones, fa set anys que aquest llicenciat en Psicologia i enginyer tècnic industrial encapçala, conjuntament amb el seu fill, la seva pròpia consultoria de recursos humans. Testimonis directes de la transformació viscuda pel mercat laboral, veuen necessari potenciar la capacitat d’adaptació i la creativitat en tots els estrats professionals i apostar per un lideratge polític coherent que ens permeti recuperar la confiança d’Europa. 

Passió i vocació per l’àmbit de la gestió dels recursos humans

Vaig cursar els estudis d’Enginyeria Tècnica Industrial i també sóc llicenciat en Psicologia, així com diplomat en Direcció per l’IESE. Al llarg de la meva trajectòria professional sempre m’he dedicat a dirigir equips de treball. Abans d’establir-me pel meu compte, vaig formar part de dues grans companyies, Campofrío i Prefabricats Pujol, i tant en una com en l’altra vaig tenir posicions de màxima responsabilitat i vaig ser membre del consell d’administració; ambdues experiències em van permetre gestionar grups humans d’entre 300 i 1.000 empleats. Val a dir que la relació amb les persones és un àmbit que m’ha interessat i apassionat des de jove. Per aquest motiu, l’any 2006 vaig decidir independitzar-me i constituir una consultoria dedicada als recursos humans.

Incorporació de la segona generació a la consultoria

Al llarg dels anys he anat incorporant altres professionals al meu equip, entre els quals s’hi compta el meu fill, Edgar Montañés Solé, que actualment és soci consultor de l’empresa. Amb la seva joventut i des del seu camp de treball, avui dia Edgar és una de les millors fonts de reclutament que tenim i suposa un important fil conductor de transferència d’excel·lents candidats al nostre despatx. Dinàmic, amb una clara visió de futur i una notable orientació cap el mercat laboral, és el nostre expert en l’àmbit de les xarxes socials i de les noves tecnologies.

Selecció de personal per augmentar l’eficiència de les empreses

La nostra activitat consisteix, fonamentalment, en la selecció de personal per a empreses. Això significa que oferim els nostres serveis a aquelles organitzacions que aposten per incorporar nous professionals a fi de millorar la pròpia eficiència, ja sigui obrint nous departaments, substituint algun empleat o introduint algun canvi significatiu en la manera d’operar de l’empresa.

Per trobar el candidat idoni cal conèixer estretament la cultura dels nostres clients

Som una empresa força generalista, no ens hem volgut especialitzar en determinats sectors o perfils. Considerem que, per tal de trobar el professional que millor encaixi amb les competències i la cultura de l’empresa que cerca personal, és imprescindible conèixer a fons els nostres clients; aquest coneixement ens permet donar resposta a qualsevol necessitat professional, ja sigui a Catalunya, a Espanya, a Europa, o fins i tot en altres indrets en què el nostre client pugui tenir alguna necessitat.

Més de 65.000 currículums al nostre abast

Podem dir, d’alguna manera, que el “producte” que nosaltres oferim és el candidat que més s’ajusta a les competències requerides per l’empresa. Per aquesta raó hem invertit recursos en reclutament, quelcom que implica treballar tant en xarxes socials i portals d’ocupació com en el cara a cara; l’objectiu és disposar d’una bona base de dades que pugui donar resposta a les necessitats de la nostra clientela. En aquests moments tenim més de 65.000 currículums al nostre abast.

Participem en les polítiques actives d’ocupació

A banda de la selecció de personal, Montañés i Solé també actua com a agència de col·locació i recol·locació amb el reconeixement del Servei d’Ocupació de Catalunya. Això significa que el SOC, després d’una inspecció dels nostres procediments i instal·lacions, ens va homologar per poder participar en les polítiques actives d’ocupació. A més, actualment les agències de col·locació i les empreses de recol·locació de Catalunya formem part de l’Associació Catalana d’Agències de Col·locació i Empreses de Recol·locació, una entitat de la qual sóc vicepresident, i que té l’objectiu de vetllar pels interessos dels seus associats i representar-los davant l’Administració pública. I també som membres de la comissió d’inserció laboral de PIMEC.

Conèixer la realitat sociolaboral del moment

Per oferir un servei eficient és imprescindible que el nostre coneixement de la realitat sociolaboral sigui permanentment actualitzat. A Montañés i Solé ens mantenim en contacte constant amb les empreses, tant amb aquelles que necessiten incorporar professionals com amb d’altres que, a causa del mal moment econòmic actual, es veuen obligades a prescindir de personal que nosaltres podem recol·locar.

Competència professional i equilibri emocional dels aturats

També oferim assessorament a professionals que es mantenen en actiu; en aquests casos, el que es busca és impulsar una carrera professional o, senzillament, assegurar la posició actual, i incidim en la formació en àmbits com les habilitats directives, el talent o la intel·ligència emocional. Per altra banda, amb les persones que es troben en situació d’atur, avaluem si les seves competències s’adiuen al perfil requerit per l’empresa contractant i treballem per millorar la seva orientació dins del mercat laboral. Creiem que, per a la persona aturada, és tan important mantenir-se tècnicament competent dins la seva àrea com conservar un equilibri emocional que no la faci decaure. Percebem que el sentiment de preocupació s’ha generalitzat: si les persones aturades viuen amb angoixa la seva situació, molts professionals en actiu temen pel que pugui esdevenir-se en l’empresa en què treballen. Malgrat això, nosaltres voldríem llançar un missatge d’optimisme, perquè entenem que actualment hi ha sectors molt productius que estan generant ocupació i que poden contribuir a sortir de la crisi.

Avui l’ocupació la genera tant l’empresa com els empleats

Quan un professional s’incorpora a una companyia i és capaç d’obrir mercat amb èxit, està generant una cadena d’ocupació que dóna feina a totes las persones que participaran en el seu projecte. Considero que avui l’ocupació no la genera només l’empresa, sinó que la materialitzen aquells emprenedors, ja siguin empresaris o treballadors, que són capaços d’innovar, crear i trencar amb la rutina.

Que tots els estaments professionals siguin dinàmics i creatius

Perquè puguem superar aquesta crisi ens cal capacitat d’adaptació, creativitat i, sobretot, fugir del conformisme. Malgrat que perviu la idea que la creativitat està reservada a certes posicions professionals, nosaltres creiem que és imprescindible que es trobi present a cadascun dels estaments professionals. La creativitat, unida a l’experiència, és un valor; allò contrari, la rutina unida a l’antiguitat, és una realitat que penalitza tant al mateix treballador com a l’empresa que li dóna continuïtat.

La formació professional, una modalitat formativa que caldria potenciar

Des del punt de vista de l’orientació laboral és necessari tenir en compte que els joves que provenen de la FP per norma general s’adapten amb més facilitat a l’entorn tècnic que no pas aquells que provenen de la universitat. El fet d’incorporar-se al mercat laboral amb una formació més pràctica i temporalment de menys recorregut que els universitaris els acosta molt més a la realitat laboral. Per aquest motiu penso que la formació professional és una modalitat acadèmica que s’ha de potenciar.

Adaptar la societat a la nova realitat del mercat laboral

Fóra bo que les institucions, les universitats, l’Administració i la classe política fossin conscients del canvi radical que ha viscut el mercat laboral en els darrers anys. Nosaltres considerem essencial encarar un canvi que impliqui una modificació de mentalitat i de discurs: hem d’avançar i transmetre el major grau d’eficiència a un mercat laboral en què sovint s’ha de competir amb una cultura diferent, amb una llengua diferent i amb uns coneixements tècnics també diferents.

És imprescindible que recuperem la confiança d’Europa

La situació de crisi que travessa el nostre país fa que des d’Europa se’ns miri amb una certa suspicàcia. Davant aquest fet, cal que reaccionem, que actuem i que recuperem la confiança dels nostres veïns. Per tal de reeixir en aquest objectiu, hem de conèixer les nostres competències i ser capaços de diferenciar-nos amb una aportació de valor. Els líders de qualsevol institució han de saber transmetre un missatge de creativitat i d’impuls. En aquest sentit, perquè el país surti de la crisi, és imprescindible que la classe política eviti confrontacions innecessàries i treballi amb l’objectiu comú d’ajudar, de col·laborar i de buscar el benestar col·lectiu del conjunt de la societat.

Una possible secessió de Catalunya no alteraria els vincles comercials amb Espanya

Tot i que amb els meus clients no acostumo a intercanviar opinions polítiques, tinc la impressió que la majoria d’empreses amb les quals tracto viuen l’actualitat catalana amb normalitat. Particularment, jo, que sóc asturià establert a Catalunya de fa anys, penso que, en cas que s’arribés a la independència per via democràtica, inicialment Catalunya hauria de superar una sèrie de dificultats, però posteriorment, per la seva dimensió, cultura i capacitat d’emprenedoria, seria un país que se’n sortiria bé. Crec que, en cas de secessió, continuaria existint una relació comercial estreta i important amb Espanya. Evidentment, la voluntat i l’articulació política hi jugarien un paper cabdal, però des del punt de vista empresarial no considero que hagués de sorgir cap problema.