Sr.Jaume Montañà i Tuyet et alia
Sr.Jaume Montañà i Tuyet et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JAUME MONTAÑÀ I TUYET JOSEP CANALS I BOIXADERA

Bergadana

Text del 22-10-2013

Socis majoritaris d’aquesta eminent empresa de carrosseries per a vehicles especials, basen la seva estratègia en el treball d’equip per fer confluir totes les idees, motor de progrés i d’innovació. Justament, la suma d’esforços privats i públics és allò que consolidarà la recuperació econòmica del país, que viu l’inici d’un nou panorama. I, malgrat declarar que els empresaris estan al marge d’ideologies, la UE els sembla l’únic marc possible d’un Estat català independent. 

Evolució d’una entitat amb més de quaranta anys d’història

La família Montañà va crear la marca Bergadana l’any 1967. A l’inici, l’entitat va centrar la seva activitat en la reparació de carrosseries d’automòbils a Berga, tot i que no va trigar a dedicar-se a una de les seves activitats actuals, la transformació de vehicles fúnebres. Deu anys després, ja incorporades les ambulàncies a la producció, l’empresa transformava una seixantena de vehicles a l’any. Com que la fàbrica es va quedar petita, es traslladà a Gironella el 1978. L’inici de la fabricació en cadena va comportar un augment de la producció, la inclusió de nous productes, com els taxis, i el salt al mercat internacional. El 2005, una part important del negoci es vengué al grup Nimbus. A causa d’una mala gestió, cinc anys després la companyia es va veure obligada a convocar un concurs de creditors. Per sort, vuit socis vam aconseguir comprar la marca i la unitat productiva, amb el consens tant de sindicats com de creditors i accionistes.

Fabricació, disseny i distribució de carrosseries per a vehicles especials

No som només carrossers, ens definim també com a interioristes de vehicles. Avui cobrim les necessitats del mercat del transport sanitari (ambulàncies i vehicles adaptats), funeràries (tant vehicles de serveis com furgons de recollides) i seguretat policial (antidisturbis, cel·lulars, atestats i patrullers). Dissenyem, fabriquem i distribuïm els nostres productes des de Gironella a tot Catalunya i Espanya, a la Unió Europea i a l’Amèrica del Sud. La policia nacional de Madrid i l’ertzaintza, per exemple, patrullen amb cotxes carrossats per nosaltres. Procurem conferir valor afegit a les nostres transformacions, sempre avançades pel que fa a tecnologia i prestacions.

Molt atents a les novetats tecnològiques

Estem associats amb centres tecnològics que ens mantenen constantment informats de quina és l’última tendència. Som molt receptius quant a innovació, creiem que qualsevol nova idea pot ser bona. Per tant, procurem estar molt al dia i estudiem tot nou avenç. La nostra filosofia és que cap idea no és dolenta, encara que pugui semblar insignificant o esbojarrada: les passem pel sedàs i després triem la més vàlida.

Un sector molt sensible als canvis econòmics que ja aprecia l’inici de la recuperació

El nostre sector és molt sensible als canvis econòmics; fou dels primers a notar la crisi, l’any 2007, i ara podem afirmar que estem sent dels primers a aixecar-nos. Tenim un 100% de producció i molts projectes encetats o en perspectiva. Una de les nostres estratègies ha estat la de sumar esforços. Hem de ser conscients que, en l’època que vivim, és pràcticament impossible tirar endavant cap idea en solitari. És cabdal que les empreses s’ajuntin, col·laborin entre elles i elaborin projectes comuns. Amb aquesta mateixa filosofia hem impulsat el nostre darrer projecte: l’ambulància Òmnia, un vehicle que acompleix tots els requisits mèdics i a més és innovador i avantguardista.

Òmnia: una nova manera de concebre les ambulàncies

Òmnia és el primer transport sanitari a l’Estat espanyol que ha rebut un nom perquè té una personalitat i un valor afegit considerables. Representa el preludi d’una nova manera de concebre les ambulàncies. Des de fa molt temps, els carrossers hem volgut dotar els nostres vehicles d’una imatge pròpia. Així, quan vèiem passar una ambulància podíem distingir el seu fabricant. Tradicionalment, aquest objectiu s’aconseguia de manera artificial, amb la instal·lació de ponts de llum i llums secundàries. Amb Òmnia, la integració de les llums en el vehicle ens ha permès donar un salt estètic i de modernització, malgrat que no parlem només d’imatge: les noves llums permeten una reducció de més del 15% del consum en carretera i millor visibilitat, ja que incorporen llums prioritàries, secundàries, de treball i seqüencials en la part posterior, segons cada necessitat.

Un projecte col·lectiu que ha fet palesa la màgia de les idees

Òmnia, realitzada íntegrament a la nostra fàbrica, és el resultat d’un any de treball d’un equip conformat per quinze persones; enginyers i dissenyadors, però també mecànics, muntadors, ebenistes i electricistes han participat en aquest projecte, i hem pogut comptar amb la col·laboració de tècnics de manteniment, empreses d’operadors, tècnics sanitaris, etc. Perquè poder treballar amb moltes idees té un aspecte gairebé màgic, i la realitat és la màgia de les idees. Aquest és el secret del seu èxit: tothom ha sentit tan seu el projecte que al final no se sap qui ha estat més o menys protagonista. Hi ha una suma de suggeriments, de mirades, d’intercanvi, d’errades i rectificacions, de feina i d’hores i hores de reunions; i el resultat final és espectacular.

Clients fidelitzats gràcies a la qualitat i a la innovació

Malgrat que es tracta d’un pols difícil, una empresa hauria de ser capaç de fidelitzar els seus clients al llarg dels anys. Nosaltres hem apostat per no deixar mai de mostrar al mercat que som pioners en tot. Actualment, som els únics carrossers que som capaços de marcar els preus: els nostres productes poden ser més cars que els de la competència, però tot i així ens els compren. Durant la darrera dècada ha primat més el preu que la qualitat, però ha arribat un moment en què el preu ha baixat tant, i hi ha tantes empreses que han hagut de tancar, que per superar la crisi s’aposta per la diferenciació. I el nostre objectiu també és aquest: oferir quelcom que no existeix, distingir-nos. Creiem que aquest és el principi de la superació de la crisi.

Invertir a llarg termini implica tenir independència del crèdit bancari

Les empreses que ara volen invertir acostumen a afrontar el futur amb una mirada a curt termini, i busquen el crèdit de les entitats financeres, molt reticents a atorgar-lo actualment. Per aquesta raó, les companyies sanejades com la nostra fem inversions a mig i llarg termini, conscients que no les recuperarem fins d’aquí a uns anys. Els accionistes hem hagut de capitalitzar l’empresa per tal d’estalviar-nos el pelegrinatge pels bancs.

“Val més ser cua de lleó que cap de ratolí”

Pensem que l’euro és beneficiós per al país, malgrat que Espanya sigui dels Estats d’Europa que van a la ressaga. En aquest cas, és ben certa aquella frase que diu: “Val més ser cua de lleó que cap de ratolí”. Dins l’àmbit europeu, Bergadana és prou coneguda i ben considerada. Estem presents bàsicament a França, Bèlgica, Itàlia i Alemanya. El mercat del nostre sector és més aviat reduït, i els clients són limitats. Un dels nostres reptes és aconseguir traçar un sistema de treball en equip; es tracta de vendre components fabricats per nosaltres perquè siguin muntats en el país de destí.

Desenvolupar els projectes abans de produir-los mitjançant les noves tecnologies

Les noves tecnologies ens permeten desenvolupar una idea ràpidament i sense tenir el vehicle al davant, tot avançant-nos a la producció. D’altra banda, un dels nostres reptes és estabilitzar-la. No ens interessen tant les grans comandes –tot i que no hi renunciem– com els clients que repeteixen. Defugim les puntes i promovem la continuïtat, perquè sabem que, com es diu popularment, val més “menjar poc i pair bé.”

Els fabricants de cotxes europeus no entenen una marca sense un equip de carrossers que la personalitzi

A Itàlia no s’entén un fabricant de cotxes sense un equip de carrossers que personalitzi la marca. El mateix passa a França i a Alemanya. Malauradament, al nostre país aquest tema encara és una assignatura pendent. No obstant això, tenim la satisfacció de poder afirmar que Seat ha homologat un vehicle carrossat per nosaltres com a marca pròpia.

Orgull del nostre equip de treballadors

Quan vam començar de nou, vam tenir la sort de poder escollir tots els treballadors, i vam triar els millors. Tanmateix, quan diem els “millors” no ens referim necessàriament als més brillants, perquè aquest qualificatiu no sempre va lligat amb la bona predisposició. I és que, a l’operari que és bona persona, li pots ensenyar bé la professió, però a un que ja ho sap tot, difícilment li podràs ensenyar a ser bona persona.

Al marge de qüestions ideològiques

Els pobles són lliures i tenen el dret d’escollir el seu camí. Aquest és el principi de la democràcia. Ara bé, s’ha de saber que els empresaris sempre estaran al marge d’aquestes qüestions, perquè els interessa bàsicament fer negoci, sigui a Catalunya, a Espanya o a l’estranger. L’empresariat es posicionarà segons les circumstàncies de cada moment, en funció de la forma que vagi prenent el procés i de com afecti els seus interessos. De tota manera, considerem que no perdrem o guanyarem clients pel fet de ser catalans o no, i que allò que ens garanteix seguir tenint vendes és, al capdavall, oferir un bon producte.

Paraules del President Artur Mas

En un acte oficial vaig coincidir amb el M. H. President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i quan li vaig preguntar sobre la independència em va respondre: “Sigui el que sigui, perquè ho ha de decidir el poble, ha de situar-se dins d’una estricta legalitat i ha d’estar molt ben fet. Mai ningú no ens ha de poder retreure res del que fem.”