Sr. Enric Albalate i Bes
Sr. Enric Albalate i Bes
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

ENRIC ALBALATE I BES

PILATES POWERHOUSE

Text del 10-11-2010  

Els gimnasos fan una funció social no prou reconeguda; són espais on es cultiva la salut. Per això donem tanta importància a la part mèdica de la pràctica gimnàstica.

A Pilates treballem el cos en connexió directa amb la ment, perquè incideixen en la respiració, coordinació i musculatura interna. Quan algú té problemes mentals, els somatitza i acaba tenint problemes corporals; a Pilates lluitem contra ambdós desequilibris alhora.

L’equilibri psicoemocional és una cosa que es busca, però que mai no s’acaba de trobar. I aquesta és la seva gràcia perquè, en el moment que creus estar perfectament equilibrat, comences a perdre l’equilibri.

Els pares dels que avui estan en la vintena no han sabut educar els fills, per això, en certa manera, aquesta crisi que patim ens feia falta, perquè prenguéssim consciència de les mancances de valors de les noves generacions.

Lluny d’una dimensió frívola que injustament se’ls acostuma a atribuir, els gimnasos fan una funció social no prou reconeguda. Enric Albalate i Bes, propietari de Pilates Powerhouse, ho secunda. “Els gimnasos són espais on es cultiva la salut. Per això donem tanta importància a la part mèdica de la pràctica gimnàstica. Poca gent sap que la massa muscular ajuda a crear defenses en el cos contra tot tipus de patologies. Clients nostres amb malalties degeneratives ens han escrit en senyal d’agraïment, perquè gràcies al mètode Pilates, juntament amb el tractament mèdic adequat, han assolit una certa estabilitat. Pilates també va bé per augmentar la capacitat pulmonar; persones que en tenen només un 10%, que abans no podien arribar ni a la cantonada de casa, gràcies a Pilates avui estan fent vida quasi normal.”

Hi ha tres centres Pilates Powerhouse a Espanya: a Sant Cugat, Diagonal-Mar (Barcelona) i Tres Cantos (Madrid). “El de Sant Cugat és la casa matriu i el que jo controlo directament. Els altres dos són proves pilots de franquícies.” El nom de l’entitat combina dos termes que cal aclarir. “El nom Pilates prové del cognom del creador del mètode. A partir de la seva experiència com a presoner de guerra, el terapeuta alemany Joseph Pilates inventà una forma de rehabilitar els soldats de la Primera Guerra Mundial basada en la combinació de la filosofia oriental del cos i la ment amb la filosofia occidental, més dinàmica i activa que l’oriental. Quant al concepte de Powerhouse, vol dir literalment ‘mansió del poder’, i es refereix a l’àmbit abdominal i lumbar, que és la zona que més protegeix l’esquelet i d’on surt la força de tot el cos.”

El senyor Albalate entrà en el món de Pilates quan treballava en el comerç internacional. “Un dia vaig descobrir que a l’Amèrica del Sud hi havia una cosa anomenada Pilates que es practicava amb unes màquines, i que jo les podia importar i distribuir a Europa i a Espanya, on hi havia un nínxol de mercat. De la coneixença d’aquestes màquines esportives vaig passar estrictament de vendre-les a prendre consciència dels efectes benèfics que aquesta pràctica tenia per a la salut, així que vaig decidir aprendre’n el know-how a Viena.”

Aleshores era practicada, sobretot, per ballarins. Avui també ho fan esportistes de primera línia com Carles Puyol o Michael Jordan. “Encara hi ha més dones practicants que no pas homes, per la millora estètica que la seva pràctica comporta, però el sector masculí està augmentant, i ja són un 11%.”

L’activitat de Pilates no s’entén si no és de manera integral. “A Pilates treballem el cos en connexió directa amb la ment, perquè obliguem el cervell a donar constantment ordres. Val a dir que, quan algú té problemes mentals, els somatitza i acaba tenint problemes corporals. A Pilates lluitem contra ambdós desequilibris alhora. Sovint, ens arriben persones totalment contracturades per culpa d’ansietats o estressos. Només per la seva postura ja es veu que tenen problemes. El principi bàsic de Pilates és incidir en la respiració, la coordinació corporal i la musculatura interna. La musculatura externa, la més vistosa, es treballa com a conseqüència de treballar-ne la interna. Amb Pilates, els músculs i les articulacions s’estiren, no s’escurcen, com passa a la resta de disciplines, perquè només musculant-nos interiorment musculem tot el cos de manera integral i simètrica, ja que fem espais intervertebrals que fan desaparèixer els dolors de columna vertebral, com les hernies i moltes afectacions de les articulacions. D’aquí que Pilates sigui una disciplina tan benèfica. N’hi ha de dos tipus: sobre terra o sobre màquines; nosaltres només treballem sobre màquines.”

A Pilates Powerhouse, tot client nou es fa una prova gratuïta, sense cap mena de compromís, per avaluar-ne l’estat físic i les possibles patologies. “Les nostres professores són fisioterapeutes qualificades formades en el mètode Pilates que els fan una fitxa mèdica i que en tot moment els poden assessorar. Una classe de Pilates té diverses fases: respiració i escalfament, treball muscular i estiraments –sempre simètrics– i relaxació. La gent surt de la classe gairebé flotant, sense agulletes. Pilates busca un estat emocional de pau i tranquil·litat a partir del treball del cos.”

Molts clients arriben lesionats per una mala praxi esportiva prèvia. “El tenis i el golf, per exemple, són esports asimètrics, que treballen molt més determinades parts del cos. Això crea desequilibris articulars i musculars.”

El mètode Pilates ajuda a obtenir un equilibri mental i corporal, alhora que allarga la salut de les persones. Però l’equilibri complet és una utopia que no s’assoleix mai. “L’equilibri és una cosa que es busca, i aquesta és la seva gràcia: la recerca. No s’acaba de trobar mai, perquè, en el moment que creus estar perfectament equilibrat, comences a perdre l’equilibri. La gent gran sol tenir problemes d’esquelet, van encorbats o els costa caminar. Per combatre això, els recepten pastilles que no solucionen res, només els atenuen el dolor. Pilates és una esplèndida preventiva per aquests problemes, i també serveix a les persones que ja en tinguin, perquè sempre els dóna més qualitat de vida. Això explica que traumatòlegs i metges de família estiguin enviant molta gent a fer Pilates. A banda del vessant estètic, nosaltres ens definim com a post-rehabilitadors. Tenim un protocol d’actuació Pilates per cada patologia, per això moltes de les classes són privades, o com a molt de quatre persones, per personalitzar més. El nostre mètode també és bo per a l’embaràs, el prepart i el postpart; sempre, és clar, amb el vistiplau del ginecòleg.”

Hi ha valors a Pilates, com el treball, l’esforç, la disciplina, el control, la concentració, el premi pel treball ben fet –amb la relaxació del final de la classe–, que són els mateixos que han entrat en crisi en la nostra societat. “Els pares dels que avui estan en la vintena no han sabut educar els fills, per això, en certa manera, aquesta crisi que patim ens feia falta, perquè en prenguessin consciència.”

Enric Albalate sap què és esforçar-se i afrontar les adversitats sense perdre el coratge: fa cinc anys que té leucèmia i ja ha fet tres sessions de quimioteràpia. “La meva vida és la d’un lluitador que sempre ha buscat l’equilibri en cos i ment, com ho han fet tots els grans homes que he pres de referència. Potser per això, com diu el meu hematòleg, sóc la prova evident que la quimioteràpia prova bé a algunes persones.”

D’ençà que té la malaltia, ha deixat d’utilitzar rellotge. “És, potser, el canvi més gran que he fet. El temps cronològic ha perdut importància per mi. Visc el present, esperant trobar un donant de medul·la òssia compatible; en vaig trobar un americà de 10 sobre 10 (compatibilitat total), però al darrer moment es va fer enrere. Fou un cop dur, però vaig superar-lo amb el suport del meu fill i la meva muller. Ells són els meus pilars a la vida personal, i la Montserrat ho és, fins i tot, a la laboral, perquè treballa amb mi i m’aporta sensibilitat i intel·ligència.”