Text del 23-02-11
El primer pas de la recuperació d’un pacient l’hem de donar nosaltres, i consisteix a saber-lo escolar i a guanyar-nos-en la confiança. El següent pas, però, l’ha de fer ell, perquè la seva implicació és cabdal a fi que el tractament sigui un èxit.
Els inicis del Centre de Medicina Correctiva, S.L., es remunten a l‘any 1969, quan Josefa Alavedra Marín, amb la intenció de donar suport a dos amics, un d’ells fisioterapeuta, s’embarcà en l’aventura de crear un centre de rehabilitació. Des dels inicis en un petit local a Sabadell, en l’actualitat disposa de cinc centres ubicats a Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda, amb instal·lacions noves i equipaments tecnològics d’última generació. “De fet, vam ser dels primers a importar dos microones i tres ultrasons d’Alemanya, aparells que, aleshores, no es coneixien al nostre país, i que van donar molt bons resultats en la millora dels pacients. Fins i tot ens venien pacients de fora de Catalunya. Prestem serveis de rehabilitació, fisioteràpia i logopèdia, a més de podologia, escola maternal (prepart i postpart, massatge infantil…), homeopatia, naturopatia, tractament del dolor, nutrició, activitats de prevenció i informació, rehabilitació a domicili, acupuntura, medicina biològica, medicina estètica…”
Els avenços tecnològics han marcat un abans i un després quant a la velocitat i el grau de recuperació. “La teràpia manual segueix sent molt important, tot i que ara forma part d’un procés d’aplicació de diferents tècniques: electroteràpia (tractament amb aparells que donen corrent elèctrica), termoteràpia (aparells que donen calor), sonoteràpia (tractament amb ultrasons), massoteràpia (inclou els diferents tipus de massatge: quiromassatge, drenatges, massatge esportiu etc.) i laserteràpia (tractament amb laser). Evidentment, també és essencial el bon tracte i la psicologia, perquè allò que afecta la ment també incideix en el cos i viceversa. Tant si les persones estan en un procés irrecuperable o no, el que es demana sempre al personal del nostre centre és que sigui càlid i amable amb el pacient per tal que confiï en nosaltres. Això és el primer pas de la seva recuperació, i l’hem de donar nosaltres; el següent l’ha de fer el pacient, ja que ens cal la seva implicació per tal que el tractament sigui un èxit.”
La nostra societat ha passat de la convivència familiar extensiva a la compartimentació d’un habitatge on cada membre de la família té una televisió a l’habitació i/o un ordinador. “Molts dels exercicis que recomanem es podrien fer a la llar, però no es té voluntat per fer-los. A més, la gent necessita companyia perquè a casa pateix soledat. I, òbviament, al centre el pacient troba assessorament, eines i recursos que reforcen els exercicis, cosa que fa molt més efectiu el tractament dins el centre de rehabilitació.”
A banda de la teràpia manual, es fan servir teràpies per mitjans físics i mecànics, fonamentals com a mètodes complementaris de la rehabilitació en processos incapacitants com algunes malalties agudes i cròniques. “Per exemple, la magnetoteràpia (aplicar camps magnètics estàtics o permanents sobre el cos) la usem per accelerar la soldadura de les fractures òssies i, també, per a l’osteoporosi. Els ultrasons van molt bé com antiinflamatoris. Les teràpies físiques han demostrat la seva eficàcia per alleujar el dolor de processos traumàtics en articulacions i, especialment, en estructures musculars, a partir del tercer dia d’inici del procés. Pel contrari, no s’aconsella l’aplicació de calor local en la fase aguda dels traumatismes, però sí l’aplicació local de fred. Aquestes i d’altres teràpies són molt segures si les apliquen mans expertes, com les del nostre personal, i amb la intensitat, la distancia, el temps i la superfície d’exposició adients.”
La senyora Alavedra sempre ha tingut un compromís amb la qualitat i la responsabilitat que han fet mereixedora la seva entitat de la certificació de qualitat del sistema i processos de prestació de serveis de rehabilitació segons la norma ISO 9001. “El nostre és un dels primers centres de fisioteràpia i rehabilitació que ha assolit aquesta fita, la qual cosa ens acredita com a empresa que treballa dia a dia per oferir als clients la millor qualitat en els nostres serveis. De fet, tota organització pot millorar la seva manera de treballar, per incrementar el nombre de clients, gestionar el risc de la millor manera possible, reduir costos i millorar la qualitat del servei. En aquest sentit, la norma ISO 9001 (abans la 9002) ajuda les empreses a tenir èxit, mitjançant un increment de la satisfacció del pacient i de la motivació dels treballadors.”
Aquest rigor explica que treballessin amb l’Administració central des del 1975, i, actualment, amb l’Autonòmica, a més de mutualitats d’assegurances i de particulars. “Des que els convenis amb la sanitat pública van produir-se a través de concurs públic, els hem guanyat gairebé tots. Durant els primers cinc anys, ens adreçàvem només a particulars, fins que vam contractar un metge que ens animà a contactar amb la Seguretat Social i, per tant, a ampliar el nostre radi d’acció, fet que ens va permetre créixer.”
Fins i tot gaudeixen de la confiança de les universitats: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Internacional de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages, la Universitat de Vic, la Blanquerna, la Universitat Ramon Llull… confien en el Centre de Medicina Correctiva, S.L., per formar els estudiants de fisioteràpia i logopèdia. També vénen a realitzar les pràctiques alumnes de diferents escoles d’estètica. “No cal dir que és un orgull i una constatació de la bona feina feta en equip al llarg de 42 anys; tots sabem que el centre genera benestar en la societat i esperem que les properes generacions, siguin conscients del beneficis de la prevenció en la salut i de la importància d’una fisioteràpia i una rehabilitació de qualitat.” Recenment han inaugurat una secció de rehabilitació i fisioteràpia esportiva, on disposen de metges i fisioterapeutes especialitzats, i fan des de revisions mèdiques, ecografies, proves d’esforç, fins a la recuperació de lesions esportives.