Sr. Garry Carless
Sr. Garry Carless
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

GARRY CARLESS

GLOBAL CHIROPRACTIC

Text del 12-05-2010

La feina del quiropràctic no és només la de corregir les subluxacions vertebrals, ajustant-les manualment. També cal buscar-ne les causes, bé siguin físiques, bé químiques o emocionals.

L’australià Garry Carless és director de Global Chiropractic. “Sóc de prop de Brisbane, a l’estat de Queensland. Vaig estudiar bioquímica i vaig llicenciar-me en Quiropràctica a Melbourne, el 1994.”

Els seus orígens familiars el van portar a exercir a Anglaterra, fins que, després de vuit anys d’experiència, va decidir traslladar-se a Catalunya. “Durant els últims nou anys he muntat cinc centres quiropràctics arreu del país (Barcelona, Lleida, Sabadell, Manresa i Tarragona).” El senyor Carless va triar Catalunya perquè li oferia una barreja de l’estil de vida australià (sol, gent oberta) i de l’estil de vida europeu.

La quiropràctica no és només una disciplina terapèutica, sinó una filosofia i un estil de vida. “La quiropràctica permet millorar el cos a través de la seva intel·ligència innata, sense necessitat de medicació ni d’operacions.”

El sistema nerviós central és molt important pel benestar de la persona, perquè controla tot el cos en el pla intern. “Envia informació a cada cèl·lula del cos.”

La feina principal dels quiropràctics és ajustar l’esquena per millorar el sistema nerviós central. “L’esquena protegeix l’espinada i el sistema nerviós central. Quan l’esquena fa moviments incorrectes i pateix subluxacions vertebrals, aquestes afecten la medul·la espinal i el sistema nerviós, perquè el cervell no pot recollir de manera adequada els missatges que circulen pel cos. La nostra feina és localitzar les subluxacions vertebrals i ajustar-les manualment.”

L’ajustament manual consisteix en un seguit de moviments precisos i específics que reconnecten la xarxa d’informació del sistema nerviós i alliberen la capacitat innata del cos per corregir-se. “No són uns moviments qualsevol. Els ha de fer un especialista.”

Tot i que normalment no en som prou conscients, l’espinada o columna vertebral és l’eix i el suport del cos. “Connecta els braços, les cames, el cap, les costelles… És la responsable de proporcionar flexibilitat i mobilitat a tot el cos.”

La feina del quiropràctic no és només la de corregir. També ha de buscar-ne les causes. “Sempre hi ha causes físiques, químiques i emocionals. Un cop identificades, aconsellem el client sobre les postures que ha d’adoptar perquè les subluxacions no el tornin a afectar.”

L’eina de treball del quiropràctic són bàsicament les mans. Tanmateix, hi ha 300 tècniques quiropràctiques diferents i més de mil maneres d’ajustar. “De vegades també es fan servir uns petits aparells, gens invasius o perillosos, que fan moviments precisos, suaus i segurs.”

Hi ha molts pacients que es tracten amb regularitat des de fa anys. “Ho fan perquè noten els beneficis de la quiropràctica. La salut és un procés que vol regularitat.”

La quiropràctica atrau gent que es queixa de mal d’esquena, dolor de cervicals, migranyes o hèrnies discals. “Tanmateix, cada cop més ens ve més gent què vol millorar la seva qualitat de vida. Com ara dormir millor, una funció vital que demanda un sistema nerviós en bones condicions.”

A través d’ajustaments sobre la columna vertebral poden recuperar l’òptim benestar. La quiropràctica és d’interès especial per als esportistes. “Ajuda a millorar la coordinació, dóna més flexibilitat a la columna, afavoreix una respiració més efectiva, fa córrer més ràpid i tenir millors reflexos.”

Un altre efecte benèfic té per protagonistes específiques les dones. “La quiropràctica millora els parts, i la química i l’equilibri hormonal; per tant, la menstruació i els seus trastorns.”

De fet, la filosofia de la quiropràctica té molt en compte l’estètica corporal i l’equilibri emocional. Veiem la persona des d’una perspectiva holística. És un dels fonaments de la quiropràctica, ja que cerca un canvi en la qualitat de vida.”

Catalunya és un país que arrossega molts mals hàbits. “La gent beu poca aigua, fuma massa, pren massa cafè i dorm poc. Sobretot vull destacar aquest últim aspecte. Jo aconsello anar-se’n a dormir abans de les onze i dormir en una posició correcta, mai de bocaterrosa.”

Una postura millor dóna un major benestar. I el benestar és la base de la felicitat. “La millora física i la millora emocional en la majoria de casos avancen en paral·lel.”

Però no és només qüestió de postures. “El sistema nerviós pot veure’s afectat també químicament. El cafè, el tabac i una dieta inadequada tenen efectes nocius.”

D’altra banda, “veig que cada vegada hi ha més gent que es resisteix a medicar-se tant. Val a dir que, quan cursem quiropràctica adquirim coneixements de farmacologia, però ens agrada més buscar alternatives sobre les quals encara no hi ha prou informació.”

Al capdavant dels cinc centres de Global Chiropractic hi ha un especialista quiropràctic seleccionat pel mateix senyor Carless. “Selecciono gent molt qualificada, professionals de la quiropràctica de gran talent, honestedat i rigor laboral.”

Tot i que a l’Estat espanyol la quiropràctica és encara molt nova i es troba en procés de regulació, “el fet que a Madrid i Barcelona ja existeixin escoles de quiropràctica és una demostració de la demanda, i l’avenç, d’aquesta professió.”

En l’actualitat, als Estats Units, al Regne Unit i a França els hospitals estan incorporant més quiropràctics dins el sistema públic de salut. “Que aquí passi el mateix és només qüestió de temps. Quan jo vaig començar, hi havia vuit quiropràctics a Catalunya. Ara n’hi ha més de 40. I encara estem molt lluny del mínim de 2.000 que un país com Espanya necessitaria.”

Global Chiropractic té moltes perspectives de futur. “Volem investigar més sobre el benestar dels clients amb ajustaments quiropràctics regulars. Esperem també poder treballar més a nivell acadèmic.”

El pensament vitalista d’en Garry Carless es resumeix amb el lema “somriu amb llum pròpia”, sentència que té la seva explicació: “Tota persona té un potencial de millora que podem definir com a intel·ligència innata del cos. Sóc optimista pel que fa a la potencialitat per guarir-se de tothom. La gent, en el futur, tindrà més capacitat decisòria sobre la seva salut.”