Sr.Iván Alós Melchor
Sr.Iván Alós Melchor
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

IVÁN ALÓS MELCHOR

MANS DE SANT, MASSATGE FISIOTERAPÈUTIC

Text del 26-01-2011

Per al fisioterapeuta és molt important saber les causes psicològiques que poden estar provocant un dolor. Per aquesta raó, sempre intentem dirigir la conversa amb el pacient cap a temes personals, ja que tota informació ens serveix per dissenyar-ne el tractament personalitzat.

Amb els nostres tractaments, el que volem és augmentar la qualitat de vida, tant física com mental, de la gent, perquè el cos es una unitat on tot es relaciona.

L’empatia que un mateix genera envers el pacient explica en bona part l’eficàcia o el fracàs d’una fisioteràpia.

El propi cos és capaç de curar moltes coses: només cal saber-lo escoltar i guiar.

Els fisioterapeutes som com els psicòlegs: ells curen la ment amb la paraula i nosaltres sanem el cos amb les nostres mans.

Els desequilibris psicològics poden manifestar-se en forma de dolor físic en el cos i generar malestar a les persones. La feina del fisioterapeuta és alleujar el dolor amb les seves mans, cosa que també contribueix al benestar emocional dels pacients. Ivan Alós i Melchor és fisioterapeuta titulat i compta amb més de 15 anys d’experiència en aquest camp. “Sóc propietari de Mans de Sant, un centre fisioterapèutic on treballen vuit persones i que rep més de 40 pacients al dia. La fisioteràpia és una àrea molt àmplia. M’he centrat en lesions quotidianes, principalment de l’esquena, però disposo de l’assistència d’altres professionals. Al centre treballem sobretot amb les mans, però també amb les màquines Tecar. A més, estic desenvolupant el meu propi tractament, el massatge fisioterapèutic, que engloba diverses tècniques i que he anat millorant amb els anys. El nostre objectiu és curar lesions més ràpidament i acuradament.”

En la fisioteràpia es veu molt clarament que allò que passa a la ment pot acabar afectant el cos. “L’estrès, per exemple, es concreta sobretot a l’esquena, mentre que els problemes emocionals afecten la zona cervical i les preocupacions, com ara les econòmiques, la zona lumbar. El ventall d’edat dels nostres pacients va des dels 20 fins als 60 anys, i les seves lesions provenen bàsicament de l’estrès o d’una pràctica esportiva incorrecta. Normalment, són microtraumatismes esdevinguts per repetició d’un moviment erroni. Per això, quan arriba un pacient, n’estudiem la lesió i mirem les seves causes, fem un diagnòstic i determinem el tractament. Per al fisioterapeuta és molt important saber les causes psicològiques que poden estar provocant un dolor. Sempre s’intenta dirigir la conversa amb el pacient cap a aquests temes, ja que tota informació ens serveix per dissenyar el tractament. El que volem és augmentar la qualitat de vida, tant física com mental, de la gent, perquè el cos es una unitat on tot es relaciona.”

Ivan Alós compta amb l’ajut inestimable del també fisioterapeuta Pedro Valverde, soci a Mans de Sant des de fa dos anys. “Entre tots dos formem els professionals que treballen al centre, als quals ensenyem les tècniques que marquen la nostra línia de treball, basada en el massatge fisioterapèutic.”

Eva Torrents, esposa del senyor Alós, s’encarregava de les tasques administratives. “Quan portava uns tres anys amb l’empresa, vaig veure que necessitava algú que transmetés bones vibracions als pacients des de la recepció. L’Eva és una persona molt simpàtica i oberta, i als clients els encanta parlar amb ella. Quan s’incorporà a la consulta, tot va començar a rutllar, i crec que hi va tenir molt a veure l’energia que té. Ara fa dos anys que no hi treballa i la substitueix Elena Boix, també una persona molt alegre i càlida, que fa sentir a gust els pacients; porta amb nosaltres des de fa 8 anys. Igualment, comptem amb la col·laboració, a les tardes, de Mercè Folch. No em dedico a les tècniques específiques de treball energètic, però sé que hi ha molts aspectes desconeguts que es potencien a nivell de l’energia que desprenem i del feeling que tenim amb les persones. El fet de posar les mans sobre algú ja està generant un intercanvi d’energia, i es produeix de manera mútua.”

Quan els arriben persones deprimides i amb dolors al cos, “sovint veiem que el dolor físic és la causa del seu malestar, o potser una ampliació, i mentre el tinguin no sortiran de la depressió, perquè s’hi capfiquen. Per tant, amb un alleujament del dolor físic podem contribuir a la seva recuperació. Per altra banda, quan s’aconsegueix tenir afinitat amb el pacient, t’acaba explicant els seus problemes, i parlar l’ajuda a alliberar preocupacions. És un complement molt important de la teràpia. A la universitat t’ensenyen normes ètiques essencials, però el més important és l’empatia que un mateix genera i que explica en bona part l’eficàcia o el fracàs d’una fisioteràpia. Quan el pacient surt content perquè ha estat tractat globalment, sol tornar si té un altre problema i, a més, ens recomana als seus coneguts. I val a dir que al nostre centre, si la persona segueix el tractament, pràcticament sempre esdevé un èxit.”

La figura del fisioterapeuta existeix des de fa poques dècades, ja que abans era una branca de la infermeria. “Ara cal aconseguir que hi hagi més cohesió entre la fisioteràpia i la traumatologia, per tal de fer un treball conjunt. Es tracta d’evitar operacions quirúrgiques en aquells casos que no calgui, com s’està fent actualment amb alguns problemes d’esquena. A més, també treballem en la prevenció de lesions; cada vegada hi ha més fisioterapeutes que es dediquen a corregir mals usos que podrien derivar en lesions. I això és molt important perquè, com més temps passa, més difícil són de corregir alguns hàbits erronis.”

Aquesta tasca preventiva és el futur de la fisioteràpia. “Ja experimentada als països nòrdics, el fisioterapeuta esdevindrà amb el temps un coaching de la vida, un entrenador d’higiene postural.”

Ivan Alós ha rebut molta formació en diverses tècniques de massatge. “El treball directe amb els pacients, però, és el que m’ha permès veure quines funcionen i quines s’han de desenvolupar millor.”

Amb els coneixements que ha anat adquirint ha desenvolupat la seva pròpia tècnica, una eina patentada que s’anomena Cool-Roller i que es ven a tot Espanya. “És un aparell per fer massatges que combina el fred amb el massatge profund. Hi ha moltes tècniques per utilitzar-lo i avui sóc professor a la universitat d’aquesta matèria. Fa 5 anys vaig començar amb un prototip fet amb una ampolla i l’he anat desenvolupant. També he establert un protocol d’ús que explico a les classes, i ja han après la tècnica centenars de persones. Té un embolcall de plàstic i a dins hi ha un líquid que pot ser fred o calent. Disposa també d’una punta que serveix per treballar els punts gallet. L’Elena Boix, que s’encarrega de la comptabilitat del centre, m’ha ajudat molt amb el Cool-Roller.”

El fisioterapeuta, a part de tractar lesions amb les mans, es constitueix en una persona que ajuda a equilibrar la vida del pacient. “Hem d’ajudar la persona a fer els exercicis de manera constant, a no posar-se nerviosa en les situacions que li provoquen estrès, etc. Per tant, és inevitable tenir dots psicològics, perquè cal estar amb el pacient, saber-lo escoltar i disposar d’eines i coneixements per tractar-lo. Si el professional està bé amb si mateix, transmetrà aquest equilibri i aquesta serenor als altres i, en conseqüència, oferirà millors tractaments.”

Un fisioterapeuta pot estalviar moltes pastilles. “Hi ha molts dolors físics, petites lesions quotidianes, que es poden tractar sense medicació. Evidentment, els casos greus necessiten de l’ajut d’analgèsics, però val a dir que el propi cos és capaç de curar moltes coses: només cal saber-lo escoltar i guiar. Sovint, amb les tècniques adequades, es poden assolir grans resultats. Els fisioterapeutes som com els psicòlegs: ells curen la ment amb la paraula i nosaltres sanem el cos amb les nostres mans.”