Sr. Jaume Berenguer i Baqués
Sr. Jaume Berenguer i Baqués
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JAUME BERENGUER I BAQUÉS

VTEQ (VEHICLE TESTING EQUIPMENT)

Text del 08-11-2013

Vetllar per la seguretat dels vehicles, i sobretot per la dels seus usuaris, és l’objectiu de la companyia líder en el desenvolupament de tecnologia per a l’ITV. Al capdavant trobem aquest executiu que veu en la falta d’harmonia de la UE, en l’egoisme d’Alemanya i en la intransigència de Madrid els principals obstacles per sortir de la crisi. Per això advoca per donar suport a les pimes i veu als ciutadans, ja que seran ells, i no els polítics, els que superaran la situació.

Disseny, fabricació i comercialització de maquinària per a la línia de terra dels vehicles

Treballant en diverses entitats i formant-me alhora en gestió empresarial i en idiomes –sé anglès, francès i italià i sóc diplomat per la University of South Carolina en Direcció Financera i en Direcció General, a més de tenir un MBA per EADA. En l’actualitat sóc director general de Vehicle Testing Equipment, empresa orientada al desenvolupament de maquinària per a la Inspecció Tècnica de Vehicles. En concret, dissenyem, fabriquem i comercialitzem maquinària per a la línia de terra, la que forma part de la seguretat del vehicle. Això comprèn frens, suspensió, aliniació i folgances, i exclou els controls de llums, les emissions de gasos o el soroll.

Garantir la seguretat dels usuaris

El que pretén la nostra companyia és garantir la seguretat dels vehicles i dels seus usuaris. Els estudis que s’han realitzat en aquesta matèria certifiquen que la ITV permet salvar moltes vides i reduir substancialment la sinistralitat. Això és molt important, perquè el cost humà i econòmic dels accidents és molt alt, i estem aconseguint conscienciar els governs de molts països sobre aquest fet.

Elevada qualitat tecnològica i professionalitat en el servei

Comercialitzem frenòmetres, bancs de suspensions, alineadors al pas, detectors de folgances, velocímetres i taxímetres. Som fabricants d’aquesta maquinària, i ens centrem en el que és l’acoblament, el software i l’electrònica d’aquests aparells, de tecnologia pròpia. A banda de la qualitat dels nostres productes, també oferim un gran servei, fruit de la nostra filosofia empresarial basada en les persones. Per això estem tan orgullosos del nostre equip humà, integrat per 18 professionals d’indiscutible competència, que es reparteixen en els departaments de producció, administració, enginyeria, enginyeria de software i vendes.

Aposta exportadora

A partir del 2002 vam fer una clara aposta per l’exportació, convençuts que la sortida a l’exterior era necessària per poder tirar endavant l’empresa. Ara exportem el 90% de la nostra producció, i som presents en molts països d’arreu del món. A Europa, el nostre principal mercat és l’anglès, però també ens hem introduït a França, Rússia, Romania, Itàlia, Letònia, Bèlgica, Polònia, etc. En canvi, Alemanya fins ara se’ns ha resistit, perquè allí hi tenim els nostres principals competidors; el cost mateix del transport ja ens resta molta competitivitat. D’altra banda, part de la dificultat d’entrar al mercat germànic rau en la bona organització de les seves empreses, que actuen com un lobby i es protegeixen per tenir controlat el sector al seu país.

El mercat de la renovació

Cada any comercialitzem unes 3.000 màquines, moltes de les quals van destinades a renovar els tallers, ja que el temps de vida útil d’aquesta maquinària és d’uns 12 anys. A Anglaterra, on hi ha 21.000 tallers, cada any hi venem unes 200 unitats; a Espanya, en canvi, només hi ha 1.000 línies d’ITV, perquè les inspeccions no es passen als tallers sinó a les companyies concessionàries.

Assessorem els països en vies de desenvolupament sobre la implantació de l’ITV

Avui estem implantant la ITV en països en vies de desenvolupament. Assessorem els governs sobre les normatives a incorporar i com desplegar adequadament aquesta activitat, i incidim especialment en els beneficis que comporta. En aquests països, la implantació de la ITV s’inicia amb un nivell molt baix d’exigència, i normalment cal treballar per vèncer la impopularitat que sol comportar aquest tipus d’iniciatives, sovint percebudes com l’aplicació d’un nou impost. És molt difícil transmetre als ciutadans que, a partir d’un moment, caldrà que el vehicle que fan servir se sotmeti a una revisió perquè pugui continuar circulant.

Alemanya: on més i millor es treballa

Com a vicepresident de l’Associació Espanyola de Fabricants i Importadors de Béns d’Equip per a l’Automoció, formo part del Consell de l’Associació Europea de Fabricants d’aquest sector. Les reunions que mantenim a Brussel·les m’han permès adonar-me de l’alt nivell d’organització i eficiència dels alemanys; tenen una gran capacitat per aplegar els diferents interlocutors (fabricants, tallers, ministeris, concessionaris, etc.) en una sola taula i sortir amb una posició comuna per defensar-la davant la resta. Freqüentment ens queixem que Alemanya mira d’imposar-nos les seves propostes, però cal reconèixer que és el país on més i, probablement, on millor es treballa.

Avui la banca alemanya és la principal responsable de la crisi que patim

De la mateixa manera que dels alemanys hi ha moltes coses que admiro, també n’hi ha d’altres dignes de retret: crec que es mostren excessivament exigents amb els països que es troben amb més dificultats –Grècia, Portugal, Espanya– i que només busquen salvar la seva pròpia economia. En aquest sentit, és Alemanya la principal responsable de la crisi que patim, perquè durant molts anys ha ofert alegrement crèdit a aquests països, i si el deute ha esdevingut excessiu, fou la banca alemanya qui el va unflar; la mateixa banca que ara, per cert, només vol recuperar les seves inversions per no fer fallida: tot un abús al qual, sorprenentment, els països del sud em accedit sense protestar.

Ens hem adaptat a la nova situació de crisi

Aquesta crisi, que durarà encara molt temps, ens ha obligat a mutar, com un organisme en un nou medi, per tal d’adaptar-nos a la nova situació: hem hagut de reduir la nostra estructura de personal i escurçar els terminis de producció. Tot plegat ens ha permès aprendre, créixer i enfortir-nos.

Es molt difícil dur a terme correctament el repte d’exportar

És positiu que aquest escenari hagi empès la petita empresa a canviar de mentalitat i a sortir a l’exterior. Tanmateix, l’increment del volum exportador que s’ha registrat darrerament no es deu al fet que les pimes hagin començat a introduir-se a l’estranger, sinó a què les grans empreses estan exportant moltíssim. Pensem que exportar és un procés que requereix molta inversió, tant econòmica com de temps. Participar a les fires professionals és interessant per establir el primer contacte, però la confiança dels clients es guanya visitant-los al seu país.

Cal més suport per a les pimes

Igual que el Futbol Club Barcelona ha fet molt perquè la marca Barcelona tingui el valor que actualment té, crec que les ambaixades i les cambres de comerç haurien de proporcionar suport eficient i suficient perquè les pimes puguin obrir-se a nous mercats. Cal més suport per als empresaris, sobretot per les pimes, que són les que a casa nostra tenen més presència i rellevància social. Els governs s’haurien d’adonar que aquest és el perfil d’empreses que fan funcionar el país.

Tendir cap a una Unió Europea harmonitzada i amb un govern únic

Per aconseguir fer realitat el projecte de la UE no n’hi ha prou amb suprimir fronteres; per parlar d’una vertadera unió caldria aconseguir l’harmonització dels diferents Estats membres. Però la tasca sembla impossible: si ni tan sols hem aconseguit avenços significatius pel que fa a l’harmonització fiscal, difícilment podem esperar que s’arribi a un consens en matèria d’homologacions industrials. I quant a l’harmonització bancària, crec que hauria de ser prioritària. Amb tot, dubto que arribem a una Europa de dues velocitats perquè, a la llarga, la UE tendirà a la concentració en un govern únic, i els actuals governs de cada país es limitaran a executar les poques competències que encara quedin descentralitzades.

La regió emergent de la Mediterrània del Sud

El sud del Mediterrani és una gran regió emergent. Europa ha deixat escapar moltes oportunitats en aquest sentit i ha permès que els xinesos se’ns anticipessin i prenguessin el control de moltes infraestructures a l’Àfrica; una llàstima, sobretot tenint en compte que països com el Marroc, Algèria o Tunísia és troben tan a prop geogràficament.

Política d’enroc des de Madrid que només serveix per atiar l’independentisme

Si bé una Catalunya independent podria ser un dels països més rics d’Europa, en canvi, Espanya sense Catalunya perdria molta de la seva força. Per això el Govern central s’està equivocant amb la seva política d’enroc, perquè els catalans sempre hem tingut un esperit pactista però, farts davant tanta intransigència, potser ja som en aquell punt del camí en què no hi ha marxa enrere. En qualsevol cas, bona part de la ciutadania catalana es troba expectant, perquè vol conèixer les conseqüències del procés sobiranista. Per tant, cal que els polítics comencin a fer pedagogia i expliquin, de manera explícita, què passaria en cas que prosperés la secessió. Només d’aquesta manera la població podrà prendre una decisió correcta i ben informada.      

Decebuts dels polítics

Tot i que darrere de les reivindicacions independentistes hi ha tot un poble, tret de en moments puntuals com l’11 de setembre, la ciutadania mostra una actitud apàtica, que es fa extensiva a tots problemes de retallades socials i de corrupció que han aparegut. Això és un senyal que el poble se sent desenganyat dels polítics, envaït per un sentiment d’impotència i fatalisme.