Sr. Joan Ferragut i Rosell
Sr. Joan Ferragut i Rosell
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOAN FERRAGUT I ROSELL

Rousselot Gelatin

Text del 20-03-2014

Integrada en el hòlding multinacional líder en la fabricació de gelatina, un producte amb una llarga història, orientat a sectors tan diversos com la farmàcia, l’alimentació o la cosmètica, aquesta empresa gironina és avui dirigida per un economista que incideix en la necessitat d’harmonitzar fiscalment i políticament la UE si volem ser competitius mundialment. La seva visió global el fa creure en el potencial de Catalunya per esdevenir la Califòrnia europea.

Grup multinacional dedicat a la fabricació de gelatina

Després d’haver-me llicenciat en Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona i d’haver cursat un postgrau a l’IESE, el 1992 em vaig incorporar com a director financer en el grup del qual formo part en l’actualitat. Posteriorment, vaig traslladar-me a la seu central del mateix, fins que l’any 1999, en crear-se una nova filial a Espanya –com a resultat d’haver venut una part del negoci a una empresa alemanya–, en vaig assumir la direcció general. Aquesta companyia pertany a un grup multinacional que es dedica a la fabricació d’un ingredient com és la gelatina, utilitzada majoritàriament per a postres i llaminadures de goma, així com també en la indústria farmacèutica, entre altres, que la fa servir com a embolcall. En quinze anys, hem incrementat la producció un 60%.

Segle i quart d’història

L’origen de la fabricació de gelatina es remunta al segle XVIII. El producte inicialment s’usava com a cola d’enganxar, després que la gent s’adonà que, fent brou, l’aigua de bullir ossos adoptava unes característiques molt especials i es gelificava. L’any 1891 fou quan el senyor Rousselot va fundar la primera fàbrica de gelatines del grup. L’empresa va anar creixent i expandint-se a través de la incorporació d’altres companyies, entre elles la catalana Pagans, creada el 1940 i de la qual som successors. La firma va anar adoptant diferents denominacions fins que, l’any 2002, després que un grup holandès l’hagués adquirida, van decidir recuperar el nom de Rousselot perquè era una marca molt reconeguda en l’àmbit de les gelatines. La companyia compta amb catorze plantes a tot el món: a la Xina, els Estats Units i Sud-amèrica, i a Europa, que en concentra quatre (una a Bèlgica, dues a França i la nostra, ubicada a la província de Girona). Amb una plantilla conformada per 2.400 persones i deu oficines comercials, Rousselot garanteix als seus clients presència mundial i proximitat.

Producte d’origen animal

La matèria primera de la gelatina pot ser pell o os de porcí, de boví o de peix. A la planta de Cervià de Ter fem servir pell de porcí, procedent de sales de desfer, un 80% de les quals són catalanes. Hi fabriquem una gelatina molt especial, altament transparent, que és de gran utilitat per a la industria confitera per fabricar llaminadures i que comercialitzem tant a Espanya com a la resta del món. La de peix gairebé no la fem servir; en canvi, una de les dues plantes franceses la treballa molt per fabricar gelatines destinades a càpsules dures de farmàcia. Un altre dels nostres productes és el col·lagen Peptan, amb moltes aplicacions en els sectors alimentari, farmacèutic i cosmètic. És de la família de la gelatina, però, tot i que s’hi assembla, no gaudeix de la mateixa capacitat d’estirament, perquè les cadenes d’aminoàcids estan trencades.

Una de les plantes més competitives del nostre hòlding

La nostra empresa és de dimensions petites, en comparació amb les plantes estàndards del grup. Hem demostrat una alta competitivitat, amb professionals rigorosos i tècnicament molt preparats per desenvolupar projectes. En realitat, hem fet de la nostra planta una de les més competitives del món, després d’haver crescut espectacularment, gràcies a la gran flexibilitat i als costos molt reduïts, que ens permeten obtenir un producte econòmic d’alta qualitat. A nivell mundial, som tres els grans grups fabricants de gelatines, i representem gairebé el 75% del mercat. Els altres dos grans hòldings no tenen presència al nostre país, on en canvi sí que hi ha un altre productor local.

Sa i recomanable

La reformulació dels aliments és considerada com una de les opcions clau per assolir els objectius nutricionals de la població. La composició de molts aliments ha estat modificada per ajudar el consumidor a portar la seva dieta diària més en coherència amb les recomanacions nutricionals. En treure el màxim profit de les potents funcionalitats i propietats de la seva gelatina, Rousselot ofereix solucions innovadores en la reformulació alimentària. El nostre equip està dedicat a ajudar els fabricants d’aliments a crear productes rendibles i amb valor afegit, alhora que conserven el sabor i la textura. Gràcies al seu amplíssim treball en el terreny de la formulació, Rousselot ha desenvolupat un catàleg de prescripcions per ajudar a disposar més ràpidament de solucions atractives per al mercat.

Inversió constant en R+D+I i estricta qualitat i traçabilitat dels productes

El nostre grup és líder mundial gràcies al prestigi i la qualitat assolits mitjançant la inversió constant en recerca, desenvolupament i innovació. Gaudim d’una extraordinària reputació per la nostra seriositat, solvència i transparència en totes les nostres actuacions. A la nostra planta de Girona, només comprem a sales homologades per la UE, amb els corresponents certificats i garanties sanitàries. A més, el nostre procés de fabricació preveu tractaments d’esterilització i vaporització que, fins i tot en el cas d’existir alguna irregularitat, farien que aquesta s’esvaís. A Cervià de Ter som un equip d’una setantena de persones, la majoria enginyers químics i industrials. El procés requereix coneixements tècnics dels primers, i la maquinària reclama estar molt ben dissenyada i ajustada perquè el rendiment sigui l’òptim. La traçabilitat del producte és màxima, com és lògic en una producció orientada al sector alimentari.

Poca incidència de la crisi al nostre sector

La crisi la vaig percebre com a ciutadà, però no com a empresari. El nostre sector pateix les seves pròpies crisis, derivades de caigudes de demanda que poden estrènyer els marges. Tanmateix, és un producte de consum estable, que presenta unes variabilitats mínimes en farmàcia, i que també gaudeix d’un comportament bastant regular en postres i alimentació. A banda d’això, es tracta d’un producte de consum mundial, i la nostra pertinença al grup multinacional ens permet derivar la fabricació a qualsevol punt del planeta. La nostra fàbrica, que produeix els 365 dies de l’any durant les 24 hores del dia, ha venut tot el que ha produït durant l’època de crisi. Sí és cert, però, que el 2008 vam patir un parell d’incidències en els pagaments.

Espanya és un Estat amb un legislació laboral excessivament rígida

No és cap secret que Espanya té una legislació laboral molt rígida, que posa molts entrebancs a l’hora desenvolupar qualsevol projecte. La rigidesa dificulta la contractació i els canvis de posicions, fins al punt que, sovint, els objectius que es proposen les empreses no s’assoleixen per culpa d’aquest sistema escleròtic. Davant la complexitat en les contractacions, a vegades es desestimen oportunitats que generarien llocs de treball.

La manca de cohesió de la UE ens debilita davant els altres blocs mundials

Un dels principals problemes que té la Unió Europea és la falta d’integració; és un grup de països amb idiosincràsies i interessos diferents. No es tracta només d’una Europa de dues velocitats, perquè potser n’hi ha fins i tot cinc, ja que Espanya no és Alemanya però tampoc és Grècia. Aquesta manca de cohesió ens debilita davant altres blocs més homogenis, com la Xina, l’Índia, o els Estats Units, que són els nostres competidors reals.

Per la integració europea

És urgent avançar en polítiques d’integració europea i començar a parlar d’una sola Europa si volem ser realment competitius. I l’harmonització fiscal constitueix una de les prioritats comunitàries. Igualment, cal eradicar aquestes polítiques de subvencions orientades a afavorir economies locals, perquè aquesta pràctica pot representar una ajuda puntual en una àrea molt concreta però, a la llarga, no beneficia el conjunt de la UE ni genera valor. Els nous marcs legals i fiscals comunitaris s’han d’orientar a promoure polítiques comunes i fórmules que afavoreixin Europa de manera global.

Catalunya és una zona privilegiada

La hipotètica secessió catalana no hauria d’afectar la trajectòria de la nostra companyia. No he detectat en l’entorn empresarial cap neguit derivat d’aquest plantejament. És cert que manca informació i que resulta difícil diagnosticar les conseqüències que podria tenir el procés sobiranista en cas de prosperar. Però tinc clar que Catalunya és una zona privilegiada per moltes raons. A més de ser una àrea industrialitzada (la principal d’Espanya i amb molta diversitat de sectors), és una de les zones més riques d’Europa. Si a això hi afegim el clima, la situació geogràfica i el tarannà treballador i amigable, no és estrany que molta gent pensi en Catalunya com a lloc de residència.

En un futur, importarem talent

Aquests aspectes privilegiats de Catalunya són determinants per atraure inversions, coneixement i capital humà, com han fet els Estats Units. En el futur, Catalunya pot esdevenir també importadora de talent. Tot i que en aquests moments estem exportant joves molt ben preparats, sóc molt optimista, perquè estic convençut que el talent d’avui dia tornarà a casa tard o d’hora; i aquest atractiu que tenen Catalunya i, en especial, Barcelona, si sabem gestionar-lo bé, ens poden fer esdevenir la Califòrnia d’Europa.