Sr. Joan Pedrosa i Gutiérrez
Sr. Joan Pedrosa i Gutiérrez
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOAN PEDROSA I GUTIÉRREZ

Pedrosa Busquets & Associats

Text del 28-06-2013

El compliment de la Llei de Protecció de Dades és l’objectiu de l’empresa creada per aquest professional, que ofereix qualitat en el servei en un àmbit nou i en clara expansió. Una aplicació informàtica pròpia i profunds coneixements en la matèria són els seus valors afegits. Creu que el gran problema del nostre país ha estat una cultura de l’enriquiment fàcil fomentada per l’egoisme i la irresponsabilitat dels mateixos polítics, fet que ha dut a l’actual descontent social. 

Aplicació informàtica pròpia per implementar la protecció de dades

Després de detectar que l’àmbit de la protecció de dades era una activitat beneficiosa per a la societat i que creixeria exponencialment, l’any 2010 vaig decidir fundar Pedrosa Busquets & Associats juntament amb la meva esposa, Anna M. Busquets. Fins a aquell moment la meva carrera s’havia focalitzat al camp comercial, al sector de l’alimentació. Tanmateix, vaig voler fer un tomb professional en adonar-me que cada vegada cal protegir més la informació, ja que els sistemes informàtics ens permeten enviar-ne molta més, havent-hi un moviment i intercanvi constants al respecte. La nostra intenció, per tant, fou crear una empresa basada en la garantia de complir totalment amb la llei de protecció de dades a través d’una metodologia pròpia. En aquest sentit, hem desenvolupat una aplicació informàtica que s’orienta a persones que desconeixen la normativa sobre protecció de dades i que s’adapta automàticament a les característiques específiques de cada sector.

Un àmbit nou amb excessiu intrusisme i poca professionalitat

El de la protecció de dades és un àmbit nou en el qual han sorgit moltes empreses que han malmès la imatge del sector perquè han tingut merament objectius econòmics, sense procurar actuar amb rigor i professionalitat. Es calcula que el 25% de les empreses estan donades d’alta a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, i el 98% d’aquestes companyies incompleixen la llei per manca d’autèntics professionals que la implantin.

Hem optat per una petita quota de mercat a fi d’oferir un servei òptim

La majoria de les empreses comparteixen el mateix objectiu: aconseguir molt volum per guanyar molts diners. Nosaltres hem optat pel contrari: concentrar-nos en una petita quota de mercat per oferir qualitat, rigor i garantia. Una empresa de serveis no pot limitar-se a fer una visita protocol·lària i desentendre’s del client fins quan pertoca cobrar-li la següent quota de manteniment; cal fer un seguiment constant de la seva activitat per poder atendre’l de manera òptima en tot moment i vetllant pels seus interessos.

Totes les empreses haurien de garantir per escrit el compliment de la Llei de Protecció de Dades

Les empreses haurien de garantir a la seva documentació que qualsevol informació serà tractada amb estricte compliment de la Llei de Protecció de Dades. Això suposa informar cada client de què faran amb les seves dades, garantir que les dades s’usaran per a gestió administrativa, informar si les dades s’utilitzaran per remetre correspondència de tipus comercial, etc. I el client ho ha d’acceptar abans de convertir-se en usuari dels seus serveis.

Homologació normativa europea

Tots els països comparteixen la mateixa normativa sobre protecció de dades. De fet, Europa marca unes recomanacions a partir de les quals cada Estat adapta la seva legislació en funció de la idiosincràsia i característiques del teixit empresarial i social del país.

La nova normativa europea.

El que diferencia cada país és la manera d’aplicar la normativa. A Espanya existeix la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD) i el Reial Decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i el que en aquests moments es discuteix a nivell europeu és de crear un únic reglament de desenvolupament de la normativa europea per a totes les lleis de Protecció de Dades de tots els països membres de CE. Aquesta nova normativa s’haurà aprovar pels 28 membres actuals, si bé en el primer esborrany es parlava de canvis importants, possiblement quedi en uns canvis no tan amplis com es creia.

Evolució del comerç electrònic

Des de l’any 2012 s’han multiplicat les consultes relatives al comerç electrònic, una activitat que als Estats Units va facturar 264.000 milions de dòlars aquell any i que a Espanya (amb 60.000 milions d’euros) té un creixement del 25% trimestral; superior, per tant, al 100% anual. Cal parar molta atenció al comerç electrònic perquè el desenvolupament d’una botiga en línia no es redueix a demanar a un dissenyador que prepari un web, a bolcar les fotos dels productes i a començar a generar negoci. Entre d’altres qüestions, reclama l’acompliment de fins a set lleis.

Les noves tecnologies no són el futur, sinó el present

Tota indústria ha fet servir un canal de distribució tradicional (xarxa comercial, venda directa, logística, punt de venda…), que avui cal adaptar al model de comerç electrònic. És recomanable que en un termini màxim de quatre anys tot fabricant compatibilitzi els dos canals: el tradicional i el virtual. Perquè les noves tecnologies simplifiquen molts processos i tenen accés arreu del món. I és que la informàtica i les noves tecnologies no són el futur: són el present. 

Potser el millor moment per fundar una empresa és en època de crisi

La creació d’una empresa en època de bonança econòmica resulta molt fàcil i la resposta immediata que s’obté no pot considerar-se indicativa. El millor moment per fundar una empresa, en el fons, és coincidint en època de crisi, perquè és quan realment pots avaluar si la companyia té futur i la seva existència es justifica.

Cal ser rigorós i professional tant amb el que es fa com amb el que es cobra

La crisi hauria de comportar que fóssim més estrictes, exigents i professionals. S’ha acabat l’època del pelotazo, en què determinades empreses s’aprofitaven i cobraven uns honoraris escandalosos per informes frívols i gens professionals. Avui dia és imprescindible ser raonable i rigorós tant amb allò que es fa com amb allò que es cobra. Per desgràcia, però, tenim una generació perduda, els membres de la qual són fruit d’aquesta perniciosa cultura que va fer que molts abandonessin els estudis per anar a treballar a la construcció. Joves que van accedir al diner de manera massa fàcil i que és molt difícil que mai puguin tenir en compte valors com els de l’esforç, el sacrifici, la formació, la constància, la perseverança…

Poder multiplicar la plantilla de la seva empresa suposa un orgull per a qualsevol emprenedor

En general, el treballador creu que l’empresari munta la companyia per guanyar molts diners i que, si pren la decisió d’acomiadar algú, és pensant en la millora del rendiment de l’empresa. I en realitat poder multiplicar la plantilla de la companyia suposa un orgull per a qualsevol emprenedor, perquè pot generar molta feina i desenvolupar al màxim una activitat que li agrada, al marge de poder aconseguir més guanys. Una empresa en creixement representa també que hi ha més empreses que creuen en el seu projecte.

És absurd equiparar la tributació d’una pime amb la d’una companyia multinacional

Un dels impediments que pateixen les petites i mitjanes empreses al nostre país per créixer és la manca de suport per part de l’Administració pública. Quan em vaig donar d’alta, recordo que el primer que van fer és reclamar-me el pagament d’autònoms a final de mes, exigint-me el mateix que se li reclama a un empresari que pot estar facturant 100 milions d’euros. Però és absurd equiparar la quota d’un empresari d’una pime amb la d’una companyia multinacional.

La política ha esdevingut l’art de la manipulació i la mentida

Per desgràcia, la política ha esdevingut l’art de la manipulació i la mentida, perquè la majoria dels seus membres diuen veritats a mitges o enganyen, utilitzen la retòrica, els sofismes i la demagògia per maquillar el seu missatge i portar-lo al seu terreny i interessos. En campanya electoral, tot són promeses, per exemple, pel que fa a ajudes als emprenedors. Però no és cert, perquè, si després demanes un préstec a l’Instituto de Crédito Oficial, com a molt l’aconseguiràs amb un sòlid aval.

Espanya: mercat principal per a l’empresari català

Tinc la sensació que empresariat català no donarà suport al procés de secessió perquè el seu mercat natural és Espanya. Hi ha estaments que volen fer veure que, gràcies al boicot, moltes companyies descobriren les possibilitats del mercat exterior. Però aquesta afirmació és una fal·làcia; si fos cert, diria molt poc a favor dels empresaris del nostre país. En lloc de parlar de la independència, allò que caldria fer és analitzar quin és l’Estat que gaudeix d’una estructura d’organització política més eficient i copiar-ne el model adaptant-lo a la nostra idiosincràsia. En aquest sentit, seria ideal formar uns estats federals que permetessin que Catalunya continués associada a la resta d’Espanya. Perquè és evident que és necessari un canvi en el sistema polític, atès l’elevat nivell de descontentament social. 

Valuós suport de la meva esposa

Voldria agrair a la meva esposa, Anna M. Busquets, el fet d’alliberar-me de moltes de les responsabilitats domèstiques per tal de poder desenvolupar de manera satisfactòria aquest projecte professional. Ella és molt conscient de la necessitat que tinc de tirar endavant les idees emprenedores. I el fet que sigui una persona molt formada, ja que és investigadora al sector de l’alimentació, contribueix que em doni ple suport amb tots els meus projectes professionals.