Text del 14-03-2014
L’esforç diari i l’aposta tecnològica han possibilitat que la filial espanyola d’aquesta empresa italiana de transports hagi crescut en temps de recessió. Diversificant i innovant, el seu actual conseller delegat ha dirigit l’expansió d’un projecte que, com és habitual al nostre país, no ha rebut suport per part de les institucions; per això creu que necessitem mandataris més competents, que es preocupin pels problemes reals dels ciutadans i que advoquin pel diàleg.
Grup italià de transports present a Europa, Amèrica i Àsia
Arcese és avui dia el grup privat italià de transports amb més rellevància. Compta amb un equip humà d’unes dues mil persones i té més de setanta delegacions arreu del món. Estem presents tant a Europa i Amèrica com als països més importants d’Àsia. Tots els dies movem els productes de milers d’empreses; ens encarreguem de posar-los en contacte amb els principals mercats mundials. És una responsabilitat que vivim com un incentiu de superació constant. La nostra fita diària és acomplir les expectatives dels nostres clients tot oferint-los solucions concretes, fetes a mida. Abastem des dels serveis logístics, per respondre a les necessitats de la cadena de subministrament, fins a les diferents modalitats de transport, ja sigui ferroviari, per carretera, aeri i marítim. En definitiva, completem els 360 graus de les necessitats de cada client.
D’un petit negoci familiar a una entitat d’abast mundial
Arcese va néixer l’any 1966 al poble italià d’Arco Di Garda. És una empresa familiar que actualment dirigeix la segona generació: Mateo Arcese, que avui garanteix el present i el futur de la companyia. El seu pare, Eleuterio Arcese, era un xofer amb inquietuds d’empresari i amb una gran visió de futur que va començar modestament en el negoci del transport per carretera amb la compra de dos camions. En l’actualitat, la companyia ja té més de dos mil vehicles a Itàlia i està especialitzada en el transport nacional i internacional, en la gestió de magatzems i en els serveis de logística.
Trenta anys d’experiència en el món de la logística
Fa set anys que sóc conseller d’Arcese España. Tanmateix, en fa trenta que estic immers en el món dels transports i la logística. Em vaig introduir en un principi dins l’àmbit més operatiu, però posteriorment vaig adonar-me que m’atreia més l’àmbit comercial. Vaig tenir l’oportunitat de formar-me i créixer dins de tres grans companyies; primer com a comercial, després com a director comercial, posteriorment com a responsable de les filials catalanes i, més endavant, com a cap de l’oficina espanyola. Fou llavors que se m’oferí formar part del grup Arcese. Necessitaven una persona que donés a conèixer el nom de l’empresa al nostre país i que aportés la seva experiència dins el sector. I avui puc afirmar amb satisfacció que, malgrat la situació general de crisi i de caiguda lliure del mercat, la filial espanyola ha seguit la tendència contrària.
Camí ascendent en temps de crisi
Som l’única empresa amb autonomia dins de la companyia pel que fa a temes com la gestió, les inversions, les estratègies i el control diari de la feina. En els darrers anys, l’economia espanyola s’ha ressentit fortament de la crisi i moltes empreses han tingut pèrdues o han hagut de tancar. Sortosament, nosaltres hem recorregut un camí ascendent i això ens ha ajudat a guanyar credibilitat dins i fora del grup. A nivell personal, ha estat una experiència molt enriquidora. Quan vaig acceptar la feina, ningú no podia preveure que la crisi afectaria tan Europa. Ara que aquesta comença a esvair-se, puc afirmar que no em penedeixo de l’esforç: aquest camí m’ha aportat molt, he estat i estic en un període d’aprenentatge diari. Estem desenvolupant una gran tasca.
Diversificar ha estat una de les nostres estratègies més efectives
Quan vaig entrar a la companyia hi havia un sector que tenia un gran pes, l’automoció. Actualment, si bé continuem treballant per a aquest tipus de client, hem diversificat els àmbits en els quals oferim els nostres serveis. Ens encarreguem del transport de mercaderies per a importants firmes de moda com Dior o Louis Vuitton, així com per a les dels sectors paperer, industrial o de consum. Ens adaptem totalment a les necessitats de cada client; sabem interpretar-ne tots els requeriments.
La innovació, una constant present en el nostre dia a dia
Tenim un departament de màrqueting i un d’enginyeria informàtica que contínuament estan treballant per innovar i optimitzar els nostres processos i serveis. La trajectòria que, en aquest sentit, hem recorregut fins ara en el món del transport és realment significativa. Avui dia, estem connectats informàticament amb els nostres col·laboradors i clients; d’aquesta manera, tots tenim informació exacta en cada moment de la ubicació i l’estat de les mercaderies. Sense l’avenç tecnològic, el camí hauria estat més lent i la nostra realitat seria, per descomptat, una altra.
Superar dificultats estimula la creativitat i la imaginació
Fer front a les adversitats estimula la creativitat; tota crisi, per tant, té el seu vessant positiu. Com exemple, posaré un cas real que ens va passar a Arcese Espanya. Durant un temps vam patir un problema d’inseguretat amb la distribució d’una firma de moda de primera línia. Uns lladres havien detectat un punt de recollida i se n’emportaven la mercaderia. Vam solucionar ràpidament el problema: la col·locació d’uns detectors als vehicles permeteren que la policia sabés on els havien traslladat. Els van poder localitzar, els van detenir i nosaltres vam poder recuperar la mercaderia. Fou una actuació pionera; hem esdevingut un exemple d’innovació.
Hem viscut una revolució que ha propiciat el naixement de noves professions
Fa tres dècades que treballo en aquest àmbit i puc afirmar que hem viscut una evolució radical. Fins als anys 90 qualsevol mercaderia que passava per la frontera havia de passar per un despatx de duanes. Actualment, cada operador logístic compta amb el seu magatzem i la seva pròpia agència de duanes. Qualificacions com ISO ara són imprescindibles per treballar-hi, però fa tan sols deu anys ningú no les coneixia. En els propers anys viurem noves transformacions. Hi ha gent que està especialitzada en noves professions, com les que tenen a veure amb la qualitat del servei o la prevenció del medi ambient, són els nous tècnics ISO o OHSAS. I continuarem generant noves professions i prescindint d’altres de més obsoletes.
Àmbit d’actuació i obertura de nous mercats
Els serveis amb més rellevància d’Arcese España són els terrestres i els logístics. En terra, arribem a qualsevol punt de l’Estat espanyol, i a nivell europeu treballem amb països com França, Portugal, Itàlia, Suïssa, Alemanya, els països nòrdics, el Benelux, Polònia, la República Txeca, entre altres. Estem a punt d’obrir mercat també a Grècia i a Istanbul i, properament, inaugurarem el nostre Departament Marítim i Aeri.
Hem de ser creatius per assumir les pujades del gasoil
No podem carregar la totalitat dels increments del gasoil als nostres clients; per això hem de ser creatius. Diàriament intentem renovar recorreguts i estratègies per tal de continuar sent competitius. I ara també haurem de fer front a l’eurovinyeta, una taxa que, segons una directiva europea, s’haurà d’aplicar abans de l’any 2016 als vehicles pesants que circulen per totes les carreteres de la xarxa transeuropea. Com sempre, és l’empresariat, l’únic creador veritable de riquesa, qui ha de carregar amb totes les despeses.
La marca Espanya ha recuperat competitivitat
A Espanya vam perdre molta inversió estrangera perquè el metre quadrat a Barcelona i a Madrid costava més que en qualsevol altra capital europea. I un administratiu català o madrileny era més car que un de londinenc o parisenc. Amb l’arribada de la crisi i l’esfondrament del consum intern, però, les empreses espanyoles han hagut d’anar a fora per intentar recuperar l’economia, mentre que moltes s’han vist obligades a aplicar unes condicions laborals austeres. D’altra banda, el valor del metre quadrat ha tornat als preus de finals del segle passat. I la reforma laboral ha garantit un acomiadament més raonable. Totes aquestes circumstàncies han ajudat, per tant, que la marca Espanya hagi recuperat competitivitat.
Més suport per part dels nostres mandataris
Cap emprenedor té garanties per engegar un nou negoci i fer-lo créixer amb èxit. Però no és lògic que els responsables polítics esdevinguin una trava més en l’arriscada aventura empresarial. És inconcebible, posem per cas, que per interessos partidistes, privilegiïn determinades decisions i n’alenteixin d’altres. El 1992, en lloc d’invertir en l’eix mediterrani, es van emprar els recursos per connectar Madrid i Sevilla amb l’AVE. Davant aquest tipus d’actuacions, els empresaris només podem lluitar amb les nostres pròpies armes, és a dir, obrint fronteres i creant nous mercats.
El port de Barcelona hauria de recuperar la seva rellevància
Malgrat que s’està intentant recuperar la imatge del port de Barcelona, no és en absolut un dels tres més importants d’Europa: ni tan sols d’Espanya. Encara no és ni prou ràpid ni prou econòmic.
Els ciutadans catalans i espanyols acabarem pagant la crispació
Els nostres mandataris han convertit la relació entre Catalunya i Espanya en un conflicte que no entenc. Em sento català i em sento espanyol; estimo la meva terra i crec que tenim dret a decidir sobre el nostre futur. Penso, però, que ha de predominar el diàleg i ha de minvar la supèrbia. I és que, qui acabarà pagant les conseqüències d’una mala gestió d’aquest conflicte, seran com sempre els ciutadans, tant de Catalunya com d’Espanya.