Text del 09-02-2011
Quan una empresa està en situació crítica, la gent que la conforma pateix molt emocionalment.
Com a assessors empresarials, ens correspon fer el diagnòstic de l’estat de l’entitat i plantejar-ne les solucions, i, si podem, també participem en la seva execució, per garantir la correcta implementació de la nostra estratègia.
L’empresari amb problemes ha d’adaptar el discurs a la nova situació. Nosaltres li dissenyem un missatge adient, en el qual l’estètica juga un paper essencial.
Quan es pensa en innovació, només es veuen canvis espectaculars. Però unes fites molt ambicioses poden ser frustrants perquè no són fàcils d’assolir. No es té en compte que la suma de petites innovacions modestes porta a les grans.
Focus Partners és una consultoria d’empresa d’alta direcció. Té com a missió executar la implementació pràctica i la transferència de coneixement de les noves eines de management desenvolupades a les universitats i escoles de negoci en tot tipus de companyies. Bona part de la seva activitat consisteix a reestructurar i reflotar empreses. L’economista MBA per ESADE i doctorant en Societat de la Informació i Coneixement per la UOC Josep Castellà Escolà n’és el director des de la fundació, l’any 2004. “Reestructurar i reflotar empreses vol dir, sobretot, gestionar el factor humà que les composa. Quan una empresa està en situació crítica, la seva gent pateix molt emocionalment. A Focus Partners volem donar una dimensió més càlida i humana a unes situacions que comporten un estrès molt gran a tots els agents que hi conflueixen. Pensem que pateixen els accionistes, els clients, els propietaris, els proveïdors, la banca, la plantilla… Tot i que partim d’una visió molt tècnica –plans de viabilitat–, alhora intentem no descuidar mai el vessant humà.”
Quan uns empresaris recorren a la seva consultoria empresarial, els fan tres preguntes bàsiques: “La primera és òbvia: si estan disposats a fer el que Focus Partners digui. Si ens diuen que sí, passem a la segona pregunta: si creuen realment en el seu projecte. Si no hi creuen, els nostres consells no serviran de gaire. La tercera qüestió és si estan disposats a prendre decisions, per dures que siguin. Fins al 2008, les decisions de les empreses acostumaven a ser totes agradables: comprar, créixer, invertir. Ara les decisions són tot el contrari: acomiadar, vendre, reduir, reestructurar. Les empreses han de tenir responsables capaços d’assumir i suportar aquest esforç desagradable, que genera angoixa i estrès a la persona que prengui la decisió i al seu entorn.”
El concepte consultor ha viscut un cert desgast. “A mi m’agrada més definir-me com a economista que no pas com a consultor, perquè és una paraula amb la qual s’han fet molts mals usos; la nostra missió és ajudar i assessorar l’empresari en la presa de decisions. És important que algú que no està subordinat a ell li pugui fer veure altres opcions. Això pot abastar molts àmbits de coneixement: la part financera, la comercial, la de màrqueting, la de producció, la d’inversió, la de personal… Hi ha consultories especialitzades en diverses àrees. A Focus Partners estem focalitzats, sobretot, en les parts financera i de recursos humans. De fet, la resta d’àmbits surten d’aquests dos. Com a assessors empresarials, ens correspon fer el diagnòstic de l’estat de l’entitat i plantejar-ne les solucions, però no sempre participem en la seva execució. Tanmateix, sempre que podem ens agrada estar-hi implicats, perquè una gran estratègia amb una mala execució pot ser un desastre, i al contrari, una estratègia normal amb una execució perfecta pot donar resultats brillants.” De vegades, Focus Partners s’integra als consells d’administració o als consells consultius de les companyies.
L’empresa encapçalada pel senyor Castellà té diferents perfils de client. “Hi ha, però, dos tipus de clients essencials: d’una banda, els de tota la vida, dels quals coneixem l’evolució empresarial completa i, per això, relativament reconduïble si tenen cap problema. L’altre tipus és el client que ens ve com a última instància, situació sempre més complicada de solucionar. Treballem sobretot amb empreses catalanes i familiars d’una certa tradició. Són negocis amb un volum de facturació entre els 4 i els 40 milions d’euros. També tractem multinacionals, però no es pot dir que sigui el nostre target habitual. En les empreses familiars, una de les nostres tasques és arbitrar entre diferents seccions accionarials. Amb neutralitat i tècnica rigorosa aquest tipus d’enfrontaments es poden desencallar amb relativa facilitat.”
El client amb problemes acostuma a sentir que el món s’ha conjurat contra ell, contra el seu projecte empresarial. “Una de les nostres tasques és fer-li veure que no, que no és un cas únic, que està ple d’empresaris amb dificultats perquè la conjuntura de cicles econòmics d’expansions i recessions ho ha provocat.”
La nova Llei Concursal no ajuda gaire en la conjuntura de crisi que vivim. “L’any 2009 el 93% de les empreses que van anar a concurs van acabar en liquidació. Nosaltres sempre mirem d’evitar el concurs. D’aquí que col·laborem constantment amb els auditors, perquè allò que aquests fan és verificar un exercici passat, l’ahir, mentre que el consultor interpreta un exercici futur, el demà. Evidentment, per interpretar aquest futur ens fa falta entendre el passat. I val a dir que bona part d’aquest futur passa per la R+I+D. Espanya, des del ¡Que inventen ellos! d’Unamuno arrossega el vici de copiar, que no és el mateix que innovar. Sortosament, a partir dels anys 80 la cosa va començar a canviar, i Catalunya, sobretot, ha innovat i està innovant molt, i també està exportant molt. Això pot sobtar perquè, quan es pensa en innovació, només es pensa en innovacions espectaculars. Però no cal que sigui així; unes fites molt ambicioses poden ser frustrants perquè no són fàcils d’assolir. I no és té en compte que la suma de petites innovacions modestes porta a les grans.”
També forma part del reflotament d’una empresa la seva imatge, col·lectiva però també individual. “L’empresari amb problemes ha d’adaptar el discurs i la comunicació a la nova situació. Tota la seva persona és un missatge emocional: la mirada, el posat, el cap alt o cot… Una de les nostres tasques és dissenyar un missatge adient per a cada agent que participa en l’empresa, on l’estètica juga un paper essencial. No és el mateix haver de parlar amb el comitè d’empresa, que necessita d’una imatge i un llenguatge concrets, que anar parlar amb una banca corporativa a Madrid, que necessita d’una altra estètica i d’un altre discurs. Una cosa tan simple com el cotxe que un empresari porti per anar a parlar amb una inspectora de treball pot ser determinant. Millor que no hi vagi amb un cotxe flamant, si en té un, i aquell dia vagi amb l’utilitari.”
Focus Partners no només té com a clients empreses en crisi. “Sortosament, som també consultors d’empreses que funcionen molt bé. En aquests casos, el nostre rol és prevenir sobre el caràcter cíclic de l’economia, per tal que estiguin preparades per visualitzar una eventual davallada. Els fem reflexionar perquè guardin capital i recursos per a un escenari de recessió, que acaba arribant tard o d’hora. I no sempre és fàcil fer tocar de peus a terra un empresari que ha encadenat diversos exercicis anuals triomfants. Pel seu tarannà dinàmic i emprenedor, un empresari amb molt èxit es pot allunyar de la realitat i dels problemes operatius.”
La consultoria és, malgrat totes les dificultats que ha d’afrontar, una tasca que comporta moltes satisfaccions. “Quan veus resultats palpables és molt gratificant. De tota manera, hem de ser humils, perquè de fet són els nostres clients els que fan la feina més difícil: escoltar-nos i actuar en conseqüència.”