Sr. Juan Antonio Plaza i Vila et alia
Sr. Juan Antonio Plaza i Vila et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JULIO GÓMEZ I GARCÍA i JUAN ANTONIO PLAZA I VILA

Grupo Gopla Mantenimientos

Texto del 30-10-2013

La joventut no és cap handicap a l’hora de tirar endavant un projecte emprenedor fins i tot en plena crisi, com ho demostren els responsables d’una entitat dedicada al manteniment i l’assistència d’edificis que ha aconseguit competir amb multinacionals del sector. El seu èxit rau en un rigor, una qualitat i una eficiència que voldrien veure en el país, començant per recuperar l’exemplaritat perduda dels nostres dirigents, racionalitzant les lleis i recuperant el civisme. 

Precoç esperit emprenedor d’estirp familiar

Al contrari d’allò que hom a priori es podria esperar, l’empresa va començar a créixer quan l’economia del país va començar a enfonsar-se, en enfocar la nostra activitat no solsament al muntatge i la fabricació sinó també als serveis de manteniment. Tot començà des de ben enrere, ja que el meu avi va ser un gran empresari i sempre l’he admirat pels seus èxits empresarials i per les seves accions a nivell personal; val a dir, però, que gran part de la meva actitud emprenedora també li dec al meu pare, que és qui m’ha contagiat aquest esperit amb les seves accions. Potser per aquest motiu jo volia treure’m l’espina i, després d’haver treballat amb el meu pare i amb el meu oncle, que em van ensenyar la professió de soldador i em transmeteren la seva experiència com a emprenedors, als 20 anys em vaig establir pel meu compte.

Tàndem de socis basat en l’amistat, la creativitat, la tenacitat i el valor

Inicialment em vaig instal·lar en un petit taller del meu germà, per fabricar portes metàl·liques i automatismes. Com comptava amb uns estalvis, vaig poder adquirir una màquina i pagar-la al comptat. Després d’uns anys de rodatge, i gràcies a l’amistat que, des de la infància, m’unia amb Julio Gómez –qui amb 22 anys ja era gerent d’una empresa d’instal·lacions–, ambdós decidírem aventurar-nos en la creació de Grup Gopla. Des del primer moment sabíem que seria difícil créixer, però estàvem segurs que el nostre projecte funcionaria; i és que som dues persones d’idees fixes i sense pors, amb ganes de crear i que coneixem molt bé la demanda en el nostre sector. Només es tractava, per tant, d’enfocar l’empresa cap allí on volíem arribar. Al principi ens dedicàvem al manteniment de portes i d’instal·lacions de baixa tensió. Més endavant vam diversificar l’oferta de serveis amb ascensors, protecció contra incendis i plaques solars.

Servei d’assistència integral per a més de 3.500 comunitats de propietaris

Tractem principalment amb comunitats de propietaris que busquen un ajustat rigor econòmic combinat amb una eficaç gestió correctiva de les obres i reparacions sota l’assessorament d’un equip de professionals de cada ram titulats i ben qualificats. A més de mantenir les instal·lacions, oferim solucions davant de qualsevol incidència; el client gaudeix de la comoditat d’obtenir, en un únic telèfon, la resposta satisfactòria a totes les contingències. És a dir: brindem un servei integral que engloba tots els manteniments necessaris perquè l’edifici estigui sempre en òptimes condicions i compleixi la normativa vigent. I ja hi ha més de 3.500 comunitats que confien en nosaltres.

Ràpid creixement de l’entitat gràcies a un equip excel·lent

El nostre àmbit d’actuació és Catalunya. Disposem d’un equip comercial format per quatre persones i liderat per Julio Gómez, a qui considero la meva mà dreta i que és per mi com un altre germà, i sense el qual aquesta empresa no hauria assolit l’èxit de què gaudim. En tres anys hem aconseguit un creixement enorme en l’àmbit dels ascensors, i hem superat empreses consolidades que fa més de tres dècades que treballen en el sector. Les grans multinacionals amb les quals competim ens coneixen, ens tenen en compte i, també, miren de posar-nos tota mena d’obstacles.

Compromesos amb una feina rigorosa i propera

La nostra companyia està compromesa amb la feina ben feta. Oferir al client el millor servei i buscar els preus més competitius forma part de la nostra filosofia. L’estret contacte amb la clientela ha contribuït a guanyar-nos la confiança en el sector. Malgrat el nostre creixement, sempre hem procurat garantir que els nostres professionals (avui en dia, una trentena) ofereixin el mateix tracte exquisit que oferíem el primer dia. Aquesta particularitat ens permet diferenciar-nos d’altres empreses, sovint distants i fredes i, a vegades, limitades a complir uns mers formalismes burocràtics.

El manteniment, una eina d’estalvi i seguretat

Si volem evitar avaries i garantir que els sistemes funcionin a la perfecció, és imprescindible que fem la nostra feina consciència. A més, un manteniment puntual i acurat pot estalviar força diners i maldecaps; quan era temps de bonança econòmica tothom manejava pressupostos més flexibles, i a les comunitats de vegades es prenien decisions a la lleugera que eren costoses, com ara canviar el motor d’un ascensor sense demanar-se si el manteniment s’estava fent de manera adequada.

Quins són els serveis que oferim als nostres clients

A Grup Glopa oferim un ampli ventall de serveis per donar resposta a les necessitats dels nostres clients. D’aquesta manera, donem serveis de manteniment, reparació i fabricació d’ascensors, de portes de pàrking, d’instal·lacions de baixa tensió, de sistemes antiincendis i de plaques solars. Aquesta diversitat de la nostra assistència està enfocada a aquelles comunitats de tot Catalunya que vulguin aconseguir un alt nivell de control econòmic i una eficaç gestió correctiva de les obres i les reparacions, sempre sota l’assessorament d’un equip de professionals degudament qualificats i titulats en cadascun dels sectors que cobrim.

Gaudim de la confiança dels clients i dels proveïdors

A més de la confiança dels clients, gaudim de la confiança dels proveïdors. El fet que sempre hem pagat ha contribuït a guanyar-nos aquest crèdit, i avui dia, si s’escaigués, els proveïdors ens fiarien. Tanmateix, de moment preferim seguir pagant al comptat. D’altra banda, en la nostra activitat no és gens aconsellable acumular estoc; disposar-ne de molt és un risc, perquè requereix una gran inversió en material que pot esdevenir obsolet.

Es dóna suport a empreses inviables i es desatén a les viables

Som una empresa que sempre ha donat beneficis i, tanmateix, hem vist rebutjades les sol·licituds adreçades a l’Instituto de Crédito Oficial. Podríem créixer més, però la manca d’ajudes financeres ho impedeix. Justifiquen les decisions per la joventut de l’empresa, i addueixen que si la companyia tingués pèrdues fóra més fàcil obtenir crèdit. No té gaire sentit que es doni suport les companyies que no són viables, com ara Bankia, i que en canvi es posin entrebancs a projectes solvents.

Exercint de bancs

Més que confiar en els bancs, nosaltres mateixos ens veiem obligats a dur a terme la seva funció, perquè amb l’actual conjuntura resulta més complex cobrar. Els clients, per les dificultats econòmiques del moment, s’han tornat molt més exigents; en el cas de les finques, els processos es demoren més del compte, perquè, per poder obtenir el vistiplau de l’administrador (que és el nostre interlocutor habitual), cal que ell abans l’hagi obtingut del president de la comunitat, que de vegades decideix convocar una reunió de propietaris, etc. No es pot parlar de morositat, però sí de retard en el cobrament, la qual cosa ens obliga a finançar serveis amb els nostres beneficis.

Els costos de contractació elevats són en bona mida responsables de l’alt nivell de l’atur

L’atur no és tant un problema de com estan plantejades les relacions laborals, sinó dels elevats costos actuals de contractació. Fins i tot si es vol contractar un aprenent, que suposa una inversió en la formació professional d’una persona, presenta uns costos exorbitants. I si a això hi afegim una pressió fiscal excessiva, ens trobem que les petites i mitjanes empreses ho tenen francament difícil per tirar endavant, i que sovint han de patir situacions com haver de pagar l’IVA de factures encara no cobrades

Clima general d’impunitat davant el frau i la corrupció

L’abast actual de l’economia submergida és francament alarmant, i per a les empreses que satisfem les nostres obligacions fiscals suposa una competència deslleial. Caldria més consciència social, per part de tots, per fer front a aquesta situació. També és preocupant el clima general d’impunitat que hi ha davant el frau i la corrupció. Això genera molt desànim social i incentiva les persones a no complir amb els seus compromisos com a contribuents.

Què comportaria la independència

Respecte a la possible independència de Catalunya, percebo que hi ha molta heterogeneïtat d’opinions. A fora, no es veu amb bons ulls, i les empreses catalanes grans temen que això acabi provocant algun tipus de boicot als seus productes. Igualment, algunes multinacionals han manifestat la seva intenció de marxar de Catalunya en cas que s’arribés a produir la secessió. Per la meva part no m’he plantejat si la independència ens afavoriria. Si algun dia es convoca el referèndum, ho analitzaré detingudament. Però primer caldria que ens expliquessin amb claredat i detall les conseqüències d’aquest procés secessionista. Penso que a tota empresa que volgués expandir-se, probablement li seria negatiu. En canvi, si manté la seva concentració a Catalunya, el fet de ser una empresa del país podria ser un valor afegit davant la competència de les multinacionals. El que em sorprèn, però, de tota aquesta qüestió, són les postures immobilistes de certs sectors tenint en compte que vivim en una democràcia i que la llei ha d’estar al servei del poble i no a l’inrevés.