Sr. Santiago Plans i Roger
Sr. Santiago Plans i Roger
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

SANTIAGO PLANS I ROGER

DGL GROUP

Text del 24-02-2014

La tasca d’aquesta companyia queda semioculta, ja que revesteixen l’interior de les peces tèxtils dels seus clients. En són alguns gegants com Inditex, Mango o Desigual, cosa que prova la seva capacitat d’adaptar-se a una clientela molt exigent. EL fundador del projecte té clar que s’han posat les bases per fer del nostre un Estat productiu i competitiu; per tant, cal deixar de banda debats estèrils i treballar en aquells temes que encara llastren la nostra economia. 

Disseny, fabricació i comercialització sobretot del teixit interior

Em vaig formar en Administració d’Empreses i vaig complementar els estudis amb diversos màsters, tant de màrqueting com tèxtils. L’any 1995, després de dos anys en una empresa familiar del ram tèxtil, vaig crear Da Giulio, S.A., empresa especialitzada en disseny, fabricació i comercialització de productes del mateix sector; sobretot, ens dediquem al teixit interior de la peça, el folre, tant per a home i dona com per a infants. som una companyia amb una estructura molt àgil i preparada que, des del primer any ha anat creixent d’una manera constant però ordenada . actualment, exportem a més de vint països i comptem amb un equip de vint-i-cinc professionals, molt qualificats fent tasques de creació, recerca i control.

Barcelona, la capital del disseny

Acabem de muntar un centre de disseny de més de 500 m2 per ser encara més creatius i focalitzar els nostres esforços en la innovació tant de productes com de processos. Comptem amb tres fàbriques de teixir i tres plantes més de tints i acabats, dues a Barcelona i una a la Xina, amb les quals treballem des del començament i que cuidem com si fossin nostres.

Amb els gegants del sector

Disposem d’uns dos-cents clients, entre ells gegants del tèxtil com Inditex amb les seves marques, com Zara Man, Zara Woman o Massimo Dutti; Mango, amb les seves com Mango, HE o Violeta; El Corte Inglés, o firmes alemanyes i franceses de primera línia. És necessari assenyalar que hem après molt d’aquests clients: de la seva gestió, de la política de botigues i producte, de la logística, de la distribució… En definitiva, gràcies al fet que Espanya és un referent mundial en distribució tèxtil, DGL Group està  avui a on està.

Equip, autocrítica i humilitat

La base del nostre model és comptar amb un bon equip, fer molta autocrítica i mantenir la humilitat; tenim molt interioritzat que l’elogi afebleix. Ens mou la passió pel disseny, la proximitat al client, atendre les seves necessitats per ajudar-lo a vendre… Sabem que el que el client vol és evitar problemes i tenir un interlocutor que no li’n plantegi. El que li interessa són les opcions i les solucions.

Capacitat per a la col·lecció continuada

Ens proposem presentar cada setmana noves propostes als nostres clients. Un dels fets diferencials és la nostra capacitat per a la col·lecció continuada; repetim models, amb petites modificacions, quan aconsegueixen una bona acollida al mercat. És un fenomen que ha posat fi a l’antic concepte de dues col·leccions l’any. Per aquest motiu, des de la nostra empresa, cada temporada disposem d’una col·lecció d’uns cent seixanta tipus de teixit (per a folre). També ens distingeix de manera especial la nostra qualitat i la nostra capacitat per fer tirades llargues o curtes amb molta agilitat.

Creació i innovació

El client ens valora perquè estem generant de forma constant novetat i innovació. Som una empresa de disseny i servei, amb un departament creatiu format per professionals molt qualificats que escolten permanentment el client, observen les tendències de les fires, atenen els gustos del carrer, els inputs que desprèn una nova pel·lícula que pot marcar tendència i la feina dels estilistes del moment… A més, cal afegir-hi l’equip d’innovació, en el qual hi ha tres enginyers i el CEO de la companyia, totalment implicat en aquest departament.

Total look en folres i revestiments

Fa cinc anys, amb l’objectiu d’unificar el centre de disseny i creació, vam comprar una empresa de Sabadell que era a punt de tancar després d’una llarga trajectòria i d’haver-se llaurat un bon prestigi en el sector auxiliar del tèxtil. Avui les nostres instal·lacions sumen uns quatre mil metres quadrats. Això ens ha permès ampliar la nostra gamma de productes i que els nostres clients trobin en nosaltres un proveïdor complet que pugui oferir un total look en linings & trimmings. Som l’interlocutor únic davant el client per negociar folres, cinturilles, biaixos, etc., cosa que implica agilitat i estalvi de temps

Conquesta del mercat asiàtic

Abans la fabricació era íntegrament nacional. Però fa sis anys ens van proposar replicar el model de negoci a l’Àsia. En aquella àrea, els nostres clients hi concentren bona part de la seva producció. Aquestes firmes es troben que allà cada proveïdor utilitza un diferent tipus de folre, la qual cosa provoca que la qualitat de cada peça variï. Vam fundar DGL Hong Kong Limited, que avui dia no només ofereix servei a aquests grups sinó també a firmes asiàtiques que busquen disseny europeu; avui estem perfectament introduïts a Orient.

Professionalització de la companyia

Actualment tenim una posició còmoda, tot i haver fet una inversió molt forta en instal·lacions, maquinària i centres de treball. Des que va començar la crisi hem estat una empresa rendible; sempre hem tingut molt clar que calia reinvertir tots els guanys en la companyia. Ens ha beneficiat la política de pagaments, perquè fa cinc anys ens pagaven a una mitjana de cent dies i avui s’ha reduït a menys de la meitat. A més a més vam incorporar la figura del director general fa un any i mig per professionalitzar encara més l’empresa, avaluar-ne els processos, organitzar-los i, en definitiva, optimitzar-los.

És difícil prendre’s seriosament la Unió Europea si cada país vetlla només pels seus propis interessos

La Unió Europea no pot ser tinguda en compte seriosament si cada país vetlla pels seus interessos particulars. Europa té un problema de piràmide generacional envellida, però també planteja grans oportunitats perquè compta amb molt marge de millora en els àmbits polític, social, industrial… Quan hom observa el creixement asiàtic, pensa que aquí caldria reactivar la indústria, les polítiques d’estímul, i que aquestes es destinessin a infraestructures que ens fessin més competitius. En canvi, la política de subvencions a què hem assistit (i ens hem acostumat) ha estat molt errònia i perjudicial. Els ciutadans europeus som molt conscients dels nostres drets, però hauríem de ser-ho també de les nostres obligacions.

Manca de professionals qualificats

Encara que sàpiga greu dir-ho, les crisis són saludables perquè fan selecció en el mercat i brinden oportunitats. Prenguem el cas de l’àmbit tèxtil: temps enrere semblava que el sector a l’Estat estava acabat; ans al contrari, en l’actualitat disposem d’autèntics números u, com Mango, Desigual o Inditex. El problema que té avui aquest àmbit –i en general tot l’entramat productiu de l’Estat– és que no hi ha professionals per atendre les necessitats d’aquesta indústria. Estimular la formació en els sectors més competitius del nostre país és, per tant, el camí que cal seguir per reactivar la nostra economia.

Suprimir obstacles a l’emprenedoria

S’hauria d’apostar per la industrialització i no posar-hi traves. El més important és oferir facilitats i eliminar obstacles. Muntar una empresa requereix més de vint-i-cinc dies i un munt de paperassa, mentre que als Estats Units amb tres dies n’hi ha prou. A això cal afegir la manca de crèdit: és més fàcil trobar ajut per tirar endavant una idea d’una persona de confiança que d’un banc.

S’estan posant les bases per fer d’Espanya un país competitiu

En la meva opinió, s’estan posant les bases per fer d’aquest un país competitiu. Tot és cíclic, i considero que a Catalunya i a Espanya en aquests moments estem en millor posició que altres països, com per exemple França, el qual, com que encara no ha tocat fons, no ha fet els deures com sí que els hem fet nosaltres. En realitat, ara com ara nosaltres podem ser un model a seguir per aquells països que hauran d’afrontar la crisi de manera imminent, però no ens hem d’aturar; és imprescindible que seguim duent a terme reformes per tal d’ésser més competitius.

Els catalans hem de recuperar el nostre esperit emprenedor i assenyat tradicional

El que ara necessita la societat són missatges positius. L’esclat sobiranista està deixant en segon terme qüestions més importants per al futur del país. Els catalans hem de recuperar el nostre esperit tradicional, el seny que ens caracteritza, i que se’ns torni a admirar per la nostra emprenedoria. No hauríem d’anar a Madrid a negociar, sinó que hi hauríem de ser d’una manera clara, aprofitant la nostra capacitat de lideratge. En aquest sentit, no hem d’oblidar que el Govern central no té la culpa de tot allò que no funciona, perquè tenim moltes competències transferides. Ens falta capacitat d’autocrítica.

Expressar el meu agraïment

Aquest projecte és una realitat que dia a dia és necessari renovar, i voldria expressar el meu agraïment d’una manera molt especial als clients, als treballadors i als proveïdors de la companyia per la seva fidelitat i manera de fer. Igualment, no puc deixar de donar les gràcies als meus dos mestres principals, que han estat els meus pares, així com al millor enginyer tèxtil i la millor persona que he conegut, del qual he après molt i en vull continuar aprenent. Finalment, haig de mencionar la meva dona i els nostres tres fills perquè són el millor que un marit i un pare pot desitjar.