Sr. Julio Muñoz Sánchez
Sr. Julio Muñoz Sánchez
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JULIO MUÑOZ SÁNCHEZ

ABECEDARIA ASISTENCIA

Entrevisat el 2007

Cada vegada la gent viu envoltada de més riscos evitables.

.

El senyor Julio Muñoz Sánchez és el creador d’Abecedaria Asistencia, una societat versàtil i àgil especialitzada en l’oferta de serveis integrals d’assistència per a la llar ubicada a la capital de la comarca del Garraf. Amb un servei urgent les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any, l’activitat d’Abecedaria abasta diversos sectors: “La nostra companyia ofereix als clients un servei personalitzat, professional, ràpid i garantit, el qual inclou: neteges en general, neteges tècniques, serralleria, lampisteria, electricitat, antenes, aire condicionat, calefacció, automatismes, persianes, cristalleria, televisió digital terrestre, informàtica, comunicacions, etc. Treballem per solucionar qualsevol incidència, a totes les hores del dia i la nit, fins i tot els festius. L’objectiu de la nostra empresa és poder prestar un bon servei a un preu competitiu.”

El senyor Muñoz Sánchez començà a treballar en el sector de serveis l’any 1994 i establí el seu propi negoci el 1998. “Sóc un aprenent amb noves iniciatives. Sempre he estat una persona creativa, amb ganes de facilitar la vida de la gent quan es troba davant un problema o una avaria domèstica. Per tal que tot funcioni perfectament, i d’acord amb la nostra mentalitat, he dissenyat una metodologia que combina la manera de treballar tradicional, la senzillesa i la imaginació alhora. Gaudeixo molt de la meva feina, perquè a part que soluciono problemes, sóc molt curiós i m’enriqueixo amb tot el que aprenc, descobrint d’on provenen les dificultats.”

Abecedaria Asistencia centra la seva tasca principal en el terreny de la reforma. “L’obra nova té un disseny estipulat i està subjecta a una sèrie de característiques i normatives, amb les quals se’ns fa complicat poder treballar. El meu esperit creatiu m’inclina preferentment per la reforma, on puc desenvolupar millor les propostes específiques que demana el client.”

La plantilla d’Abecedaria està formada majoritàriament per personal autònom. “També tenim tres o quatre empleats fixos, de molta confiança i que solen ser treballadors comodins. En aquest sentit, no em serveix un lampista, sinó un tot terreny que ho sàpiga fer tot, per poder enviar-lo en cas que falli el tècnic de la zona corresponent.”

El senyor Muñoz constata que en el nostre país manca l’hàbit de la prevenció i del manteniment. “Cada vegada la gent viu envoltada de més riscos evitables. Vivim perillosament, perquè molta gent ha de compartir pis, redueix l’espai vital que necessita, dilueix la responsabilitat i s’oblida del manteniment general i de les revisions dels equips d’aire, de les instal·lacions elèctriques, del gas, etc. Sovint, quan ens truquen és perquè ja no hi ha més remei, de manera que a la nostra empresa funciona més la urgència que el pressupost fet amb temps.”

Per això, Abecedaria Asistencia està preparada per organitzar un equip de treballadors i actuar ràpidament. “En cas d’incendi, en un termini d’una hora puc fer una primera valoració i actuar en tres hores. Això, en qualsevol punt d’Espanya, ja que el nostre àmbit d’actuació abasta tot l’Estat.”

Professionalment parlant, el senyor Muñoz afirma que el sector encara no està al nivell d’altres països europeus com Alemanya. “L’espanyol, i d’això me n’he adonat pels mateixos tècnics, és una persona molt conformista. Es dedica a treballar les hores justes, com a màxim fa algun servei extra, però quan arriba el cap de setmana es desentén totalment de la feina. A Alemanya, els operaris estan més disposats a fer les hores que calguin per tal d’oferir al client una assistència correcta.”

En aquest sentit, un servei especialment complicat és el dels vidres. “Quan un client em truca un diumenge per dir-me que se li n’ha trencat un, ja comencen els maldecaps, perquè és complicat trobar el mateix model i, a més, a mida. Entre setmana, qualsevol vidrier ho pot fer, a un preu raonable, però en cap de setmana, és tota una odissea i el pressupost s’encareix molt.”

Un altre handicap a què s’afronta Abecedaria en la seva ocupació diària és la manca de pressupost dels clients. “No podem donar la qualitat que ens demanen si els clients no tenen diners per pagar-la. Això fa que sovint hàgim de reduir costos per poder dur a terme l’encàrrec. Però, en posar materials d’inferior qualitat dels que pertoca, oferim un servei inferior al que desitjaríem i, per tant, el client queda insatisfet, perquè no li donem el que vol. Li prestem un servei ràpid per sortir del pas, però no la solució correcta.”

El senyor Muñoz constata la falta de professionalitat i d’operaris qualificats en el sector. “Aquestes mancances es deuen al fet que els joves avui dia no fan l’aprenentatge de l’ofici. No hi ha professionalitat ni professionals suficients, perquè l’Administració no hi posa els mitjans ni els controls necessaris. Molts dels operaris que treballen al carrer fent reparacions d’un vidre, d’un endoll o d’un aire condicionat, no estan obligats a justificar res davant ningú, per tant sembla que tothom pot fer qualsevol nyap. Però tot i que l’operari aficionat pugui solucionar una avaria determinada, si no té cap títol d’instal·lador ni cap assegurança, el client corre el risc de no tenir cap garantia sobre la reparació i quedar-se indefens davant de qualsevol anomalia posterior.”

Particularment, però, confessa sentir-se satisfet del seu equip. “El més complicat de la meva empresa és aconseguir un equip de professionals que sigui responsable i compleixi amb la feina. Sortosament, el tinc; m’ha costat, però finalment ho he aconseguit.”

El servei ofert per Abecedaria és inevitablement car. “Un servei de 24 hores com el nostre té el seu cost, perquè ofereix una solució urgent que ningú no dóna, i la garantia de l’empresa i la comoditat es paguen. El lampista que envio pot ser el mateix del barri, però treballa per a la nostra empresa i ha de garantir la feina. Com que nosaltres li donem al client el justificant amb el nostre nom, exigim que el tècnic doni totes les garanties de la reparació feta. Si ha comès un error, tornarà i ho arreglarà de nou.”

Els nous projectes d’Abecedaria Asistencia s’inclinen cap a la promoció dels serveis en el camp de la restauració per sinistres. “Estem dissenyant una pàgina web específica per donar cobertura a les restauracions derivades dels incendis i les inundacions. Curiosament, les persones que pateixen aquest problema creuen que només els passa a elles, però en realitat sempre se segueix el mateix guió. Davant l’incendi d’una cuina, una casa o un pis, a la província de Barcelona, tenim establerta una metodologia que es repeteix sovint. Es tracta d’una forma de treballar que vaig aprendre als Estats Units, en una empresa en la qual vaig estar set anys i on ens donaven unes pautes per a aquests casos. Aquí a Espanya, no n’hi ha, però als països més avançats de la resta d’Europa hi ha empreses especialitzades en aquest tipus de treballs. Nosaltres ens estem convertint en experts en aquest camp, el de la restauració completa. Sabem quina és la metodologia i com hem d’actuar.”