Sr. Lluís A. Herrero i Álvarez
Sr. Lluís A. Herrero i Álvarez
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

LlUÍS A. HERRERO i ÁLVAREZ

Nussli España

Text del 13-03-2014

Tot esdeveniment esportiu o cultural necessita un espai on celebrar-se, i aquesta multinacional suïssa fa realitat el repte, sempre des de la màxima garantia de rapidesa, qualitat i seguretat. L’enginyer i economista que dirigeix la filial espanyola assenyala la necessitat de veure la crisi no com un final, sinó com una transformació: un impasse que ens permetrà solucionar deficiències del nostre sistema com el problema dels impagaments o la falta de crèdit. 

Proveïdor mundial d’estructures efímeres

Nussli és proveïdor líder a nivell mundial d’estructures temporals per a esdeveniments de tot tipus, ja siguin grades, escenaris, estadis modulars, pavellons o exposicions, entre d’altres. Aportem solucions integrals i fetes a mida, des de la concepció de la idea fins a la realització final del projecte. Destaca la brevetat dels nostres terminis i l’alta qualitat. La multinacional, d’origen suís, es fundà a Hüttwilen el 1941 com una empresa de fusteria. En els darrers vint anys hem obert sucursals en diversos països europeus i als Estats Units. La filial espanyola es va instaurar el 2005 a Barcelona i, quatre anys després, obrírem dos delegacions més a València i a Madrid. Les dues divisions principals en totes les oficines són les d’events i exhibicions, clarament enfocades als mercats d’esdeveniments esportius i culturals. Ambdues són assistides pels departaments de Planificació i Producció.

Evolucionar i créixer gràcies a la brillant tasca del nostre equip

Fa nou anys que treballo per a Nussli España, S. A., actualment com a responsable de les tres sucursals espanyoles. Vaig cursar la llicenciatura d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions i posteriorment un MBA Internacional. Quan vaig acabar els meus estudis vaig començar a treballar a Retevisión, després al Departament de Construcció del Fòrum, i posteriorment ja vaig iniciar la meva trajectòria professional a la companyia. Recordo que érem una oficina petita, de cinc treballadors, ubicada a l’avinguda Meridiana de Barcelona. En l’actualitat, ja conformem una plantilla d’unes cinquanta persones a tot Espanya, la majoria altament qualificades: arquitectes, enginyers, arquitectes tècnics i enginyers tècnics. Cal destacar casos d’operaris que, formats en muntatge, han crescut dins del negoci i que ara són caps de projecte. Hem aconseguit créixer gràcies a la tasca desenvolupada pels nostres professionals i pel suport rebut sempre des de la central.

No només un negoci de muntatge, sinó una empresa de serveis

Valorem no només el nivell formatiu i professional dels nostres treballadors, sinó també la seva capacitat de compromís. Tot el personal és molt conscient que, a banda d’una empresa de muntatge, som una empresa de serveis. Quan un client ens sol·licita una feina urgent, hem de ser capaços de realitzar-la encara que ens la demani en períodes de vacances. Sovint hem de treballar caps de setmana i durant les nits; és a dir, no tenim un horari fix. Tanmateix, som conscients que ha d’existir una regulació: defugim l’explotació que sempre acaba comportant riscos laborals i ocasiona accidents. Quan un operari ha treballat tota la nit, té garantit el descans la següent jornada. Per això, si és necessari fem torns de dia i de nit. Els muntatges sempre han de ser ràpids, perquè els projectes es fan en espais públics o bé el client no vol pagar més lloguer del necessari per a l’espai contractat i perquè l’esdeveniment sempre té una data i hora d’inauguració improrrogable. Hem de ser competitius en rapidesa i planificació, i ajustar-nos en tot moment als terminis pactats i garantir sempre la seguretat.

Fer realitat reptes que semblen impossibles d’assolir

Sempre dic que fem realitat molts reptes que poden semblar impossibles d’aconseguir. L’experiència, però, et dóna la perspectiva necessària perquè sàpigues com endegar-ho. Recordo que el 2012 les semifinals de la Copa Davis van enfrontar Espanya i els Estats Units al Parque Hermanos Castro de Gijón. Amb només un mes de planificació, cinquanta muntadors de Nussli van portar a terme la construcció d’un estadi temporal de tennis amb capacitat per a aproximadament quinze mil espectadors. A més de les grades es van instal·lar llotges privades, una tribuna presidencial, un estudi de televisió i cabines per a comentaristes. També vam adaptar un pavelló de 3.600 m² de la Feria de Muestras de Gijón com a zona d’hospitalitat, incloent-hi mobiliari, il·luminació i audiovisuals. Així mateix, es va instal·lar una zona de recepció i els vestidors per als jugadors. En un espai de temps molt curt, un mes, es va construir un estadi de tennis al complet i absolutament equipat.

Quan s’encenen les llums, desapareixem

Ens encarreguem de deixar-ho tot enllestit perquè els usuaris hi puguin entrar. Sempre dic que no som protagonistes de les nostres obres: quan s’encenen els llums, desapareixem. Deixar-ho tot impecable i a punt és la nostra feina. Molt sovint treballem a contrarellotge i amb terminis inamovibles. Per exemple, per al Campionat Mundial d’Snowbord, que es va celebrar al Palau Sant Jordi de Barcelona, ens van encarregar d’alçar una rampa gegant de vint-i-tres metres. A mig muntatge, una de les grues es va trencar i vam haver d’improvisar solucions a contrarellotge, perquè l’esdeveniment esportiu s’inaugurava al cap de dos dies.

Presents a totes les grans cites de l’Estat

Tenim clients tant del sector públic (ajuntaments, organismes culturals…) com privat, amb els quals hem establert una relació satisfactòria i sòlida, ja que ens contracten periòdicament, com el Trofeu Conde de Godó de tennis, el torneig Madrid Open, el València Open 500, els Moto GP d’Alcañiz i Cheste, el Primavera Sound, el Roadshow de Seat o el Sónar, entre d’altres. El nostre objectiu és aconseguir un encàrrec com a mínim cada setmana. I, sortosament, anem acomplint la nostra fita. Com que hi ha poques empreses a Espanya que es dediquin a organitzar aquests grans esdeveniments, acostumem a estar presents a totes les grans cites.

Reutilitzar al màxim

El nostre material sol tenir una vida d’entre deu i vint anys, per tant es pot tornar a reutilitzar. Intentem aprofitar tot el que podem perquè això també ens fa ser més competitius. Hi ha projectes, però, que són d’un únic ús, com ara pavellons o exposicions fetes a mida. En aquests casos intentem buscar solucions innovadores com a la Fira Internacional de Floricultura d’Holanda, on vam muntar un pavelló tot fet de fusta que, finalment, es va vendre al propietari dels terrenys.

Seguretat i qualitat

La nova conjuntura ens ha obligat a ajustar moltíssim els preus; tanmateix, no acceptem abaratir costos si això suposa un risc. La qualitat i la seguretat per a nosaltres són dos aspectes innegociables. En aquest sentit, no posaríem mai, posem per cas, baranes amb dos barrots horitzontals, perquè, tot i que són més econòmiques, suposen un perill per als nens. Quan hi ha qualsevol accident, ocasionat per una negligència, tot el sector se’n ressent, no només l’empresa responsable de l’obra. Considero que en aquest tema hi hauria d’haver una reglamentació més estricta pel que fa a les inspeccions.

Nous mercats a França, Portugal i el Brasil

Estem intentant obrir mercat cap al sud de França, a Portugal i al Brasil. Aquest any, per primera vegada, estarem presents en el muntatge del Festival de Teatre d’Avinyó. No ha estat fàcil: França és un país molt proteccionista, però tot és qüestió de perseverança. També vam provar d’obrir mercat al nord d’Àfrica, però desestimàrem la idea perquè les tarifes eren massa baixes i nosaltres som una empresa més competitiva per qualitat que per preu.

El problema dels impagaments

Les empreses que hem aconseguit sobreviure a la crisi ens hem enfortit, perquè s’ha reduït la competència, en haver tancat moltes companyies del sector. En qualsevol cas, com la resta d’emprenedors, hem hagut de lluitar contra la baixada generalitzada de preus i contra els impagaments. De fet, aquest any, ens em vist obligats a recórrer al suport de la casa mare per un impagament important, malgrat tenir un pagaré avalat personalment. Aquest és un tema que preocupa molt els empresaris, no només espanyols, sinó sobretot els europeus. Pensem que les companyies alemanyes, franceses o suïsses solen pagar per avançat perquè tenen una legislació molt estricta contra la morositat. Per això, els costa d’entendre el nostre funcionament.

Hauria de circular més crèdit

Un altre gran problema que té avui el nostre país és la falta de liquiditat. Les entitats financeres són actualment molt restrictives i austeres respecte a la concessió de crèdits. Malgrat que aquesta política té la seva lògica, hi ha emprenedors que no podem engegar projectes amb molt potencial per no tenir finançament o empreses incapaces d’actualitzar-se o llançar un nou producte perquè han de destinar tot els seus recursos a sobreviure, ja que no en troben per part de la banca. Per tant, crec que els empresaris haurien de gaudir de més crèdit, que se’ls permetés engegar nous projectes i ser més competitius.

Conseqüències positives de la crisi

Si s’ha de buscar alguna cosa positiva a aquesta crisi és que ens ha obligat a replantejar-nos la nostra inconscient manera d’actuar anterior i ens ha fet ser més austers, prudents i rigorosos. D’altra banda, actualment hi ha més professionals vàlids disponibles i gaudim de majors possibilitats de guanyar mercat.

El sentit comú hauria de ser la base de totes les decisions

Generar incertesa no és positiu ni per a l’economia ni per a la població. Amb incertesa, la gent té por. Al meu parer, el sentit comú hauria de dominar totes les decisions dels nostres polítics, perquè és la base de tot, tant a la feina com a la vida.