Srs. Jordí Maeso Solé, Josep Maria Gestí Palau i Rubén Portaña Pérez
Fotografia: Àngel Font
PC, 11è VOLUM. Assessors jurídics d’empresa

Srs. Jordí Maeso Solé, Josep Maria Gestí Palau i Rubén Portaña Pérez

MAESO GESTÍ, ADVOCATS ASSOCIATS.

Text del 2001

La vinculació i l’estimació cap al món de l’empresa van ser la causa fonamental de la creació d’un despatx d’assessorament jurídic per part dels advocats Jordi Maeso i Josep M. Gestí. “En acabar la carrera, en Josep M. i jo vàrem optar per responsabilitzar-nos de les tasques jurídiques pròpies de la gestoria del meu pare, Antonio Maeso, simultaniejant-les amb l’exercici professional envers tercers clients i consolidant el despatx com a entitat amb estructura pròpia. El nostre darrer repte ha consistit a unificar les dues estructures sota una mateixa direcció, reorientant els serveis cap a un concepte més actual de consultoria legal i empresarial on s’integren 21 persones, 5 de les quals són advocats. Així hem superat el concepte tradicional de gestoria clàssica.”

L’assessoria s’estructura com una empresa de serveis amb voluntat d’incorporar-hi progressivament altres professionals, com ha estat el cas de Rubén Portaña, especialista en temes laborals: “Cadascú al despatx té el seu àmbit de responsabilitat d’acord amb la seva especialització i habilitats personals. En Josep M. s’encarrega de tots els aspectes mercantils i immobiliaris i en Jordi és l’especialista dels àmbits contenciosos, tant civils com administratius.”

En aquest sentit, Jordi Maeso matisa que “no ens considerem uns advocats prototípics perquè la nostra tasca és donar un servei de consultoria a les empreses i intentar evitar les vies judicials.”

Tal com sintetitza Josep M. Gestí, el despatx que condueixen té una perspectiva clarament generalista que s’inicia amb la constitució i continua amb el creixement, la successió i fins i tot la dissolució, si escau, de l’empresa en qüestió: “Treballem amb petites o mitjanes empreses de l’àrea, amb una mitjana de fins a 200 treballadors. Intentem donar un servei in situ i integral; quan apareix un tema puntual que s’escapa de les nostres especialitats, coordinem la intervenció d’altres professionals. Normalment treballem mitjançant reunions interdisciplinàries periòdiques amb els clients, durant les quals analitzem totes les vessants, els progressos o les incidències de la seva situació i les mesures i propostes que trobem més adients.”

“El petit i mitjà empresari necessita atenció continuada i cal que tingui el nostre suport, ja que el seu temps ha de dedicar-lo al negoci i no a les seves derivacions legals; això comporta un desavantatge per a nosaltres, ja que el temps de tota persona és limitat. No obstant això, tenim molt clar que el que ens interessa és la qualitat i no pas la quantitat.”

És per aquesta raó que “hem d’anar incorporant nous professionals i formar-nos de forma continuada, amb l’inconvenient que suposa el fet que passen un mínim de dos a tres anys fins que el nou col·laborador s’aclimata plenament a la nostra filosofia.”

Una prova objectiva de la seva trajectòria ascendent és el fet que mai no hagin hagut d’utilitzar cap mena de publicitat per donar-se a conèixer: “Nosaltres som de l’opinió que la feina ben feta és la millor propaganda i, de fet, ens ha anat prou bé perquè el nostre nombre de clients ha anat creixent amb la fórmula del boca-orella.”

Com a conseqüència de la seva experiència amb el tracte amb la petita i mitjana empresa, s’adonen que el món empresarial està vivint una ràpida professionalització: “El nombre de joves empresaris de primera generació és escàs, desgraciadament; de segona n’hi ha molts. Tots, en general, estan molt oberts a l’assessorament perquè saben que serà molt positiu per a l’empresa. Les generacions més grans encara es caracteritzen per la feina creativa i pràctica i per no conèixer tan bé les característiques econòmiques i comercials de tipus teòric de l’empresa. Nosaltres intentem conscienciar-los i ajudar-los a entendre la importància de saber manejar correctament aquestes eines de cara a una millor optimització dels seus recursos.”

Les noves mesures preses per les empreses mitjanes, com la participació d’un assessor extern als consells d’administració, són positives, tot i que a Maeso Gestí Advocats “considerem que és millor que no presentin una vessant executiva. És recomanable que les empreses tinguin un assessor extern a les seves reunions de consell, però amb caràcter consultiu i no pas executiu perquè si un assessor té poder de decisió esdevé part de l’empresa i pot perdre la seva objectivitat. En la tasca dels assessors és molt important viure sempre els problemes des de fora perquè així els pots resoldre més eficaçment.”

El treball amb petites i mitjanes empreses de caire familiar pot dificultar aquesta condició de la seva tasca: “Les petites empreses d’assessorament ens diferenciem de les grans perquè donem una atenció personalitzada i estable, és a dir, sempre s’encarrega un mateix professional dels afers relacionats amb un mateix client. Això és molt positiu per a l’empresari, que sap que tindrà suport en qualsevol moment; per a l’assessor també és enriquidor perquè li comporta un aprenentatge real continu en diferents ambients i persones diverses. D’aquesta manera, la vessant humana de la nostra feina esdevé essencial. No obstant aquests avantatges, cal ser molt curós per no implicar-te massa en els problemes de l’empresa i perdre la teva objectivitat professional. Els llaços personals hi són, és indubtable, però s’han de minimitzar en determinades circumstàncies perquè la teva actuació sigui valuosa.”

Un altre tret diferenciador de la col·laboració amb empreses familiars és que “agraeixen molt les teves experiències anteriors i les exemplificacions perquè la majoria s’estima més no arriscar-se en determinades situacions i adoptar les solucions més prudents i contrastades. Això es fa encara més evident en el cas de les successions: l’empresari se sent molt reconfortat quan escolta que hi ha més persones en la situació en la qual ell es troba.”

En aquests casos “l’empresari ha de valorar, d’una banda, els llaços afectius i sanguinis que l’uneixen amb unes persones i, d’una altra, les seves vàlues personals. La decisió mai no és fàcil.”

L’entrada de la informàtica i dels nous mitjans de comunicació al món laboral “suposa un camp nou d’explotació per a l’empresa, un camp que obre moltes portes. Nosaltres ja estem conscienciant els nostres clients de la necessitat de conèixer aquest sector i moure-s’hi amb llibertat i eficiència. Internament, també ha revolucionat els nostre treball perquè fent servir unes eines estàndards, aconseguim una rapidesa i uns resultats impensables en les nostres comunicacions tant amb els empresaris com amb l’Administració.”

Josep M. Gestí i Jordi Maeso saben que el creixement de la firma que representen no es pot aturar però tenen por “d’esdevenir empresaris en el sentit de perdre el contacte directe amb els clients i només dedicar-nos a la gestió del despatx.”