Sr. Enrique A. Luque Muñoz
Fotografia: Àngel Font
PC, 11è VOLUM. Assessors jurídics d’empresa

Sr. Enrique A. Luque Muñoz

PUJADÓ Y ASOCIADOS

Text del 2001

Enrique A. Luque Muñoz és un dels socis del bufet barceloní Pujadó y Asociados des d’on exerceix l’advocacia en la branca de dret civil i mercantil. En iniciar els seus estudis, i una vegada immers en la carrera de dret, cada vegada es va sentir més atret pel món de la justícia i de les lleis, “sobretot en els darrers cursos quan vaig rebre formació de mans de grans professors que em van transmetre una visió del dret que desconeixia. El fet d’entrar més en matèria i sobretot a tastar la pràctica jurídica va ser un element més a favor.”

Després d’acabar la carrera va entrar de passant en un despatx de Barcelona. “L’aplicació de la teoria que havia après durant aquells anys al món real va ser una experiència molt profitosa però a la vegada molt dura. En aquella època la passantia no estava remunerada i s’havien de realitzar moltes hores de feina. Aquesta formació pràctica té un gran valor pel fet d’introduir-te veritablement a la professió. Jo la vaig dur a terme en un despatx dirigit per un advocat amb una minusvalidesa física que m’exigia treballar sempre al seu costat. L’havia d’acompanyar a tot arreu i per tant presenciava molts moments de la tasca diària d’un advocat que en una passantia normal potser no hagués experimentat.”

A través del Col·legi d’Advocats de Barcelona va rebre l’oferta de treballar en una auditoria. “Vaig accedir al departament jurídic on realitzava un tasca bastant burocràtica, temes d’escriptures, de constitució de societats, molt vinculat a l’àmbit mercantil. Si bé durant la passantia vaig adquirir coneixements de dret civil ara els completava amb els de dret mercantil. El 1990 vaig decidir obrir una nova etapa que em va portar a col·laborar amb Joan Pujadó, un advocat amb una trajectòria dilatada i despatx propi. Vam connectar molt bé i actualment el despatx ha entrat en una línia de creixement important.”

En Joan Pujadó porta l’assessorament mercantil a empreses, Patrícia Davalillo l’àmbit del dret laboral i José M.ª Rodríguez la part fiscal i comptable (és economista i auditor). És l’equip de professionals d’aquest despatx que duu a terme un assessorament integral dirigit a petita i mitjana empresa.

Els assumptes contenciosos de caràcter civil i mercantil van a parar a les mans de l’Enrique que amb el temps ha anat enfocant el seu perfil professional cap a aquestes especialitzacions. “Dins d’aquests àmbits tinc la possibilitat d’entrar en el camp processal. M’agrada el món del plet, la seva mecànica i dinàmica, encara que hem de tenir present que és una via a la qual recórrer quan no hi ha opcions de solucionar l’assumpte per la via de l’acord. El plet és el fracàs de la intransigència d’alguna de les parts. Domino el procediment processal però reconec que no és la millor solució per un cas. Els advocats hem de fer entendre als clients què comporta el plet, avantatges i desavantatges. El client es pensa sovint que té la raó i per tant el resultat del judici es decantarà a favor seu. I no sempre és així. Els advocats estudiem el cas des de l’òptica de l’objectivitat, i obtenim unes conclusions a vegades diferents de les de l’empresari. Hem d’aconsellar-lo i fer-li entendre que l’opció d’arribar a un acord sempre és més beneficiosa. Hem de ser sincers i plantejar les conseqüències d’allò que es farà.”

No obstant, hi ha clients que són més conscients de la realitat jurídica. “En el marc del dret d’empresa et trobes amb empresaris que entenen amb més facilitat els consells de l’assessor. N’hi ha que parteixen d’un concepte de prevenció i de trobar solucions ràpides als entrebancs de l’empresa, mentre que d’altres són més arriscats, potser perquè tenen una fortalesa econòmica que els oculta la veritable realitat i decideixen portar les coses fins al final. De totes maneres, quan una persona ha passat per un procés judicial ja sap al que s’arrisca i amb quins terminis de temps. És ben conegut el problema de la lentitud de la justícia, de la que l’advocat no és responsable. L’experiència en l’àmbit processal fa més reflexives a les persones i en ocasió d’un segon cas prefereixen arribar a un acord.”

No tot s’acaba amb l’acord o el plet, hi ha alternatives com pot ser el tribunal d’arbitratge. “És una figura jurídica interessant i que està donant bons resultats. És semblant al tribunal ordinari a nivell de funcionament i posa en evidència el fet que la justícia ordinària pateix un greu problema que de moment ni tant sols ha solucionat la nova Llei d’enjudiciament civil, la lentitud. La LEC semblava que acceleraria els processos judicials però no ha estat així per aquest motiu hem de buscar altres vies com és el tribunal d’arbitratge o la mediació. Portem algunes empreses del sector de la serralleria que té a veure amb temes de peritatge. Es podrien solucionar a través d’un tribunal d’arbitratge.”

I afegeix. “L’advocat no ha de plantejar-se tant el fet d’anar a guanyar un cas si no d’establir confiança amb el client per fidelitzar-lo. El nostre paper dins de la societat és més important del que aparentment sembla. Ens convertim en uns confessors dels problemes de molta gent. Per a dur a terme la nostra feina amb garanties necessitem que el client sigui completament sincer amb nosaltres, i no és fàcil. Sovint hem de saber llegir entre línies i extreure tota la veritat.”

I és que en despatxos de dimensions reduïdes és bàsic establir un nexe de confiança amb el client. “La confiança es basa en la nostra capacitat personal i individual. En un despatx amb cent advocats la confiança del client recau en la marca comercial. Pujadó y Asociados aporta saber fer, qualitat, eficiència, confiança als seus clients. És important que aquest sàpiga que pot refiar-se de nosaltres i de la nostra labor. Una labor que no tothom valora pel fet de ser intangible. Un assessorament fet a temps és bàsic per evitar molts problemes.”

Aquest despatx barceloní realitza un assessorament integral que inclou qualsevol nova temàtica que sorgeixi a nivell social. “Ara mateix estan generant-se problemàtiques a nivell de l’àmbit de noves tecnologies pel qual encara no hi ha regulació. Els advocats estem formant-nos constantment, cada dia apareixen noves lleis que hem d’estudiar, i per a d’altres situacions no regulades hem de recórrer a la base del dret actual  y del dret tradicional, tot per trobar solucions als problemes dels clients.”