Sra. Neus Cabré
Sra. Neus Cabré
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

NEUS CABRÉ

NEUS CABRÉ – SALUT I ESTÈTICA

Text del 26-04-2010

La bellesa és salut, física però també emocional. El benestar extern i l’intern van lligats; si hi ha salut, hi ha bellesa, i si no hi ha salut, és molt difícil que hi hagi bellesa.

La persona canvia quan li resols un problema estètic que la feia estar a disgust; se sent més satisfeta i segura i millor emocionalment.

A les famílies sempre van primer els fills, després el marit, després la casa i, a la cua, la dona. I a sobre, li exigim que estigui guapa i arreglada, una contradicció que explica bona part dels problemes emocionals que avui pateix el sexe femení.

El pes ideal té un component subjectiu, psicològic, perquè, si una persona se sent a gust amb uns quilets de més, sempre que no hi hagi darrera cap problema de salut, no cal que s’aprimi per molt que la moda dicti un cànon de bellesa contrari.

El centre d’estètica barceloní Neus Cabré – Salut i Estètica és dirigit per Neus Cabré. La seva sòlida trajectòria professional se sustenta en l’acumulació de coneixements adquirits –formació en estètica cosmètica, quiromassatge, reflexologia i naturopatia, entre altres– i en 32 anys d’experiència, sempre treballant pel seu compte: una autèntica vocació per una professió que concep multidisciplinària i dirigida, per damunt de tot, a cercar el benestar de la persona.

I és que per algú que, com ella mateixa diu, ha dedicat “mitja vida” al món de l’estètica, “la bellesa és salut, física però també emocional. Per mi va tot lligat, el benestar extern i l’intern; l’estètica sempre està, o ha d’estar, en convivència amb el benestar de la persona. Si hi ha salut, que és el més important, hi ha bellesa, i si no n’hi ha, és una mica més difícil aconseguir-la. Primer cal estar sa, per lluir una bona imatge. El meu anagrama diu ‘Salut i estètica’, per aquest ordre; de fet tot és un conjunt. Estar bé també és aprimar-se o millorar aquelles arruguetes que ens comencen a molestar, que la persona se senti a gust amb la seva aparença. Hi ha molta gent que no està contenta amb ella mateixa per motius estètics, com ara uns quilets de més, que es poden tractar, i si els ho soluciones, és salut, salut completa. La persona canvia psicològicament quan li resols un problema estètic que la feia estar a disgust; normalment ve a buscar ajuda perquè vol fer un canvi del qual sola no es veu capaç, i quan l’ajudes i li resols, canvia, canvia d’actitud, se sent més satisfeta, està contenta i molt millor emocionalment; marxa somrient, i per mi això és salut.”

Les dones conformen el gruix de la clientela del centre de Neus Cabré, que defensa el dret a cuidar-se i els seus efectes positius sobre les persones i el seu entorn. “El problema és que les dones no acostumen a cuidar-se prou. Han de ser mínimament egoistes, primer pensar en elles per després poder-se donar als altres. Si la dona es cuida, el seu entorn funciona molt bé: a la feina, la família… Però si es va deixant i es deteriora la seva imatge, sovint apareixen les angoixes i les depressions, i tot l’entorn es veu malmès. Les dones hauríem de ser les primeres a cuidar-nos, que no vol dir gastar-nos més diners, sinó simplement establir prioritats i deixar-se una petita parcel·la per a una mateixa. Malauradament, he observat que a les famílies sempre van primer els fills, després el marit, després la casa i, a la cua, la dona. I a sobre, li exigim que estigui guapa i arreglada, una contradicció que explica bona part dels problemes emocionals que avui pateix el sexe femení.”

La senyora Cabré està especialitzada en tractaments per aprimar, que són dels més sol·licitats. “En la societat actual, la qüestió del pes té molta importància, tot i que alhora també estem veient cada vegada més persones grosses, cosa probablement molt vinculada a uns mals hàbits alimentaris o a causa del sedentarisme. El sobrepès afecta molt la imatge d’una persona, i cal vigilar-se contínuament i saber mantenir el pes ideal, ja que, guanyar un o dos quilos no és res, però a partir del tercer ja es dispara i després és molt difícil tornar enrere. El pes ideal, però, també té un component subjectiu, psicològic perquè, si una persona se sent a gust amb uns quilets de més, sempre que no hi hagi darrera cap problema de salut, no cal que aquesta persona s’aprimi si no vol, per molt que la moda dicti un cànon de bellesa contrari.”

La tecnologia s’ha posat al servei de la lluita contra el greix sobrant, acompanyada, tot i que no sempre, de les dietes, que continuen funcionant però no fan miracles. “Entre els tractaments més innovadors per aprimar-se hi ha els de cavitació i radiofreqüència; es tracta d’ultrasons que, en penetrar dins la pell, buiden les cèl·lules greixoses, i el greix desapareix, el cos l’elimina. Són conceptes nous que estan donant resultats fantàstics. Tot i que depèn molt de cada persona, en un parell de mesos es poden arribar a baixar dues talles. Però no tots els tractaments innovadors donen bons resultats; hi ha hagut aparells que no he comprat i mai no compraré. En qualsevol cas, els tractaments requereixen un seguiment i un cert nombre de sessions, i a vegades s’han d’acompanyar de dietes, però no sempre. En les dietes el seguiment és molt important; es pot arribar a perdre força pes, però a llarg termini, no de forma immediata, i tot ha de ser controlat i sense que la persona tingui cap dèficit de res, al contrari. Les dietes miracle no funcionen, i les dietes tampoc no es poden imposar: per aconseguir baixar de pes, el primer que cal és la decisió de qui vol fer-ho, i que la persona estigui mentalitzada i predisposada.”

Els tractaments per al mal d’esquena són l’altra especialitat de Neus Cabré, que atribueix en bona mesura als estils de vida actuals l’augment d’aquestes dolences, que no són estrictament estètiques, però repercuteixen en la imatge de qui les pateix. “Els mals d’esquena acaben provocant un malestar que es reflexa en l’equilibri intern i extern de la persona. Qui els pateix arriba molest i amb mala cara, i després de la sessió, marxa amb un somriure d’orella a orella, perquè potser els has rebaixat un 50% el dolor. L’electroteràpia, els fangs antiinflamatoris o les pedres energètiques anomenades pindes són alguns dels mètodes més efectius que hi ha actualment, tot i que sovint cal fer més d’una sessió, perquè molta gent no es cuida l’esquena fins que un dia es queden encarcarats. I la gent avui dia pateix molt aquesta dolença, sovint per estrès i també per culpa dels ordinadors i les males posicions amb què estem tot el dia treballant. Es calcula que cal un mes de tractament per cada any de mal d’esquena, i arriba un moment en què desapareix el dolor, sempre que no hi hagi una hèrnia, i que es faci bé, perquè per fer massatges s’ha de conèixer molt bé tota la musculatura; si no, pots fer destrosses.”

Inquieta de mena, aquesta esteticista fou de les primeres en l’ús de l’avui ja popular tècnica de la fotodepilació per eliminar el pèl corporal, i exerceix també la naturopatia, amb un assenyat equilibri de convicció i sentit comú. “La naturopatia té solucions gairebé per tot, llevat, és clar, de quan són grans malalties. No em fa por aconsellar quan veig una situació clara, però si em ve una persona molt deprimida, no intentaré donar-li una herba que potser no li farà res, perquè el que necessita és un metge. Les gran malalties, honestament, no puc tractar-les; s’ha de tenir clar fins a on arribes.”

Una línia pròpia de productes cosmètics i una pàgina web des de fa prop de 15 anys –que li reporta actualment el 80% de la clientela– són bones mostres de l’esperit emprenedor i apassionat amb el qual la senyora Cabré viu i entén la seva professió. “És una feina que m’encanta, em sabrà greu jubilar-me! Gaudeixo molt fent el que faig, i sóc també la primera a cuidar-me, sempre ho he fet, perquè és molt important, i, al capdavall, si no em cuido jo, com puc cuidar els altres?”