Sra. Rocío Cárceles Moreno
Sra. Rocío Cárceles Moreno
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

ROCÍO CÁRCELES MORENO

PILATES INTERNACIONAL / PILATES OFFICIAL STUDIO

Text del 22-11-2010

La nova gimnàstica treballa de forma conscient i en unitat amb el cervell. Això vol dir que, si hem d’aixecar un braç, ho fem des del control mental, des del sistema nerviós, cosa que n’incrementa l’efectivitat.

El sistema emocional repercuteix molt sobre la postura corporal, i la postura incideix en tots els ordres. Després de 20 anys d’experiència, gairebé he après a diagnosticar l’estat d’una persona només en funció de l’arc definit per l’espinada o la forma de caminar.

El Pilates és un sistema d’exercici que organitzen les dinàmiques corporals correctament i que fixen mentalment aquestes correccions a fi que el cos es comenci a transformar.

Per a la gent gran, no hi ha res millor que caminar, perquè treballin el sistema cardiovascular, i fer Pilates, perquè mantinguin el to i la flexibilitat de la columna.

Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Rocío Cárceles Moreno és copropietària de Pilates Official Studio de Castelldefels juntament amb el seu marit, Francesc Cos i Morera, doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. “Ell es preparador físic al F.C. Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona. Al Studio, però, treballem colze a colze, en col·laboració amb un equip fantàstic de fisioterapeutes i altres llicenciats en Educació Física.”

Igualment, la senyora Cárceles es dedica a formar instructors de Pilates a través de l’escola Pilates Internacional. “Fem cursos per tot Espanya amb una empresa americana, ja que als Estats Units està molt estès el mètode Pilates. Formem professors des del 1990. El món del fitness ha evolucionat molt en aquests 20 anys. Ara s’aprecia per damunt de tot el concepte de wellness. La tecnologia i la investigació, d’altra banda, ofereixen novetats contínuament i nosaltres, el nostre equip i els nostres alumnes hem d’estar sempre al dia.”

El món de l’exercici físic va prenent, cada vegada més, una dimensió mental. “En la nova gimnàstica, la ment és la que ha de controlar el moviment. Fins fa uns anys es tractava només de posar-se guapo, fort o, fins i tot, de castigar el cos simplement per un afany de superació mal entès o per extenuar-se i no pensar en els problemes personals. La nova tendència és treballar de forma conscient i en unitat, des de la ment. Això vol dir que, si hem d’aixecar un braç, ho fem des del control mental, des del sistema nerviós. És un treball molt més efectiu, perquè reeduca, per exemple, les males postures. Una persona deprimida es pot reconèixer per la seva postura. Quan algú va amb les espatlles endavant, capcot, amb l’espinada doblegada endavant, en posició còncava, té un problema emocional. El sistema emocional repercuteix molt sobre la postura corporal, i la postura incideix en tots els ordres; per exemple, en la respiració. Una persona sense problemes emocionals, en canvi, sol anar amb el pit obert o amb el cap ben alt. Després de 20 anys d’experiència, ja gairebé he après a diagnosticar només en funció de l’arc definit per l’espinada o la forma de caminar.”

Els motius pels quals la gent es decideix a fer Pilates són molt variats. “Prioritàriament, vénen perquè tenen dolors articulatoris, mals d’esquena… El percentatge de gent amb mal d’esquena, degut a les males postures, és altíssim. També hi ha motius estètics, per aprimar-se. I, finalment, no es pot oblidar els que se senten estressats i necessiten desfogar-se. Val a dir que l’activitat física ja és, en si mateixa, terapèutica; segrega endorfines, unes hormones amb efectes semblants als opiacis.”

El Pilates és un mètode que corregeix les postures des de la ment a través d’un seguit d’exercicis. “Són patrons que organitzen el cos correctament i que fixen mentalment aquestes correccions a fi que el cos es comenci a transformar. L’activitat de pilates no és intensa, però tampoc relaxada. Afavoreix, de fet, moltes de les claus d’una correcta pràctica física, com la circulació sanguínia.”

El Pilates té diverses modalitats. “Una de les modalitats, la mat, es fa al terra, damunt d’un matalasset, i es complementa amb unes màquines que assisteixen en l’execució dels exercicis. Altres estan dissenyades per treballar l’articulació de la columna, per a estiraments, etc. Totes, però, es treballen com un mètode únic.”

El Pilates Official Studio compta amb tres sales. “Durant una sessió, cada persona treballa amb una màquina. Per a un grup de cinc, ha d’haver cinc màquines exactament iguals. Es practica alhora, però cada persona al seu exercici té les seves modificacions i adaptacions, per això és molt important que els monitors estiguin ben formats. Molts centres de fisioteràpia ja estan incorporant el mètode Pilates, sobretot per recuperar lesions d’esquena. Tant és així que ja es pot dir que el Pilates està assolint el nivell terapèutic de la natació, perquè és ideal per a lesions molt cròniques, com les hèrnies discals, les quals, amb el Pilates es van reabsorbint, i eviten l’operació.”

Quan una persona amb una patologia concreta s’apunta al Pilates Official Studio rep un tractament absolutament individualitzat. “Sempre fem avaluacions prèvies abans d’assignar-los a un grup, perquè els grups siguin tan homogenis com sigui possible.”

El Pilates és ideal, també, per a persones de la tercera edat que volen fer exercici. “Com que no impliquen un impacte, són perfectes per a les persones d’edat. De fet, jo dic a la gent gran que no hi ha res millor que caminar perquè treballin el sistema cardiovascular i Pilates perquè mantinguin el to i la flexibilitat de la columna.”

Hi ha qui qualifica el mètode Pilates de moda, i com a tal li posen data de caducitat. “S’equivoquen totalment. Els efectes beneficiosos d’aquesta activitat no tenen data. Que hagin vingut avalats per una gran operació de màrqueting no invalida les seves virtuts.”

Tot i ser una activitat bàsicament femenina, cada cop hi ha més homes que la practiquen. “Per a les dones, està especialment indicada per al postpart, ja que mantenen i reforcen la columna i tot allò que la subjecta a la manera d’una faixa. També és un sistema idoni per al sòl pèlvic, que amb el part és la part del cos que més es distén. D’aquí que els operats de pròtesi de malucs també se’n puguin beneficiar, en reforçar amb Pilates la musculatura que embolcalla la pròtesi.”

Una vegada s’hagi consolidat el sistema Pilates, aniran apareixent noves tècniques i obrint-se nous camins. “Ara estem treballant en el girotònic, una tècnica molt poc coneguda, concebuda per un romanès fincat als Estats Units, que representa una evolució del mètode Pilates: energia i control de moviments en tres dimensions.”

Pilates Internacional es difon a través del seu web i de revistes del sector. “Programem el calendari anual de cursos a tot Espanya. A Madrid, Málaga, Bilbao i Vigo fem els cursos oficials, però sobre demanda podem fer cursos ad hoc. La gent s’hi apunta en funció d’aquesta disponibilitat. Són cursos reduïts d’un màxim de dotze persones, amb una màquina com a molt per cada tres alumnes. I si bé hi ha qui s’hi apunta per poder obrir el seu propi centre de Pilates, en realitat s’hi pot inscriure tothom; tanmateix, exigim una certa experiència i una certa base, com ara haver fet cursos de primers auxilis. Si són llicenciats en Educació Física, molt millor. Un cop format, l’alumne necessita relativament poc per convertir Pilates en el seu modus vivendi. La inversió per a un centre Pilates és relativament petita. Només cal llogar un local i comprar una o dues màquines. Amb quaranta o cinquanta alumnes, ja surten els números.”

Pilates Internacional també ven la maquinària necessària. Espanya i Catalunya són encara mercats molt verges en Pilates, per tant la potencialitat d’un centre d’aquest sistema és molt alta. “A partir dels nostres cursos, s’han obert una seixantena de centres a tot l’Estat. En la carrera per a una vida més sana, encara tenim, doncs, molt de camp per córrer.”