Text del 2002
La Fundació Dr. Albert Bonet, de Barcelona, fou constituïda el dia 28 de juny de 1995 per un grup de trenta persones membres, totes elles, de la Federació de Cristians de Catalunya.
“El doctor Albert Bonet i Marrugat (1898-1978), prevere, el nom del qual identifica la Fundació, es va doctorar en teologia i filosofia i Iletres i fou el fundador i consiliari general de la Federació de Cristians de Catalunya, organització que actuà en el nostre país els anys 1931 i 1936, durant els quals va aplegar prop de vint mil nois i joves i va exercir una extraordinària influència espiritual i cívica.”
Si bé I’actual Fundació no és una entitat de tipus associatiu, “sí que pretén donar a conèixer i difondre el patrimoni espiritual i els valors morals conreats per aquella Federació en general i pel seu fundador en particular.”
Segons els seus estatuts, la Fundació Dr. Albert Bonet es proposa:
- Posar a disposició dels investigadors i dels estudiosos l’arxiu documental del Dr. Albert Bonet i Marrugat, i de les entitats creades per ell o continuadores de la seva obra.
- Organitzar actes públics i altres activitats culturals i, si fa el cas, atorgar ajuts econòmics, de cara a divulgar els valors morals i cívics defensats pel Dr. Bonet.
- Donar a conèixer tota l’obra que el Dr. Bonet realitzà per a la formació de la joventut catalana.
- Fomentar l’actualització, la universalització i l’aprofundiment de l’esperit apostòlic fundacional del Dr. Albert Bonet amb fidelitat al magisteri de l’Església.
- Fomentar el cultiu, la defensa i la promoció del coneixement i de l’amor a Catalunya com a nació a la claror de la Doctrina Social de l’Església sobre els drets i els deures dels pobles en el si de la universal família humana.
La gestió de la Fundació Dr. Albert Bonet és confiada a un Patronat format per onze membres que vetllen pel compliment dels estatuts. Aquest compliment se circumscriu bàsicament en dues direccions: en primer lloc, conservar i posar a disposició dels interessats tot el testimoni escrit, gràfic i sonor del moviment fejocista; en segon lloc, divulgar els valors morals i cívics defensats pel Dr. Albert Bonet i actualitzar-los en la línia que precisa el cinquè objectiu dels estatuts, suara esmentats. “Pel que fa al primer camí d’actuació, la Fundació Dr. Albert Bonet compta amb un arxiu documental de primer ordre que permet conèixer i reconstruir la rica vida religiosa i social de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, de l’organització continuadora, I’OCPD, i de I’actual Federació de Cristians de Catalunya.”
El contingut de I’arxiu es divideix en vuit seccions en funció del seu contingut: 1. Dr. Albert Bonet: epistolari i documentació personal i testimonis del naixement de la FJCC. 2. Correspondència fejocista: epistolari entre fejocistes durant la dècada de 1930 i durant la postguerra. 3. Màrtirs: notícies biogràfiques i documentació relativa als membres de la FJCC que foren assassinats a causa de la seva fe o per d’altres motius. Destaquem que hi ha documentació abundant dels màrtirs beat Francesc Castelló i Aleu i Joan Roig i Diggle. 4. Vides exemplars: documentació sobre aquells que, sense haver estat màrtirs, van oferir un testimoniatge excepcional de fe dins la Federació, per exemple el Dr. Pere Tarrés. 5. OCPD: aquest és un apartat extens que conté la documentació relativa a totes les activitats de la que fou una organització continuadora de la FJCC. 6. Publicacions: aquest apartat inclou els exemplars dels òrgans d’informació de la FJCC i les publicacions de diferents grups, així com els articles de diaris. Tota aquesta documentació deixa palesa la vida floreixent dels fejocistes a compàs de I’actualitat social, política, econòmica i cultural del moment. 7. Bibliografia: sota aquest epígraf s’apleguen els volums escrits pel Dr. Albert Bonet i altres edicions que fan referència al fejocisme i a temàtiques afins. 8. Material divers: inclou material fotogràfic, enregistraments, insígnies, estendards, etc. de la FJCC. En aquest sentit, “la Fundació Dr. Albert Bonet també disposa d’un extens fons bibliogràfic relatiu al doble vessant eclesial i nacional català que abraça el termini comprès entre la dècada de 1920 fins als nostres dies. Ambdós fons estan a disposició dels membres de la Federació de Cristians de Catalunya i dels eventuals estudiosos que estiguin interessats en consultar-los.”
“Pel que fa al segon camí d’actuació, d’una banda, la Fundació atorga ajuts a diferents iniciatives promogudes per tercers o realitzades conjuntament amb d’altres entitats, considerades adients amb les finalitats fundacionals. De l’altra, la Fundació, per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, s’ha responsabilitzat de la redacció d’una antologia sobre textos pontificis entorn de la qüestió dels nacionalismes i de les minories nacionals.”
Es tracta d’una obra de gran envergadura, única en el seu gènere. “L’edició comportarà dos volums que contindran els documents més significatius sobre el tema dels papes contemporanis. El primer abraça els pontificats des de Pius XI a Pau VI. El segon, que exposa el mestratge doctrinal de Joan Pau II i que consta de més de 300 ítems al respecte, està ja enllestit. Cada fragment seleccionat és objecte del comentari adient i tot el conjunt és refós en una síntesi que en destaca les línies mestres.” Els textos, traduïts directament al català, s’ofereixen també en les respectives Ilengües originals. Es preveu I’acabament del primer volum a finals de 2002.