Rosa M. Viñas Trullas et alia
Rosa M. Viñas Trullas et alia
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SRA. ROSA M. VIÑAS TRULLAS, SR. JOAN NADAL FERNÁNDEZ, SR. RAMON MARTÍ BONET, SR. IGNASI JÜRGENS MESTRE, SR. FRANCESC DUCH MESTRES

Texto del 2003

L’Èxit d’ICR ha estat haver-me rodejat d’un ampli equip de personal altament qualificat, d’un excel·lent equip directiu i d’un quadre mèdic estructurat en les diferents subespecialitats representades pels corresponents departaments i unitats.

L’Institut Català de Retina és un centre oftalmològic mèdic i quirúrgic d’alt nivell fundat l’any 1986. Tot i que inicialment va destacar per la seva dedicació preferencial al tractament de les malalties de la retina, la filosofia del centre, des del seu inici, ha estat oferir una atenció especialitzada en les diferents àrees de l’oftalmologia aplicant la tecnologia més innovadora.

El Dr. Ramon Martí i Bonet va fundar LLl’Institut i actualment n’és el director general. “La meva formació professional la dec al Dr. Francesc Duch Bordàs, del qual he après moltes coses, des que vaig estar d’assistent a l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona fins que vaig ser adjunt i cap de secció a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau durant vuit anys. Durant aquests anys em vaig dedicar de ple a l’estudi, docència, recerca i cirurgia de les malalties vitriretinianes. Vaig desenvolupar la meva tesis doctoral sobre Explants absorbibles sintètics en el tractament quirúrgic del despreniment de retina. Vam ser els primers en aplicar mundialment aquesta tècnica, operant més de 200 casos amb èxit. Aquests treballs van tenir més reconeixement en l’àmbit internacional que en el nacional.”

La primera seu de l’Institut Català de Retina estava situada a la Ronda Guinardó de Barcelona i al cap d’un temps es traslladà al carrer Escorial. En iniciar l’expansió, l’ICR va necessitar ampliar les instal·lacions, motiu pel qual l’any 1994 es va traslladar a la torre que actualment és la seu central, al carrer Pau Alcover del barri de Sarrià de Barcelona. A causa de la gran demanda assistencial d’aquest centre, han adquirit l’edifici annex per poder-lo ampliar. El Dr. Martí ha viscut el creixement d’aquest centre oftalmològic de referència: “Any rere any hem anat ampliant els nostres serveis, i ja en fa més de quinze que oferim serveis integrals en cadascuna de les subespecialitats que hi ha dins de l’oftalmologia.”

L’ètica, el rigor, la innovació i l’eficiència són els principals valors de l’Institut: “L’atenció als nostres pacients es fonamenta en la qualitat professional de l’equip mèdic, el tracte personalitzat, el tractament multidisciplinari i coordinat, l’ús de les tècniques diagnòstiques més avançades, la innovació en els tractaments i la difusió dels nous coneixements.”

Segons el Dr. Martí, la qualitat de l’assistència i de l’equip professional es basa en “la formació continuada, la responsabilitat, el treball en equip, els recursos, la motivació i la confiança. L’Èxit d’ICR ha estat haver-me rodejat d’un ampli equip personal altament qualificat, d’un excel·lent equip directiu i d’un quadre mèdic estructurat en les diferents subespecialitats representades pels corresponents departaments i unitats.”

També compta amb un Servei d’Urgències oftalmològiques d’atenció continuada les 24 hores els 365 dies l’any, el qual “ha rebut sempre la confiança de molts professionals així com la de diferents oftalmòlegs de Catalunya que hi envien els seus pacients.”

Es tracta d’un centre innovador que vetlla per la qualitat del servei i que centra l’activitat en la satisfacció dels pacients, la qual cosa “ens porta a la renovació contínua.” En els darrers anys, aquesta voluntat ha fet necessària l’obertura d’altres centres, dins i fora de Barcelona. El Grup ICR està format, actualment, per diferents centres: Institut Català de Retina (seu central), Institut Català de Cirurgia Refractiva (ICCR), el servei d’oftalmologia de l’Hospital Sagrat Cor, ICR-Terrassa, ICR-Sabadell i la Clínica Bonanova de Cirurgia Ocular.

L’ICR gestiona, des de fa cinc anys, el servei d’oftalmologia de l’Hospital Sagrat Cor, un centre universitari i docent adscrit a la Universitat de Barcelona on, a més del gran treball assistencial que es realitza, es formen nous oftalmòlegs dintre del programa MIR avalat pel Ministeri de Sanitat.

La cirurgia refractiva ofereix actualment una excel·lent solució a la majoria dels casos de miopia, hipermetropia i astigmatisme. Per això, l’Institut Català de Cirurgia Refractiva compta amb un equip de professionals dedicats íntegrament a l’estudi i tractament quirúrgic dels problemes refractius oculars. El sistema de treball d’ICCR propicia un índex d’èxits molt elevat i la minimització de les complicacions gràcies al rigor extrem a l’hora de seleccionar els candidats a les intervencions, a un estudi preoperatori exhaustiu i a un exigent seguiment postoperatori. L’ICCR va col·laborar amb el Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya en l’elaboració dels criteris tècnics d’autorització dels centres que realitzen cirurgia refractiva.

El centre quirúrgic principal de l’ICR és la Clínica Bonanova de Cirurgia Ocular, fundada l’any 1999, la qual podríem dir que és una clínica oberta, ja que tant hi poden realitzar intervencions oftalmòlegs de l’Institut com de fora. Està situada al passeig de la Bonanova, on es concentra la major oferta de medicina privada a Barcelona. És una clínica oftalmològica quirúrgica que ofereix a tots els oftalmòlegs les últimes novetats en tecnologia diagnòstica i terapèutica. La Clínica disposa de cinc quiròfans completament renovats dedicats exclusivament a l’oftalmologia, i d’una unitat de cirurgia sense ingrés. Els avenços en les tècniques quirúrgiques permeten acutalment efectuar la cirurgia de manera ambulatòria. El rigor en els estudis preoperatoris garanteix uns resultats òptims en les intervencions. L’altre centre quirúrgic és l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona, en el qual tenim tres quiròfans equipats amb la tecnologia d’última generació. “En total realitzem unes 10.000 cirurgies anuals.”

A l’Institut també aposten per la investigació i segueixen un programa de formació continuada que inclou seminaris setmanals. La complexitat de les malalties que afecten l’ull ha fet que molts dels professionals del centre, a més de la formació en oftalmologia, hagin rebut una formació complementària en àrees específiques. Aquesta formació s’actualitza constantment mitjançant la participació en trobades científiques (impartir cursos, participar com a ponents en taules rodones, presentar comunicacions en congressos nacionals i internacionals i publicar articles en revistes científiques) i la pertinença a les societats oftalmològiques més rellevants de Catalunya, d’Espanya i de l’estranger. “Procurem combinar l’assistència als pacients amb la docència i la recerca.” L’activitat científica i acadèmica a l’ICR és, doncs, intensa. L’Institut ha organitzat importants esdeveniments científics: Simposi Internacional de Màcula, Congrés Internacional de Cirurgia Refractiva, Curs d’Actualització de Retina Interactiva, Conferència sobre Neuropaties Òptiques Isquèmiques, Conferència sobre Papil·lopaties Inflamatòries, entre d’altres.

Finalment, l’ICR no oblida la seva responsabilitat social i té sempre les portes obertes per col·laborar en la prevenció i promoció de la salut ocular. En aquest sentit destaca la creació de la Fundació de Baixa Visió: “Una de les coses que més ens preocupa actualment és que, en millorar l’esperança de vida, han sortit noves patologies associades a l’edat i a la pèrdua de visió, com la degeneració macular, que ens han portat a la creació d’una fundació de baixa visió, amb moltes esperances d’estudi, recerca i tractament per millorar la qualitat de vida.”