Text del 2001
“Per al col·lectiu d’advocats és molt important practicar la formació continuada…”.
La petita i mitjana empresa catalana confia en els serveis jurídics de bufets com el de Rosa Maria Blasi on el contacte client-advocat és proper i personalitzat. Aquesta advocada, nascuda a Sabadell, va escollir dedicar-se al món del dret atreta per les característiques de la carrera i de la professió.“En el meu desconeixement de la matèria (ja que no vinc de família de juristes) trobava que era interessant, de gran contingut cultural i que em podia ajudar a entendre el món.” Si bé aquest va ser el plantejament inicial, una vegada immersa en els estudis “vaig començar a enamorar-me profundament del dret, esdevenint una veritable vocació.”
Els primers coneixements del món del dret els va tenir fent Estudis de grau mitjà a l’Escola de Formació Social de Sabadell -Terrassa. Els coneixements adquirits en fonaments jurídics, estadística i economia, psicologia i diverses tècniques de treball social i de grup, la van empènyer a iniciar la carrera de Dret. “Vaig començar-la més tard de l’habitual, ja tenia 25 anys, era casada i havia fet la carrera de tres anys d’Assistent Social. En els anys que jo vaig acabar el batxillerat, a Sabadell no hi havia gaires noies que anessin a Barcelona a fer una carrera universitària (no existia la Universitat Autònoma). Majoritàriament, la dona optava per participar en el negoci familiar o dedicar-se a la família. Afortunadament, les coses han canviat i ara l’interès per la ciència i el coneixement es transmet, ja des de l’infància, a nois i noies per un igual i, generalment, les famílies no posen traves per deixar accedir les seves filles a la universitat… No obstant això, encara no ens és gens fàcil assolir una projecció professional.”
La Rosa Maria ha acomplert el repte de crear el seu despatx dedicat a l’assessorament jurídic i, al mateix temps, ha portat endavant una família al costat del seu marit, Joan Monràs, economista. Ambdós han col·laborat i tenen tres fills: l’Àlex, el Dani i la Natàlia.
“Per al petit empresari és bàsic saber que pot confiar en el seu advocat. Li agrada que aquest professional conegui la seva empresa a fons, les característiques i el dia a dia del seu negoci; poden establir el contacte o la cita sense grans esperes. Al despatx portem, sobretot, temes de dret mercantil, laboral, contractació civil i fiscal, així com penal econòmic; assumptes d’altres branques són més puntuals i no se’ns plantegen amb tanta freqüència.” Després de més de deu anys d’exercici professional, Rosa Maria Blasi és conscient que encara té molt per aprendre. “El dret és tan extens que és impossible abastar tot el cúmul de coneixements que comprèn. Cada dia aprens coses noves. L’enriquiment personal i professional és constant. La nostra professió ens exigeix l’estudi continuat per estar al dia de la nova legislació.” Un dels àmbits en el qual se sent més còmoda és el del dret mercantil, dels més estables quant a nova normativa.
“Probablement el fet d’haver viscut el món de l’empresa des de petita a casa m’ha influït a comprendre les pors, les il·lusions, el tarannà… de l’empresari. El meu pare, industrial de la metal·lúrgia, m’explicava moltes coses sobre l’empresa que em van fer reflexionar. Vaig implicar-me de molt jove en l’empresa familiar, participada per capital alemany. Accedir, amb molts pocs anys, al consell d’administració em va permetre entendre l’empresa des de dins ben aviat.” La seva experiència li permet sentir-se còmoda actuant com a assessora jurídica en consells d’administració.
“La representació en els òrgans d’administració de les empreses és un dels serveis que s’oferten al despatx. Així, tinc clients consellers que deleguen en mi determinades assistències. En els consells d’administració de les empreses de reduït tamany, a les quals van adreçats els serveis del meu despatx, els grans conflictes vénen, la majoria de vegades, perquè els interessos de l’accionista no sempre coincideixen amb els de l’empresa. Com a advocat et trobes a vegades en una posició complicada perquè estàs aconsellant quelcom que és bo per als objectius de l’empresa i que potser està en contradicció amb els interessos de l’administrador que és a la vegada accionista. El fet que, com a advocat, puguis donar una opinió des d’un punt de vista neutral en un consell pot ajudar a reconduir un tema (no són els teus interessos els que s’estan debatent i els presents ho saben).”
En el dia a dia de l’empresa sorgeixen conflictes i problemes que demanen la presència i el consell de l’advocat. Molts d’aquests es podrien evitar, però l’empresari no sempre escolta els consells de l’assessor. “L’empresari hauria de convèncer-se que a l’hora de planificar qualsevol actuació, un consell extern i professional pot evitar-li problemes. Si comparem l’efecte de l’advocacia amb el de la medicina –comparació que faig sovint–, podriem dir que es tracta de practicar la medicina preventiva. Assessorar-se abans que aflori el problema o el conflicte, al primer símptoma, de la mateixa manera que no hem d’esperar estar molt malalts per anar al metge. La manera que el negoci o l’empresa tingui una bona salut és consultant amb l’assessor, aquest valorarà les intencions de l’empresa i analitzarà si són factibles i com. Reconec que cada dia hi ha més persones que confien en els professionals de l’assessorament ja sigui en el marc del dret, de l’economia, de l’enginyeria… perquè han comprovat que obtenen uns resultats que afavoreixen la marxa i el futur del seu projecte.”
El despatx de Rosa Maria Blasi ofereix una atenció molt personalitzada al client, bàsicament petita i mitjana-petita empresa del Vallès i els seus voltants, que cada vegada més confia en els coneixements de l’advocat i actua segons els consells que en rep. “Els advocats hem d’escoltar els nostres clients i buscar la millor resposta a la seva problemàtica. Hem de ser capaços d’establir el clima de confiança adequat que permeti que el client ho expliqui tot del tema en qüestió, i nosaltres, els advocats, no hem de jutjar –no ho fem– sinó intentar, a través de tots els mecanismes que ens ofereix l’ordenament jurídic, trobar una solució, la millor possible, per als interessos del client. Quant al tema fiscal, sempre explico que l’empresa ha de ser rendible per ella mateixa; el que no es pot fer és muntar un negoci que hagi de sobreviure amb embolics. Les coses s’han de fer ben fetes, tenint en compte que coneixem bé les escletxes legals i que podem aplicar-les en benefici del client. L’advocat ha d’assessorar en el marc de la legalitat.”
A Europa les fronteres s’estan diluint i s’està duent a terme una harmonització jurídica que afectarà ciutadans i empreses. “Els advocats hem d’estar pendents dels canvis normatius que afecten el nostre marc de treball. Per al col·lectiu d’advocats és molt important practicar la formació continuada, assistir a tertúlies, participar en debats, conferències i donar i conèixer punts de vista sobre tot allò que succeeix al nostre voltant.” Aquestes paraules de Rosa Maria Blasi són tot un clam per intentar construir una societat més justa per a tothom.