Text del 2002
Cada vegada són més nombrosos els ajuntaments que prenen iniciatives per promoure l’ocupació de la seva població. És el cas de l’Ajuntament de Barberà del Vallès que a través d’una labor acurada i professional ofereix uns serveis que ajuden a la ciutadania a trobar un lloc de treball o a autoocupar-se. Aquests serveis s’ofereixen a través de la Fundació Barberà Promoció que es va crear el 1998 partint d’una empresa municipal, AISA (Actividades Integradas). La presideix José Antonio Robles, alcalde de Barberà, el qual ens exposa les característiques del projecte. “El 1998 vam veure que era necessari separar l’activitat de promoció urbanística d’AISA de les activitats de promoció socioeconòmica adreçades a les persones, que és bàsicament l’objectiu de la Fundació.”
Les activitats que es realitzen a la Fundació es canalitzen a través de cinc àrees de funcionament. “Una àrea és la de l’observatori del mercat laboral des d’on s’intenta veure quin és el conjunt de necessitats del municipi, tant dels ciutadans com de les empreses ubicades. Aquesta anàlisi va més enllà de l’àmbit de Barberà del Vallès i s’estén per una àmplia zona del Vallès Occidental. A partir de la detecció de la necessitat comencem a elaborar tot tipus de programes i serveis. La visió que aporta és més global i ajuda a planificar millor les estratègies.”
La Fundació disposa d’una segona àrea d’activitat que se centra en l’àmbit de la formació. “Des d’aquesta àrea canalitzem les necessitats formatives que s’han detectat en els estudis del mercat laboral tant d’empreses com de persones. Realitzem cursos de formació específics per cobrir necessitats noves i també cursos de formació continuada. Tenim formació adreçada al col·lectiu d’aturats, de més o menys de 25 anys, però també per a gent ocupada que necessita una requalificació per mantenir el seu lloc de feina o per optar a una altra ocupació. També fem col·laboracions amb empreses que ho sol·liciten. L’estructura de treball de la Fundació ens obliga a tenir una capacitat de resposta molt ràpida que va en concordança amb la variabilitat del mercat laboral i de l’espectre socioeconòmic.”
La formació i l’assessorament que presten pot canviar radicalment en qüestió de mesos perquè les necessitats canvien i perquè les empreses sol·liciten personal format en unes altres habilitats i coneixements. “Una de les característiques d’una estructura com la nostra ha de ser, doncs, la capacitat de resposta ràpida i l’anticipació. Ara se’ns presenta el problema dels immigrants que arriben a la nostra zona i necessiten ajuda. Ens estem preparant per entendre i donar una resposta adequada a aquest col·lectiu, ajudar-los a trobar un lloc de treball i inserir-se culturalment, socialment i laboralment. Un dels grans reptes de la Fundació, però, continua sent el col·lectiu de dones, dels més afectats per l’atur, així com els discapacitats i els de difícil inserció.”
Una altra àrea important dins de la Fundació és la d’orientació: “Els usuaris que arriben al centre s’orienten segons les seves característiques cap a un programa formatiu, un programa d’ocupació o un d’autoocupació.”
Com a continuació d’aquesta àrea, s’estructura la d’ocupació: “És la que està més en contacte directe amb les empreses. Organitza pràctiques formatives dels alumnes que tenim a l’àrea de formació. Estableix els convenis de col·laboració de tot tipus amb empreses, gremis, associacions, etc.” Finalment, aquestes quatre àrees es completen amb la d’assessorament empresarial “que dóna formació, informació i assessorament a persones que tenen un projecte empresarial.”
Hi ha altres ajuntaments de Catalunya que treballen en aquesta línia però no pas mitjançant la forma jurídica de fundació. “Creiem que aquesta forma ens permet complir millor els nostres objectius de tipus social dirigits a la població de Barberà. Les dades d’usuaris referents al període 2001 dels programes de la Fundació indiquen que l’han utilitzat al voltant de 2.400 persones, fet que posa de manifest que la població ens coneix i usa els nostres serveis. S’està complint el nostre objectiu, crear ocupació i mantenir-la. A Barberà tenim una taxa d’atur registrada que està al voltant del 7,1%, xifra lleugerament superior a la de l’any anterior però que continua estant per sota de la taxa catalana i espanyola. Pot ser l’indicador que evidencia que el model que hem triat per aconseguir la reducció de l’atur és útil i efectiu.”
La Petita i Mitjana Empresa (PIME) és especialment important en el futur del territori i des de la Fundació en són conscients. “El teixit empresarial català passa per la consolidació i manteniment de les PIMES que són les que generen més llocs de treball en els municipis. Barberà acull catorze mil llocs de treball i si bé tenim grans empreses multinacionals establertes, no s’ha de deixar de banda la PIME, el motor de la nostra economia. A Barberà optem per la implantació empresarial, la captació d’empreses per obtenir centres de recerca en noves tecnologies.”
En aquesta línia de potenciar el teixit empresarial del municipi, des d’AISA fa deu anys es va prendre la iniciativa de posar en funcionament un centre d’empreses, el Nodus Barberà, que ha tingut una gran acollida i que dóna respostes a les necessitats de les empreses. “Es troba al centre del polígon Can Salvatella, de gran importància. Hi ha un hotel d’entitats d’empreses que està ple en un 95%. Hi ha 40 empreses de serveis ubicades i, d’aquestes, el 30% són de noves tecnologies.”
Els reptes de la Fundació Barberà Promoció en els propers anys són diversos. Per una banda es pretén fer confluir totes les formacions existents al centre amb les reglades. “Estem iniciant la transició escola-treball per unificar aquestes formacions. També volem crear una escola d’automoció i una d’arts gràfiques i homologar-les per fer-hi cicles formatius de grau mitjà. Estem pendents de la realitat social del nostre municipi i de les seves mancances per poder oferir respostes que contribueixin a millorar la qualitat de vida dels seus habitants.”