Srs. Miquel
Srs. Miquel
PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

SALVADOR MIQUEL MOLINA, SALVADOR MIQUEL GARRIGA, PERE MIQUEL GARRIGA  

LABORATORIO MIQUEL Y GARRIGA

Text del 2006

 El Resolutivo Regium és especialment idoni per a les patologies del ronyó i presenta indiscutibles propietats diürètiques.

.

La família Miquel és l’exponent d’una nissaga d’empresaris dedicats a la indústria farmacèutica catalana i especialitzats en un producte de fama i reconeixement mundials: Resolutivo Regium. La història d’aquesta família d’emprenedors s’inicia l’any 1927 amb l’empenta del fundador de l’empresa, Salvador Miquel i Altés, avi de Salvador Miquel: “El meu avi era inspector d’assegurances, per la qual cosa havia de viatjar sovint per tot Catalunya. En un dels seus desplaçaments a Reus va tenir notícia de la preparació d’un destil·lat de plantes medicinals amb propietats terapèutiques. Aquesta fórmula magistral era especialment idònia per al tractament de les patologies relacionades amb el ronyó i presentava indiscutibles propietats diürètiques. Després de contrastar les bondats del producte, el meu avi es va decidir a comprar els drets de la fórmula i començar a fabricar-la i comercialitzar-la.”

La guerra va suposar un obligat parèntesi en les activitats productives del Laboratoris Miquel Garriga. No obstant això, poc després que concloguessin les hostilitats, Salvador Miquel  va ser convidat per les autoritats que reiniciés el procés de fabricació del Resolutivo, ateses les seves propietats farmacològiques. Des d’aleshores “es ven com a producte terapèutic a les farmàcies, ja que els medicaments no poden ser dispensats en altre tipus d’establiment.”

Per desgràcia, l’iniciador d’aquesta activitat econòmica va finir quan només comptava amb 52 anys, la qual cosa va obligar el seu fill, Salvador Miquel Riera , a fer-se càrrec de la gestió del negoci familiar. La segona generació va veure com es mantenia i s’incrementava l’èxit d’aquest destil·lat. No obstant la bona acollida del producte, els problemes econòmics eren nombrosos, sobretot a conseqüència de la seva filiació amb la Seguretat Social. Aquesta adscripció determinava que Resolutivo Regium s’hagués de dispensar amb recepta mèdica i amb uns estrets marges de negoci. Malauradament, la mort també esdevingué de forma prematura al pare de l’actual responsable quan corria l’any 1970. Aquest fet va determinar “que m’hagués de fer càrrec del negoci familiar sent molt jove. En aquell moment, ateses les circumstàncies i els condicionants sanitaris, jo no veia gens clar el futur del nostre laboratori. Per aquesta raó, per un temps vaig preferir dedicar-me a altres vessants professionals”, explica Salvador Miquel Molina.

Però, no podia deixar de banda un projecte professional tan íntimament lligat a la seva família, de forma que després d’aquest parèntesi es va fer càrrec amb més força dels laboratoris. Un dels canvis que ha introduït durant la seva època de gestió ha estat la sortida del sistema de prescripció de la Seguretat Social, mesura que va revertir en un considerable increment dels beneficis econòmics, la qual cosa, al seu torn, ha assegurat el futur dels laboratoris. Una altra, encara més transcendent que l’anterior, ha estat l’exportació i distribució de Resolutivo Regium a altres països. A l’hora d’engegar aquest ambiciós projecte van decidir que el producte fos etiquetat com a article dietètic i no pas farmacèutic. Aquesta denominació permet que pugui ser venut en múltiples establiments i que no hagi de complir els durs condicionants dels articles farmacèutics. “En aquests moments l’article es distribueix als següents països: Itàlia, Portugal, Noruega, on gaudeix d’una gran popularitat, Holanda, Dinamarca, Ecuador, Nicaragua i República Dominicana. Properament, a més, s’introduirà als mercats francès i nord-americà La nostra aposta és que Resolutivo Regium es converteixi en un producte depuratiu i diürètic de múltiples aplicacions a nivell mundial.”

En la seva política de distribució nacional i internacional ha estat determinant el fet que apostessin per treballar amb un distribuïdor en exclusiva per a cada país. En el cas de l’Estat espanyol els representa una empresa de reconegut prestigi: Laboratoris Uriach. La distribució en altres països i la seva consideració com a producte medicinal ha provocat que el producte s’envasi en diferents formats segons el país de destinació: “En el cas espanyol, i respectant la Llei del Medicament vigent, únicament podem presentar el producte en presentacions de 600 cl. A més a més, vam haver de transformar-ne el disseny i la presentació clàssics, ja que la normativa actual no permet l’aparició d’emblemes. En el cas de Dinamarca, en canvi, el seu èxit va possibilitar que el distribuïdor sol·licités presentacions d’un litre. D’altra banda, vam creure convenient d’adaptar el nom a les peculiaritats fonètiques del país, de forma que es va passar a anomenar Resium.”

L’empresa continua essent bàsicament familiar. La responsabilitat del negoci recau en l’actualitat en el mateix Salvador Miquel, en els seus fills  Salvador i Pere Miquel. També hi col·laboren de forma puntual les seves germanes. El procés d’elaboració del producte, que en aquests moments és semiautomàtic, es duu a terme sota la supervisió d’un farmacèutic titular que vetlla en tot moment perquè es compleixin els requisits establerts i perquè les propietats de la fórmula siguin sempre les mateixes: “En l’elaboració de la fórmula s’empren les herbes medicinals següents: Peumus boldus, Equisetum arvensis, Opuntia ficus-indica, Sideritis angustifolia, Rosmarinus officinalis, Cynodon dactylon, Spergularia rubra i Melissa officinalis, sota un estricte i asèptic procés d’elaboració. Considerem que s’ha fet una gran passa endavant en incrementar les mesures higièniques i de seguretat indispensables en l’elaboració de medicaments, i estem totalment a favor de l’increment de controls perquè no només som productors sinó també consumidors d’altres productes.”

Pel que fa al consum, prediquen amb l’exemple, ja que reconeixen que “consumim diàriament el Resolutivo i coneixem de primera mà els beneficis, sense efectes secundaris, de la seva ingesta: depura la sang; ajuda a tractar els trastorns hepàtics i renals, en especial els càlculs; possibilita, acompanyat d’una dieta adequada d’aprimament, la pèrdua de sobrepès, etc.”

Ja sabem, doncs, què hem de fer per gaudir d’una bona salut: dieta sana, exercici físic, bons hàbits de vida i una dosi de Resolutivo Regium cada dia.