21/04/09
Tenim una Facultat jove, inaugurada el 1990, amb voluntat de funcionalitat, disposició al canvi i internacionalització, característiques que corresponen a les veritables necessitats del món actual. Si bé aquest propòsit ens provoca freqüents maldecaps, entenem que és el preu que paguem gustosos per la nostra inclinació a adaptar-nos a les contínues transformacions de la societat i per la permanent vocació d’excel·lència posada en totes les activitats pedagògiques que duem a terme. El viver d’oportunitats que oferim als estudiants ens permet constituir-nos en una plataforma dinàmica, on oferim constantment nombroses propostes engrescadores. Això possibilita que els alumnes puguin treure el cap per una finestra oberta al món. Des d’aquesta tribuna analitzem amb coneixement i rigor els esdeveniments que ens envolten, com és la crisi econòmica mundial que Espanya va començar a notar amb la recessió del quart trimestre del 2008.
La Facultat té una tasca molt complexa. El Departament d’Economia i Empresa contracta avui prop de 300 professors i constitueix una comunitat amb més de 20 nacionalitats diferents. Tenim 1.500 estudiants i hem d’oferir per a tots una àmplia oferta de formació; alguns es decantaran pel món industrial, d’altres per la recerca, però també n’hi haurà amb vocació de funcionari. Som conscients que hem de saber adaptar-nos a les necessitats de la nostra societat amb una permanent vocació d’excel·lència; per això oferim una gran quantitat d’assignatures optatives i professors prou rigorosos en tots els camps.
D’acord amb la nostra línia innovadora, impulsem la norma educativa més habitual al món germànic i anglo-americà, que encoratja el canvi i la internacionalització en les etapes educatives. Volem evitar que els estudis s’eternitzin. Per això fem carreres de quatre anys, que es podrien reduir fins i tot a menys temps per als millors estudiants. No pretenem ensenyar-los tot, sinó donar-los una base sòlida amb la qual puguin tirar endavant. Cal fomentar la disponibilitat al canvi; no es pot créixer des de l’escola bressol fins al doctorat en el mateix lloc, cada etapa ha de ser fruit d’un moviment; el que convé després de la graduació o la llicenciatura es anar-se’n a altres indrets i viure noves experiències. En línia amb això, ens hem fixat com a criteri no contractar mai els nostres propis doctors. D’altra banda, mirem d’admetre els millors de fora.
La Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UPF fa anys que està encarrilada pel camí del Pla Bolonya. El drama de la bolonyització sorgeix en aquells àmbits de la universitat espanyola pendents de transformació. La bolonyització implica que tots els estudis són de dedicació central, però fets amb menys temps, més intensitat i socialment més eficients. Quan el 1999 es va originar el procés de Bolonya, es buscava la convergència europea, amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi de titulats i d’adaptar el contingut dels estudis universitaris a les demandes socials.