PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

ALEJANDRO SÒRIA I MÉNDEZ, BEATRIZ SÒRIA I MÉNDEZ, ANTONIO SÒRIA I LECEGUI

ANTONIO SORIA

Text del 21-12-2010

“No hi ha res al món que reflecteixi més emoció que rebre joies; expressen físicament sentiments difícils de posar en paraules”

“Les joies tenen un component més emocional i sentimental que ornamental. D’aquí que les heretades d’àvies o mares, per senzilles que siguin, són més apreciades per les filles o nétes que les més exquisides del mercat”

“L’arracada és la joia que més afavoreix la dona, perquè en realça les faccions i n’il·lumina l’expressió”

“Com a joiers, ens dediquem a vendre il·lusió i bellesa; la nostra tasca està molt vinculada a les emocions i la imatge de les persones”

“Vigilem sempre que la tecnologia, tot i les seves possibilitats, en comptes d’estimular-nos la creativitat no ens la coarti; el nostre instint innovador no només és tècnic, sinó també conceptual”

La prestigiosa marca de joies Antonio Soria s’ha caracteritzat, al llarg d’una història de més de tres dècades, per la qualitat i per la innovació dels seus dissenys. El fundador de la nissaga de joiers Sòria, Antonio Sòria i Lecegui, s’inicià al sector de les joies amb només 14 anys. “Vaig començar a una firma que feia joieria sobretot de tema religiós. Als 19 anys, ja venia joies per tot Espanya.”

En l’actualitat, l’entitat Antonio Soria no ven directament al públic. “Fabriquem només per a les joieries, que són els nostres clients. I també, des de fa cinc anys, tenim setanta-cinc córners amb la nostra marca als establiments de El Corte Inglés. La plantilla actual està formada per catorze persones, a la qual se li afegeix una desena de personal extern. Val a dir que no podem prescindir d’una sola d’aquestes persones, perquè les hem formades nosaltres; per això mateix, estan tan especialitzades que el mercat no es pot proporcionar més personal amb tanta capacitació.”

Antonio Soria és una empresa molt propera al client, marcada per la seriositat i per l’honradesa. “Nosaltres allò que fem, per damunt de tot, és treballar de valent i acuradament. Posem molt esforç i molta ànima en les nostres creacions, que ens han d’agradar i ens han de fer sentir satisfets primer, i sobretot, a nosaltres mateixos; un amor per la feina que transmetem a les nostres peces i que la gent valora moltíssim. Per aquest motiu, mai no pensem en la venda immediata d’allò que fem, sinó en l’orgull i el prestigi que ens proporcioni. Actualment, cada sis mesos encetem una nova col·lecció. Abans en fèiem una que potser durava un parell d’anys, però només hi podia accedir un tipus molt determinat de client. Com que ara el nostre mercat és més exigent i ampli, ens hem anat diversificant i renovant. Tinguem en compte que, en el món de la joieria, de cada deu col·leccions que es fan, tres són absolutament originals; la resta, més o menys inspirades. Curiosament, quan fas una col·lecció original de debò té molta més sortida, perquè la clientela aprecia allò que no està vist. Això no obstant, si en general hi ha cert conservadorisme al nostre sector és perquè les joies tenen un component més emocional i sentimental que no pas ornamental. Aquesta circumstància explica que les joies heretades d’àvies o mares, per senzilles que siguin, acostumin a ser més apreciades per les filles o per les nétes que les peces més exquisides del mercat.”

El signe dels temps sembla poc favorable al sector. “Fa 50 anys, Catalunya era una potència mundial en l’àmbit de la joieria, amb una sensibilitat i uns gustos molt centreeuropeus. Avui dia, atesa la present conjuntura, quedem pocs professionals que fabriquem producte, que no ens limitem a importar de la Xina i als quals ens agrada dissenyar i crear. A aquesta tendència cal afegir la irrupció de la crisi, que ha perjudicat considerablement totes aquelles compres més accessòries, com ara la de joies.”

Ben entrats ja en el segle xxi, el bon gust i la classe són valors que es diria estan caient en desús. “L’harmonia i la sobrietat que implica l’elegància semblen estar desapareixent; la gent prefereix la informalitat o l’extravagància a la idea clàssica de distinció i saber estar. Potser aquesta decadència estètica generalitzada és la raó que l’orfebreria no passi pel seu millor moment. Tanmateix, no hi ha res al món que reflecteixi més emoció que rebre una joia. Un anell de compromís, una mitja aliança, un solitari, un anell de prometatge o un tu-i-jo expressen físicament sentiments difícils de posar en paraules. I evidentment no passaran mai de moda. Fa 2.000 anys que es fabrica joieria; més que un ofici o un art és tota una cultura.”

A Antonio Soria són especialistes en fer arracades. “L’arracada és la joia que més afavoreix la dona, perquè en realça les faccions i n’il·lumina l’expressió. Això és molt important perquè, com a joiers, ens dediquem a vendre il·lusió i bellesa. En aquest sentit, la nostra tasca està molt vinculada a les emocions i a la imatge de les persones. D’aquí que, per exemple, quan portem al client una col·lecció trencadora, ho fem sobre la base que ja ens coneix de fa molts anys. Amb una bona xarxa comercial, capaç de transmetre el nostre esperit d’embellir la persona, qualsevol col·lecció ben feta es pot vendre.”

Les joies de la firma Antonio Soria no són econòmiques. “Fem joieria de luxe; les nostre peces tenen al darrere una brillanteria impecable, triada personalment per nosaltres a Anvers, i una mà d’obra cara i molt especialitzada.”

El preu de venda al públic oscil·la dels 1.000 als 15.000 euros. “Un quilo d’or val 35.000 euros, quan fa cinc anys en valia 10.000: està en un màxim històric. La matèria primera s’ha encarit molt, i les nostres joies sempre han tingut volum i pes. Els nostres clients adquireixen bellesa i qualitat, però, fent-ho, alhora estan invertint en or i en diamants. De fet, però, són els nostres clients, les botigues de joies, les que marquen el preu de venda al públic. Els botiguers venen al preu que consideren que han de vendre, perquè saben quant es pot ajustar un preu de mercat.”

La innovació tecnològica també ha arribat a un sector tan artesà com el de la joieria. “Els nostres dissenyadors treballen amb ordinador, i això fa que aconseguim uns acabats d’una precisió immillorable. Això sí: vigilem sempre que la tecnologia, amb tot el seu ventall de possibilitats, en comptes d’estimular-nos la creativitat no ens la coarti. Perquè el nostre instint innovador no només és tècnic, sinó també conceptual. L’any passat vam crear la col·lecció Harmonia, molt lligada a l’espiritualitat, un concepte molt en boga. Barrejàvem or i diamants amb pedres semiprecioses amb diferents propietats energètiques. Va ser un gran èxit.”

La família Sòria, amb la suma dels seus diferents tarannàs personals, forma un conjunt virtuós en un equilibri perfecte. Antonio Sòria, el pare, és el creador; Beatriz Sòria i Méndez, la filla, és el seny, l’organització, i Alejandro Sòria i Méndez, el fill, és l’energia, l’ímpetu i la il·lusió: un venedor nat. “Som un equip de tres persones molt diferents que ens complementem. I el que és encara millor: hem aconseguit que la nostra empresa sigui familiar perquè hem fet bé la nostra feina al llarg de tots aquests anys, i no només la feina creativa. Els més joves dels que treballen amb nosaltres són fills d’antics treballadors, ja jubilats. Ningú ha marxat d’aquesta empresa descontent.”

Amb els altres dos membres de la família Sòria (la mare i una altra filla, ambdues professores) se senten, malgrat totes les complicacions passades, presents i futures, rics i plens. “Tenim la gran sort dedicar-nos a allò que ens agrada: crear joies en tot el seu procés, des de la concepció fins a l’aparador. Si, a sobre, les venem, tenim prestigi i les nostres clientes queden molt satisfetes, què més podem demanar? Hi ha més de 200.000 dones a Espanya que tenen una joia d’Antonio Soria: aquesta és la màxima recompensa de la qual podem gaudir.”