Sr. Aniceto Canamasas i Puigbó
Sr. Aniceto Canamasas i Puigbó
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

ANICETO CANAMASAS I PUIGBÓ

FACA EXPORT

Text del 24-01-2011

Tenim l’orgull d’haver patentat 200 productes, dins els quals destaca un flascó de plàstic de 20 ml de gruix que fou tota una revolució, perquè, fins aleshores, aquest material no havia estat emprat en els articles d’alta cosmètica.

Creem quatre o cinc envasos anuals, un nombre volgudament reduït que ens permet assolir l’excel·lència productiva.

Els continents de productes cosmetològics s’han de caracteritzar per tenir una imatge de bellesa, equilibri i durabilitat, partint sempre de la seva funció primera com a preservants i protectors de la fórmula.

Cada vegada més tendim cap a la prevenció en matèria de bellesa física, una aspiració que no pot ser valorada negativament, perquè estètica és sinònim de salut.

La preocupació pel nostre cos ha permès l’evolució de la ciència i de nombroses activitats empresarials, directament o indirectament vinculades amb la cura corporal. No sempre, però, aquestes tasques empresarials són prou conegudes i reconegudes per la població. Aquest és el cas de la intensa feina desenvolupada per Anicieto Canamasas i Puigbó, un enginyer industrial i economista de formació que ha materialitzat la seva passió pel disseny, la investigació, la innovació i el seu tarannà emprenedor a través de Faca Export, S.L., una empresa líder dedicada “a la creació i fabricació de envasos de plàstic per a productes cosmètics de gamma alta.”

Aquesta entitat va ser creada per el senyor Canamasas l’any 1973; “des d’aleshores, la nostra planta de producció es troba a Santa Maria d’Oló, a la comarca del Bages. Estem molt orgullosos d’haver pogut dinamitzar la vida d’una població petita de la Catalunya central i d’haver fidelitzat laboralment els seus habitants, ja que a les nostres instal·lacions treballen diverses generacions de la mateixa família.”

No obstant això, l’administració de Faca Export, S.L., es troba a Cornellà de Llobregat. “És indispensable disposar d’un centre administratiu a les rodalies de Barcelona per tal de poder dinamitzar les relacions amb els nostres proveïdors i clients.”

Durant la seva llarga trajectòria, la corporació té l’orgull “d’haver pogut patentar 200 productes, dins els quals destaca un flascó de plàstic de 20 ml de gruix. Va ser tota una revolució en el sector: vam modificar la tendència del mercat perquè, fins aleshores, el plàstic no havia estat emprat en els articles d’alta cosmètica. La introducció d’aquesta nova alternativa fou possible pels avantatges del material: és molt més lleuger, és irrompible i, a més a més, la seva aparença física és tan atractiva com la de vidre, ja que hem aconseguit que els nostres flascons tinguin la mateixa transparència i brillantor que el cristall. També és cert que vam haver de vèncer alguns antics prejudicis cosmetològics, però no va ser pas difícil gràcies a les anàlisis que es porten a terme en els continents de productes cosmètics durant la fase de proves, quan es va demostrar que els nostres envasos no alteraven les propietats del producte.”

El secret del seu èxit rau en “l’exportació i la innovació, mitjançant la creació de quatre o cinc envasos anuals, un nombre volgudament reduït que ens permet assolir l’excel·lència productiva. Això comporta anar a les diverses fires i donar-hi a conèixer el catàleg de les nostres produccions.”

Aquest mètode de distribució sens dubte ha donat resultat, perquè “dissenyem i fabriquem per a marques de França, països escandinaus, Alemanya, Regne Unit i Estats Units, moltes de les quals són líders indiscutibles del sector. No desenvolupem articles per a firmes de l’Estat espanyol perquè, per desgràcia, no hi ha mercat consolidat d’alta cosmètica. En aquest sentit, cal ser conscient que els agents externs, com ara el clima, condicionen molt els hàbits higienicoestètics; per exemple, a països com Alemanya, és impensable no fer servir algun producte per a la hidratació i la cura de les mans. D’altra banda, la necessitat d’haver de viatjar per donar a conèixer el producte també possibilita entrar en contacte amb altres realitats que poden inspirar el dissenyador a l’hora d’encarar noves creacions. I no només des de la perspectiva estètica, sinó també pel que fa als materials i a les tècniques d’elaboració.”

Encara avui, el projecte empresarial de l’entitat creix i es diversifica contínuament. “Hem avançat tecnològicament de manera extraordinària des dels nostres inicis, i això és fonamental en una tasca que comporta una sofisticació tecnològica, científica, d’enginyeria i de disseny màximes. A banda de preservar la fórmula cosmetològica, els continents han de tenir un disseny maco i adient amb el contingut.”

Dos elements fonamentals en el disseny dels envasos són el tap i les tapes, “perquè són el primer que crida l’atenció del consumidor. Per aquesta raó, i partint sempre de la seva utilitat i funció primeres com a preservants –motiu pel qual gairebé sempre cal que estiguin formats per dues peces–, són tot un desafiament estètic i tecnològic, ja que es tracta que les seves dues parts encaixin perfectament, protegeixin i preservin la fórmula i esdevinguin un component harmònic que conformi un tot amb l’envàs. En definitiva, els continents de productes cosmètics s’han de caracteritzar per haver de tenir una imatge de bellesa i equilibri i també de durabilitat, a banda de ser força conservadors. Els consumidors rebutgen els canvis d’envàs perquè els associen amb una modificació de les propietats del compost, de manera que qualsevol transformació ha de ser progressiva.”

El gran repte de Faca Export, S.L., com el tantes altres empreses catalanes que han apostat per la innovació, la creació i la investigació, ara per ara és “fer front al gran nombre d’imitadors que els nostres envasos tenen. En el context industrial d’avui dia, el plagi a baix cost és una realitat mol estesa. Per tant, encara és més important que siguem capaços d’avançar-nos a les tendències i ser originals i innovadors. I és necessari que ho fem, a més, dins la legalitat vigent pel que fa a temes de salut i també d’una forma respectuosa amb el medi ambient. En qualsevol cas, també el consumidor final hauria de ser conscient que les imitacions poden copiar els nostres dissenys, però no pas les propietats aïllants i preservants del nostre producte, amb la pèrdua de qualitat de la fórmula que això comporta.”

Tota una vida de dedicació indirecta al món de la cosmètica ha proporcionat a Aniceto Canamasas una àmplia perspectiva de l’evolució en les tendències i les preferències dels consumidors en aquesta àrea. “Cada vegada més tendim cap a la prevenció en matèria estètica. Hom vol mantenir una bona imatge física, i la manera d’aconseguir-ho és tenir-ne cura des de les primeres etapes de la vida. Aquesta aspiració no pot ser pas valorada de manera negativa, perquè estètica és sinònim de salut. Difícilment una persona que tingui un aspecte saludable estarà malalta, mentre que, alhora, un bon aspecte físic reflecteix un bon estat d’ànim i mental, de manera que posa de manifest el tot que la nostra ment i el nostre cos formen.”

El senyor Canamasas s’ha dedicat a Faca Export, S.L., el seu projecte empresarial, amb il·lusió i passió. “A la vida és fonamental no tan sols tenir un o diversos objectius, sinó que aquests t’engresquin, perquè crec que la vida esdevé molt més plena si ets capaç de poder materialitzar i fer realitat la teva passió. La meva no només ha fet possible que em desenvolupés professionalment sinó que també ha ajudat –i encara ho fa– a milions de consumidors cada any i ha pogut revitalitzar un petit poble de la comarca del Bages.”

En els propers anys, “comença el torn dels meus fills. Són joves preparats i amb empenta, que espero que continuïn amb la mateixa il·lusió que jo ho he fet en el projecte.”