Sra. Aragó i Fonts et alia
Sra. Aragó i Fonts et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ANNA, MARTA I XAVIER ARAGÓ I FONTS

LABORATORIO ARAGÓ/ARAGOGAMMA

Text del 19-03-2014

Entitat centenària dedicada a la sutura quirúrgica i a l’esterilització, es distingeix pel caràcter emprenedor del fundador, la visió creativa del fill i l’empenta dels néts, tercera generació d’una nissaga que sap prou bé la importància del rigor, la qualitat, la innovació i la capacitat de resposta. En aquesta línia, creu que cal regenerar èticament la nostra societat, començant pels nostres dirigents, i apostar per una racionalització del consum i la despesa.

Firma centenària de l’àmbit medicofarmacèutic

Tot just fa ara un segle, el 1914, el nostre avi, Xavier Aragó i Turón, va fundar la nostra empresa, orientada a la producció de sutures quirúrgiques estèrils, que fou pionera a l’Estat espanyol. Llicenciat en Farmàcia, va començar fabricant-les a la rebotiga de la ronda de Sant Pere de Barcelona. A partir de la Primera Guerra Mundial augmentà la demanda en aquest sector i va propiciar el creixement de la companyia, que trobà continuïtat en el nostre pare, Josep Maria Aragó i Mitjans. Ell, també farmacèutic, va decidir el 1970 implantar l’esterilització per raigs gamma a l’empresa. Així mateix, a la dècada dels 80 va segregar una part de l’empresa per crear Aragogamma, una planta on no només esterilitzem les nostres sutures sinó també productes de tercers, de sectors com ara la cosmètica o la farmàcia o, fins i tot, sutures dels nostres competidors.

Tercera generació

Des del 1995, som la tercera generació al capdavant de la companyia, que es manté com a l’única empresa de tot l’Estat que disposa d’una unitat d’esterilització per raigs gamma. La mare i els sis germans participem en l’entitat, tot i que només Marta, Anna i Xavier hi treballem. Comptem amb formació en Farmàcia, Biologia i estudis de Comptabilitat i Direcció Financera a EADA, la qual cosa ens permet complementar-nos i dirigir un equip de més de quaranta professionals, que pot augmentar amb personal temporal per fer front a puntes de treball.

Fil i agulla per a les operacions quirúrgiques

La sutura comprèn el fil i l’agulla necessaris per a les operacions quirúrgiques. És un producte sanitari que avui dia arriba convenientment envasat al quiròfan perquè els cirurgians puguin fer-lo servir amb plenes garanties. Les fibres per a la sutura són molt variades i han experimentat una gran evolució, des del lli usat pels egipcis fins a les sutures sintètiques absorbibles. A mesura que la tecnologia ha anat evolucionat s’han pogut incorporar altres materials en l’aplicació mèdica. Les primeres sutures es facilitaven sense agulla: consistien en un fil estèril que al mateix quiròfan s’enfilava en una agulla. A mesura que els acers han anat evolucionant, les agulles compten amb més capacitat de penetració, presenten més resistència a la deformació, minimitzen la ferida… Darrere un món tan minúscul s’hi amaga una gran evolució i, en l’actualitat, fil i agulla ja es proporcionen muntats i a punt per poder suturar.

Esterilització per raigs gamma

Les sutures han de ser estèrils. Abans, l’esterilització es practicava amb processos químics, com ara solucions de iode. L’envàs de l’època era un tub de vidre on a dins es presentava la sutura conservada en una solució antisèptica. Avui disposem d’una gran quantitat de materials adaptats i aptes per a tots els sistemes d’esterilització. El nostre pare va ser un visionari en aquesta activitat, en apostar per la planta d’esterilització mitjançant raigs gamma. D’aquesta manera s’evitaven problemes d’infecció sorgits al quiròfan, com el tètanus, i que eren fàcils d’atribuir a les sutures.

Un ampli ventall de sutures que pot arribar fins a la personalització

Disposem d’unes dues mil variants de productes, perquè hi ha molta tipologia d’agulles i una gran diversitat de fils: absorbibles, no absorbibles, de gruixos diferents… Al nostre catàleg hi presentem fins a catorze fibres i tres en desenvolupament. El repte és aconseguir una sutura que permeti al cirurgià treballar de la manera més còmoda i que ofereixi un resultat tècnic òptim. Cada cirurgia requereix la seva sutura, per això tant el fil com l’agulla presenten unes característiques concretes en funció del tipus d’intervenció. La pell, per exemple, oposa més resistència que alguns òrgans i reclama una sutura amb una agulla amb més capacitat de penetració. D’altra banda, a vegades són els mateixos hospitals o cirurgians els que ens consulten si els podem oferir determinats tipus d’agulla o fil. Les sol·licituds s’avaluen i, en la mesura de les nostres possibilitats, procurem satisfer aquestes peticions.

Competitivitat basada en la qualitat i la rapidesa de resposta

Podem competir amb les grans multinacionals perquè som capaços de respondre amb molta agilitat a les necessitats del client –oferint referències que pràcticament són a la carta– i perquè al llarg de la nostra trajectòria ens hem distingit per una alta qualitat. Anualment comercialitzem entre quatre i cinc milions de sutures. En comparació amb grans companyies, pot semblar una xifra irrisòria; però apostem fermament per l’excel·lència del producte.

Sacrificar marges de benefici per adaptar-se a les novetats del sector

Hem de ser molt polivalents, reinventar-nos constantment i adaptar-nos a les noves tecnologies. Procurem, doncs, anar per davant del mercat: incorporem nous materials i invertim, si cal, en maquinària de darrera generació per no faltar al nostre compromís amb la qualitat. Preferim sacrificar marges i brindar un bon valor afegit. Hem heretat l’esperit del nostre pare, que tenia una gran inclinació per la innovació: s’han desenvolupat diferents màquines que no es disposen en el mercat i que permeten mecanitzar parcialment el procés. Atesa la gran quantitat de variants de fils i agulles, l’automatització de part del procés es fa difícil i amb un cost molt elevat. S’ha de tenir en compte que, per enfilar, cal entrar el fil en un forat a partir de 0,05 mil·límetres.

Començàrem a exportar als anys 80

Els nostres clients són hospitals públics i privats, clíniques dentals, ONG i distribuïdors sanitaris. Som presents a pràcticament tot els hospitals de Catalunya i bona part del hospitals del territori espanyol. Ens presentem a concursos públics, però també practiquem la venda directa. Començàrem a exportar els anys 80. El pes de l’exportació sobre el nostre negoci varia, però ha arribat a representar un 40% de la facturació. Excepte a Amèrica del Nord, hem comercialitzat de manera directa o indirecta a gairebé tot el món. Durant anys vam ser l’únic proveïdor espanyol d’Unicef de fabricants de sutures quirúrgiques. Podríem ampliar el nostre capítol internacional, però no resulta senzill: el nostre producte presenta un alta complexitat, perquè requereix el registre sanitari individualitzat a cada país. A més, hi ha poques garanties de cobrament en determinades zones, motiu pel qual preferim seguir, de moment, amb un creixement més lent però més sòlid.

Mal exemple públic malbaratant recursos

Al nostre Estat, també ens enfrontem a dificultats en el cobrament, perquè el primer que no compleix la Llei de Morositat és la mateixa Administració, amb el mal exemple que comporta. Durant anys, les comunitats autònomes no pagaven en els terminis establerts, hi havia endarreriments fins a cinc anys. Ara s’han escurçat els terminis, però encara estem lluny del compliment de la Llei de Morositat. Els proveïdors estem patint en bona part les conseqüències d’un sector públic que massa temps s’ha endeutat per construir grans infraestructures. La planificació en l’àmbit de la salut és complexa però millorable. Si qualsevol administrador públic actués amb la mateixa cura que ho fa amb la seva economia domèstica, no s’hauria arribat al dèficit acumulat en l’actualitat. Fent un bon us dels recursos no s’hauria arribat a les grans retallades en sanitat i educació, els pilars bàsics de la societat.

Per l’equilibrada recuperació del crèdit

Sempre hem actuat amb molta prudència; pràcticament ens hem autofinançat, recorrent als bancs de manera puntal. Tanmateix, entenem que seria favorable per a l’entorn empresarial que s’obrís l’aixeta del crèdit, tot i que el tipus d’interès dels préstecs són dissuasius. Actualment, les entitats financeres només ofereixen préstecs si tenen la certesa absoluta que acabaran cobrant. I cal assenyalar que és lògic: tots coneixem casos d’empreses abocades a situacions compromeses, fins i tot al tancament, per no haver cobrat dels seus clients respectius.

Els compromisos adquirits amb els proveïdors són sagrats

Disposem de prestigi enllà les nostres fronteres perquè ens l’hem guanyat a base d’anys de formalitat, rigor i professionalitat. Entenem que els compromisos adquirits amb els proveïdors són sagrats; això ha comportat que, malgrat els moments actuals, hàgim pogut passar de pagament anticipat a crèdit.

Visió de l’Estat espanyol fora les nostres fronteres

A l’exterior no acaben d’entendre la degeneració del nostre país en general. Afortunadament, la marca Barcelona segueix sent sòlida. Per això, en el nostre catàleg hem jugat amb elements barcelonins, com els al·lusius a Gaudí, conscients que afavoreixen la nostra imatge. De fet, un dels motius que la nostra seu sigui a Barcelona és perquè també suposa un valor afegit; forma part del nostre màrqueting.

Sense color polític

Qualsevol projecte empresarial seriós no ha de tenir color polític, les empreses no voten, voten les persones. En la qüestió sobiranista, per tant, sabem que, amb independència o sense, com a empresaris haurem de continuar satisfent els impostos, pagant els salaris, responsabilitzant-nos legalment de les nostres accions, etc.