Anna Mercadé i Ferrando
Fotografia cedida
10è VOLUM. Biografies rellevants de les nostres emprenedores, Pròleg

Sra. Anna Mercadé i Ferrando

Dir. de l’Observatori Dona, Empresa i Economia

Text del 06/07/2018

Reconeixement públic i visibilitat de les dones empresàries i emprenedores.

La màxima independència és fer néixer una empresa i fer-ho a la teva manera, posant el cor i l’ànima, creant riquesa, creant llocs de treball i donant oportunitats a la gent a desenvolupar- se com a persones. Bibi Rusell, a qui vaig conèixer fa anys, empresària i dissenyadora, deia: «No té preu la satisfacció mental de saber que el teu producte ha estat fabricat amb la màxima responsabilitat social».

Durant la meva vida he emprès molts projectes orientats, sobretot, a la defensa i promoció de les dones perquè aconsegueixin la seva independència econòmica i la seva autonomia personal. Fruit d’aquesta experiència i de la de cents d’empresàries a qui he conegut i a qui he donat veu en diverses publicacions, he estudiat les dificultats que tenen les dones emprenedores. L’objectiu ha estat sempre proposar sortides, instruments i consells pràctics. Només per mostrar un exemple: l’any 2000, amb el suport d’Isidre Fainé i La Caixa vaig crear el primer programa de microcrèdits per a dones emprenedores a Catalunya i després a tot Espanya. Amb aquest programa vam ser pioners a tot Europa i vam ajudar a obrir el camí a la independència a milers de dones.

Malauradament, les dones encara han de superar obstacles quan decideixen fer un camí diferent del que els marca la societat, la cultura, les famílies, els estereotips i el dictat de les seves pròpies creences mil·lenàries o els seus propis patrons masculins. Per això cal lluitar dins i fora de nosaltres, sabent que nosaltres som agents de canvi i de pau i que la societat avui necessita que estiguem en la primera línia, també com a empresàries, tot donant aire fresc i valors en el món empresarial, com a motor econòmic i de transformació social.

No hi ha cap força més gran ni més apassionada que quan compleixes els teus somnis i aquests són fruit de les idees, acompanyades del cor i donant veu al teu destí.

Les dones han creat, han dirigit i han organitzat empreses des de fa cents d’anys. Si revisem la història, entre les nostres avantpassades sempre trobarem alguna emprenedora darrere d’un taulell, mentre a la rebotiga estaven els fills i filles jugant o treballant. Dones artesanes, cuineres, hostaleres, cosidores, perruqueres, forneres, que són les empresàries que avui dirigeixen i administren empreses, multinacionals o franquícies, i que són les responsables del 75 % del comerç de proximitat; el motor de la microeconomia, la que fa funcionar el país. Elles, empresàries, grans o petites, són referents dels valors que aporten també a les seves famílies i que havien desenvolupat durant tota la història de la humanitat. Són valors humanistes com la cura, el respecte, l’esforç, la solidaritat, l’equilibri, la justícia, l’amor o la comunicació.

La intel·ligència emocional, unida a l’intel·lecte i a una gran dosi d’amor és el que fa que les empreses tinguin futur, siguin duradores, sostenibles i generadores de bé comú. Si, a més, l’entorn on es creen és un jardí ric i propici, l’èxit està assegurat. És precisament aquest entorn que l’Administració, les universitats, les institucions i els agents socials haurien d’esmerçar a construir.

Les dones ara representen un 40 % de les empreses que es creen i generen riquesa i llocs  de treball en tots els sectors. A més a més, també hem descobert que han promogut un canvi significatiu en la manera de crear i dirigir les empreses. Elles funden empreses de manera transversal o radial, donen joc a tothom i construeixen equips creatius. Les dones són accessibles, grans comunicadores i utilitzen l’empatia i el seu alt coeficient emocional per motivar i gestionar els seus equips. Les dones pensen més en les persones que en el compte de resultats, això fa que tinguin equips més lleials, que planifiquin i marquin estratègies a llarg termini i que siguin empreses més segures i duradores. Les dones, per la varietat de tasques que han hagut de fer al llarg de la història, són més flexibles, més capaces de gestionar diferents fronts a la vegada amb èxit, s’adapten millor al medi, i negocien buscant que totes les parts guanyin, fet que causa que les relacions entre proveïdors i clients siguin també més estables i satisfactòries.

Elles, grans empresàries i emprenedores, estan creant un estil diferent de fer, de dirigir i d’administrar les empreses. També un estil diferent de viure, de conciliar i de ser com a societat. Aquest llibre és un gran homenatge a totes elles, a les que hi surten i a les que no hi surten, però que lluiten pel nostre futur i els nostres fills.