Sr. Antoni Esteve
Sr. Antoni Esteve
PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

ANTONI ESTEVE

ESTEVE

Text del 2006

Creiem en la recerca com a valor.

.

L’entorn químic i farmacèutic ofereix unes perspectives de desenvolupament de nous productes molt àmplies, ja que l’avenç de la ciència i l’evolució tecnològica hi conflueixen amb una mentalitat molt compromesa amb la salut i el benestar de la població, que cada vegada exigeix productes més avançats i pioners. Esteve és un gran grup químic i farmacèutic líder a Espanya amb vocació internacional que té clar que la investigació i el desenvolupament són la font de valor afegit d’una entitat com la seva. El Dr. Josep Esteve, igual que els seus germans Joan i Montserrat, ha sabut continuar la personalitat i l’esperit que l’han regit des de la seva creació el 1929. “Per una banda, l’aposta pel desenvolupament del capital humà afavoreix el progrés col·lectiu i la interrelació amb l’entorn. Esteve sustenta la seva estratègia empresarial en l’afany investigador, de manera que puguem dissenyar i generar productes i serveis que compleixen amb les expectatives dels col·lectius científics, dels professionals de la salut, dels usuaris i de la societat en general. Els criteris de qualitat absoluta i millora continuada en la gestió integral de les companyies del grup són un objectiu constant.”

Avui, una nova generació de la família assumeix els reptes del grup. Els fills del Dr. Josep Esteve, Antoni i Albert, passen a formar la nova gerència executiva del Grup que fins ara ocupaven els seus pares, i Joan i Montserrat Esteve i Joaquim Targa es mantindran com a membres del Consell d’Administració i responsables de la Corporació Esteve. “En aquesta reorganització s’ha establert una gerència col·legiada amb l’objectiu de potenciar adequadament les dues nostres grans àrees d’activitat, la farmacèutica i la química. Antoni Esteve, doctor en farmàcia, ocupa la presidència d’Esteve i la vicepresidència d’Esteve Química (EQ Esteve) i l’Albert, llicenciat en Ciències Econòmiques i màster en direcció d’empreses a ESADE, ocupa la presidència d’EQ Esteve i la vicepresidència d’Esteve. Per la seva banda, la gestió executiva recau en la direcció general del grup que ocupa Rossend Tost, amb una dilatada trajectòria a la companyia.” Antoni Esteve ha passat per diferents departaments i empreses del grup a l’Estat espanyol i als Estats Units. És impulsor i fundador de cursos i màsters en màrqueting farmacèutic a la Universitat de Barcelona. Presideix el Consell d’Administració del Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de Catalunya i és membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Per la seva banda, Albert Esteve també ha desenvolupat una àmplia trajectòria en empreses del grup. Està molt implicat en el camp dels medicaments sense recepta i ha presidit l’ANEFP (Associació per a l’Autocura de la Salut). En el període 2000-2005 ha estat vicepresident de Farmaindustria. Rossend Tost és professor mercantil i PADE per l’IESE. Des del 1974 forma part d’Esteve, on ha desenvolupat una brillant tasca de direcció de l’àrea industrial com a director general d’EQ Esteve, a més de formar part del Comitè Executiu.

L’objectiu d’Esteve és principalment el desenvolupament de tot el potencial del grup. “És clau l’aplicació de la innovació a totes les àrees de l’organització, fomentant la I+D farmacèutica i la consolidació internacional a través d’EQ Esteve. En aquest sentit, la recerca bàsica ha estat des dels inicis un objectiu estratègic. Per això hi destinem més de l’11% de les vendes. Tenim diversos projectes en fase clínica avançada.”

Aportar solucions terapèutiques noves a la societat exigeix un treball molt rigorós i organitzat. “El nostre centre d’investigació, amb més de 300 professionals, és l’espai de la creació del futur. Al Parc Científic de Barcelona també comptem amb dos laboratoris, un dedicat a la validació de dianes terapèutiques i l’altre a la química combinatòria. Hem dissenyat projectes de gran interès científic en les àrees del sistema nerviós central i l’antiinflamació.”

EQ Esteve, situada a Celrà, al Gironès, proveeix de principis actius farmacèutics el mercat nacional i els de més de 30 països. La seva gestió de qualitat i els seus productes l’han convertit en una empresa de referència internacional en la seva activitat. “El 2004 la Generalitat de Catalunya ens va concedir el Premi a la Qualitat 2004, un reconeixement a la millora de la gestió i a la qualitat dels productes i processos de fabricació. Hem basat el creixement en la innovació aplicada a la producció de principis actius farmacèutics d’alt valor afegit i en l’establiment d’aliances estratègiques amb companyies internacionals. Desenvolupem, fabriquem i comercialitzem productes antiúlceres, antihipertensius, antifúngics, antiinflamatoris… sobretot per als Estats Units, Europa i Japó.”

EQ Esteve té plantes productives a Europa, Amèrica i Àsia (Xina) fruit d’una aliança amb un grup farmacèutic local. “Fomentem i reforcem les relacions amb altres entitats, sumant esforços, perquè ens ajuden a reaccionar adequadament als reptes i a les oportunitats d’un sector tan apassionant com el nostre.”

Per altra banda, organitza els Premis Esteve, que premien les iniciatives que ajuden a millorar la relació entre els professionals de la salut i els pacients. Un plantejament que cada vegada més empreses estan seguint és la promoció de pràctiques de desenvolupament sostenible: “És un objectiu que ens permetrà aconseguir l’excel·lència empresarial sense renunciar a la capacitat de crear entorns de treball i innovació altament eficients i competitius. Aquest compromís es concreta amb la implantació d’un sistema de gestió mediambiental.”

La investigació i el desenvolupament de nous fàrmacs s’erigeix com un tret distintiu de la identitat empresarial d’Esteve, amb l’objectiu de “continuar treballant per oferir una solució global al sector de la salut.”