Sr. Antoni Gispert del Río
Sr. Antoni Gispert del Río
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

ANTONI GISPERT DEL RÍO

FAWOO IBÉRICA TECHNOLOGY

Text del 2007

La nostra intenció és arribar a progressar en el desenvolupament, la investigació i la innovació.

Fawoo Ibérica Technology és una empresa sorgida de la necessitat d’aportar solucions noves al mercat dels sistemes i les aplicacions lumíniques. Antoni Gispert del Río i Verònica Amorós da Silva, gerent i subdirectora de l’entitat, tenen un sòlid compromís amb la innovació. Antoni Gispert, que pertany a una important nissaga d’empresaris catalans, creu fermament que el I+D+I és la base perquè qualsevol negoci prosperi. “El meu avi, Rafael Gispert Serradell, fundà l’empresa Gispert, una companyia del tot innovadora que basà l’activitat en el negoci de les caixes enregistradores i l’ofimàtica. Per tant, he viscut la iniciativa empresarial des de ben petit, i sempre he vist una actitud emprenedora tant en el meu avi com en el meu pare, que als anys 70 quedà al capdavant de l’empresa. El meu avi marxà cap a Alemanya per conèixer el mercat al qual volia dedicar-se i, un cop adquirits els coneixements necessaris, s’establí novament al nostre país per començar la seva trajectòria professional. Amb el temps, fou capaç de crear una xarxa comercial molt productiva que arribà a reunir una plantilla de 3.500 empleats.”

L’ambient de treball que Antoni Gispert visqué des de la infantesa el convertí, més tard, en una persona interessada pel món empresarial que acabà creant la seva pròpia societat, sempre amb el recolzament i l’experiència del seu pare, Rafel Gispert Bardají. “Jo havia realitzat estudis de disseny industrial, disseny gràfic i màrqueting, i quan vaig decidir fundar la meva pròpia empresa vaig enfocar-la al sector de la fotomecànica. Durant diversos anys, la companyia va estar dirigida a aquest àmbit, però, per no quedar estancats, vam decidir renovar-nos. Aleshores es produïen canvis tecnològics importants, i vam buscar solucions noves per poder-les oferir al mercat. Des de llavors, la nostra presència en fires europees fou constant i aquella assiduïtat ens dugué, fa quatre anys, a entrar en contacte amb un grup d’empresaris coreans dedicats a la producció de sistemes i aplicacions lumíniques. Vam analitzar amb deteniment el producte i ràpidament ens adonàrem que es tractava d’un material totalment revolucionari. Fou així com començàrem a distribuir la seva marca per Europa.”

El producte que ofereix Fawoo permet una sèrie d’aplicacions inimaginables. “Bàsicament, es tracta d’un acrílic òptic lluminós de diferents mides i gruixos que són adaptables a qualsevol requisit i que poden aplicar-se tant en terres com en parets, sostres, prestatgeries, mobles o il·luminació d’exterior. Durant aquests quatre anys hem realitzat esforços importants, bona prova d’això és la nostra implicació en el canvi de tots els mupis –plafons lluminosos publicitaris– de la xarxa de metro de Madrid, una feina que ha suposat instal·lar-ne 2.100 unitats. Actualment, també treballem per Transports Metropolitans de Barcelona, concretament en la remodelació de l’estació de metro de Liceu, les parets de la qual quedaran folrades amb el nostre producte.” Entre els clients de Fawoo també hi consten AENA (aeroport de Barajas, nova terminal de Barcelona…), la Caixa de Pensions, JC Decaux, Grupisa, Dragados, etc., una clara mostra que aquest producte ha tingut una bona acollida al nostre país.

Des de Fawoo creuen fermament que el seu producte acabarà convertint-se en la il·luminació del futur. “La font lumínica que nosaltres emprem és el led i, tot i que ja fa molts anys que va sortir al mercat, darrerament la seva qualitat ha millorat i ara presenta molta més lluminositat. El led és un dispositiu que emet llum intensa i concentrada de baix consum, però, mitjançant un element extern, nosaltres aconseguim que es multipliqui i distribueixi fins al punt de poder arribar a il·luminar estances senceres sense que el led sigui visible. El material que emprem per revestir aquesta font de llum és un acrílic òptic que té l’avantatge de ser regenerable i, per tant, sostenible. No es tracta d’un producte plàstic corrent, sinó que gaudeix d’unes propietats físiques especials.”

Actualment són ja nombroses les grans empreses que opten per substituir tecnologies antigues per aquest producte. “Si bé és cert que el cost inicial és una mica més elevat que el dels sistemes convencionals, no ho és menys que la durabilitat, el baix consum i l’escàs manteniment del producte acaben abaratint les despeses generals. Cal tenir en compte que el consum d’un led representa fins a un 80% menys del que consumeix un fluorescent i que té una durabilitat de 100.000 hores, el mateix que 20 anys seguits si el mantinguéssim encès les 24 hores del dia.”

Després de tres anys de distribuir el producte, l’empresa va anar més enllà i signà un acord amb l’entitat Fawoo Technology de Corea per fabricar els seus productes a Espanya. “Fa aproximadament un any que signàrem una joint venture amb el grup d’empresaris coreans. Ells necessitaven obrir una fàbrica a Europa per requeriments obvis d’expansió i desenvolupament, i nosaltres els vam fer un oferiment. Crec que, durant el temps que portàvem de relació comercial, la nostra empresa sempre havia estat a l’alçada de les circumstàncies i no tan sols havíem estat un dels països amb més vendes, sinó que també havíem desenvolupat aplicacions noves del producte. Totes aquestes circumstàncies foren favorables a l’hora que ens escollissin per tirar endavant el seu projecte europeu.”

Gràcies a aquesta avinentesa, Fawoo Ibérica acaba d’adquirir una nau industrial de 1.500 m2 al polígon industrial de La Maquinista de Barcelona. Alhora, l’empresa també ha fet una forta inversió en maquinària específica per a la fabricació del producte. “D’ara en endavant s’inicia una nova línia de treball que forma part d’un projecte molt ambiciós en què haurem d’assolir un nivell molt alt. Per això, en aquests moments l’empresa treballa a fons en la recerca d’un equip humà que aglutini persones qualificades. Sabem que podem oferir un bon producte, però tenim clar que això no ho és tot i que cal disposar d’un equip consistent integrat per gent ben formada i preparada. A partir d’ara se’ns obre una possibilitat de futur en què haurem de buscar nous mercats, intentar obrir l’exportació, crear noves polítiques i formular estratègies de distribució en què el preu també sigui una part important que ens acosti a projectes de més envergadura com, per exemple, l’arquitectura.”

En aquest sentit, la fabricació a Espanya els pot obrir noves portes. “La proximitat sempre trenca barreres, crea comoditat i és un valor de confiança per al client. És per aquest motiu que pensem que, tant arquitectes com interioristes o enginyers, poden interessar-se en l’aplicació del nostre producte. És tot just ara quan el led comença a veure’s com una eina més propera i els professionals n’estudien les possibilitats a l’hora de solucionar problemes. Fins ara el producte que comercialitzem ha estat un punt de partida, però, en un futur immediat, la nostra intenció és arribar a progressar en el desenvolupament, la investigació i la innovació en el nostre àmbit de treball.”