Sr. Antoni Tortosa i Moreno
Sr. Antoni Tortosa i Moreno
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ANTONI TORTOSA I MORENO

ACUNDI TECNOLOGIA

Text del 30-05-13

L’enginyer promotor i soci d’una consultoria tècnica especialitzada en la creació i distribució de programes informàtics per a pimes i petits comerços, manifesta la necessitat d’optimitzar la gestió i eficiència de les empreses, apostant per l’exportació i els avanços tecnològics, i observa com cada cop més els emprenedors catalans, sentint-se desprotegits per l’Estat i sabedors del nostre potencial, pensen en deslliurar-se dels llaços amb Espanya.

Consultoria i distribuïdora de software per a pimes

Després de cursar estudis d’Enginyeria Tècnica en Imatge i So i d’Enginyeria Superior en Telecomunicacions, vaig complementar la meva formació amb un màster en MBA, fet que facilità la meva incorporació a un grup internacional dedicat a la venda de hardware. En aquesta entitat vaig treballar i créixer professionalment durant una dècada i, gràcies a l’experiència assolida, nasqueren els meus desitjos d’esdevenir creador i comercialitzador dels meus propis programes. Aquest somni es materialitzà finalment l’any 2007, quan vaig associar-me amb altres dos professionals per crear una entitat de consultoria i venda de software destinat a les petites i mitjanes empreses. Començàrem des de zero, però disposant d’una agenda de contactes i de la inèrcia positiva que encara dominava el sector tecnològic i que es perllongà fins a la gran aturada de setembre de 2008.

Aconseguir que els nostres clients siguin més eficients, competitius i operatius

La nostra cartera de clients està formada per companyies ubicades arreu d’Espanya, a les quals els tres socis –organitzats en un departament tècnic, un de comercial i un altre d’administratiu– prestem serveis periòdicament, adaptant els programes dels seus equips informàtics perquè responguin a les especificitats i els canvis de la seva tasca empresarial. El nostre objectiu és aconseguir una major eficiència, competitivitat i operativitat de les companyies, de forma que s’incrementin els beneficis. Tot i que aspirem a créixer i difondre els nostres serveis, som conscients que l’estructura operativa actual no permetria incrementar massivament la cartera de clients; per això estem analitzant les alternatives estructurals o les vies de canvi de fórmula de negoci a fi d’incrementar el nombre d’usuaris sense malmetre l’atenció personalitzada.

Programes informàtics susceptibles d’adaptar-se a les necessitats del client

El nostre gran avantatge competitiu és la nostra capacitat d’atendre les necessitats de les petites i mitjanes empreses oferint-los softwares estandarditzats de creació pròpia extremadament eficients; unes eines que poden instal·lar-se i utilitzar-se el mateix dia de la seva adquisició, i que poden personalitzar-se segons les necessitats específiques de l’entitat a preus més reduïts que els de les grans companyies.

De productes i serveis generalistes a instruments tecnològics per a petits comerços

Vam iniciar la nostra trajectòria amb un catàleg de serveis i productes de perfil generalista, però progressivament prenguérem consciència que l’opció més competitiva al nostre sector era especialitzar-se en la creació i comercialització de programes específics. Per això, ens vam decantar per la confecció i distribució d’eines informàtiques de gestió adreçades al petit i mitjà comerç d’atenció directa al públic o de venda i distribució a l’engròs.

Desenvolupant aplicacions comercials per a iPad

Avui el nostre objectiu principal és confeccionar i personalitzar instruments tecnològics que millorin la gestió i la productivitat dels nostres clients. Per això, desenvolupem les opcions tecnològiques que poden ajudar els emprenedors a optimitzar el funcionament de les seves entitats. Actualment, per exemple, estem desenvolupant aplicacions comercials per a iPad, que permetran fer pre-vendes, operació que avançarà el temps de facturació i recepció de les comandes.

Control de l’stock

Les empreses que apliquen les nostres eines tecnològiques de gestió coneixen en tot moment de quin stock disposen, la qual cosa els permet saber quins són els articles més i menys demandats, amb la consegüent optimització de les comandes. Són dades fonamentals durant les recessions, en què l’excés d’existències pot resultar letal per a una companyia.

Major ressò comercial a les xarxes socials que a les pàgines web corporatives

Les relacions comercials i la promoció i difusió dels articles han sofert una gran transformació a l’última dècada per la irrupció del comerç digital i les xarxes socials, que ara cal emprar a l’hora d’elaborar qualsevol estratègia comercial. De fet, l’aparició d’un producte o d’una notícia empresarial en plataformes com Facebook n’assegura una difusió i una repercussió bastant més àmplia que, per exemple, la transmissió mitjançant la pàgina web corporativa.

Invertir en tecnologia per optimitzar la gestió i mantenir els marges de benefici

Els empresaris continuen desitjant invertir en eines tecnològiques per millorar la seva eficiència, però sovint no tenen els recursos econòmics (o la possibilitat d’accedir-hi mitjançant crèdits bancaris) per fer aquesta mena d’inversions. O, tot i disposar dels mitjans econòmics escaients, no les posen en marxa per l’atonia i passivitat que està caracteritzant el moment present. En general, però, els emprenedors són conscients de la necessitat d’invertir en tecnologia a fi d’optimitzar la gestió i no perdre els ajustats marges de benefici.

Ajudem les empreses en la seva aposta per l’exportació

Les societats que, quatre anys enrere, van fer les inversions convenients i van saber adaptar-se a una conjuntura de contracció econòmica (apostant fonamentalment per l’exportació), ara poden sobreposar-se i mantenir-se al mercat. Aquestes dues raons expliquen que, en època de recessió, haguem incrementat les vendes i adaptacions de programes, sobretot els adreçats a la irrupció, gestió i optimització comercials als mercats internacionals.

Revisar el nostre pla estratègic cada tres mesos

Superat el neguit per la reducció de les vendes, ens vam replantejar la situació i vam optar per a revisar el pla estratègic vigent i reelaborar-lo cada tres mesos, la qual cosa ens permet poder rectificar i canviar el rumb de l’entitat, si s’escau. Fruit d’aquesta reformulació ha estat, per exemple, una nova estratègia en la comercialització dels productes, basada en el concepte de quota mensual, i la tendència cap a la venda de programes estandarditzats, que resulten més assequibles per als emprenedors.

Com han reaccionat les pimes de l’Estat espanyol davant la crisi

La majoria de pimes han reaccionat de forma correcta davant la recessió: han diversificat les seves activitats, han optat clarament pel comerç internacional, han invertit en tecnologia per a optimitzar la seva gestió del negoci, s’han fusionat per aconseguir preus més competitius i han externalitzat serveis. Les que van saber avançar-se al canvi, s’han mantingut i tornen a créixer amb prudència; les que ho van fer massa tard o no reaccionaren s’han vist força afectades i, fins i tot, abocades a la desaparició a mesura que se’ls acabaven les reserves de capital.

Un fracàs no determina tota la trajectòria professional d’un individu

Tot i haver estat, juntament amb el País Basc, el motor econòmic de l’Estat espanyol durant els segles XIX i XX, i malgrat que hom elogia la capacitat de sacrifici, d’implicació i de treball dels catalans, hi ha una palesa manca d’autoestima col·lectiva empresarial, que es basa en la falsa creença que un fracàs determina tota la trajectòria professional d’un individu. Caldria recordar que molts dels grans emprenedors fracassaren una o diverses vegades abans d’obtenir l’èxit i que l’anàlisi de les causes d’aquestes temptatives frustrades és una excel·lent eina d’aprenentatge.

La independència com a opció de progrés

Les empreses tenen l’obligació moral i financera de sobreviure a tot tipus de circumstàncies econòmiques, socials i polítiques, però també de buscar la millor conjuntura en què desenvolupar-se i expandir-se, ja que aquesta és l’única via que puguin crear riquesa per al conjunt de la població. Necessiten operar i prendre decisions empresarials des d’un marc jurídic i territorial estable que les protegeixi i motivi per a continuar. En aquest sentit, deixant de banda les connotacions emocionals i les sensibilitats ideològiques individuals, els responsables de les pimes catalanes senten que l’Estat espanyol no propicia l’expansió empresarial i que reben una atenció per part de les autoritats que no és equitativa a la seva funció com a motor de l’economia. A més, la possible davallada en el volum de vendes a la resta d’indrets del territori espanyol seria temporal perquè s’imposarien els interessos comercials per sobre del rebuig emocional dels antics compatriotes. De manera que, cada vegada més, consideren que la independència és l’opció més adient per garantir el progrés econòmic i social de Catalunya.

Els objectius fàcilment assolibles mai no m’han satisfet

El més important per a un emprenedor és la seva maduresa personal i professional i la motivació. En el meu cas, vaig esdevenir emprenedor més tard del que acostuma a ser habitual, després de l’anàlisi i reflexió sobre les meves aspiracions personals i vitals i sent conscient de les dificultats i reptes als quals m’hauria d’enfrontar. No obstant això, personalment i laboralment, he buscat sempre la felicitat i no pas la facilitat, i els objectius fàcilment assolibles mai no m’han satisfet. Engegar i gestionar projectes empresarials en aquest país en la conjuntura actual és força complex, però aquesta mateixa exigència em motiva per a superar-me professionalment dia a dia.