Sr. Miguel A. Torres i Riera
Sr. Miguel A. Torres i Riera
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

MIGUEL A. TORRES I RIERA

Bodegas Torres

Text del 20-03-14

L’honestedat, la responsabilitat, la confiança i el tracte proper, així com les senyes d’identitat familiars, són els valors que defineixen aquesta nissaga d’empresaris i que determinen i confereixen valor afegit a la seva tasca vitivinícola. El president d’aquest centenari grup internacional de cellers explica les causes de la crisi i advoca per incentivar un reajustament de model econòmic basat en principis com la solidaritat i la cura del medi ambient. 

Honestedat, agilitat, confiança

Les empreses es defineixen i caracteritzen per la seva filosofia i els seus valors empresarials. Bodegas Torres és una societat vitivinícola centenària, amb cinc generacions de membres de la família Torres implicats, els valors de la qual se sintetitzen amb substantius com honestedat, proximitat als clients, rendibilitat, agilitat o confiança. Aquestes termes, triats pels mateixos treballadors tres dècades enrere, mostren els plantejaments d’aquells que treballem per donar resposta a les expectatives dels nostres clients amb vista a incrementar-ne el nombre i continuar mantenint-nos com a marca vinícola de l’Estat espanyol de referència internacional.

Mapa de l’ADN de l’entitat

Conscients de la importància empresarial de les senyes d’identitat, tres anys enrere reflexionàrem i sintetitzàrem els nostres trets identitaris definitoris dibuixant allò que hem denominat “el nostre ADN”; una jerarquia d’elements diferenciadors de l’empresa: l’equip humà, l’ecologia, el comerç just, el retorn a la societat, la proximitat envers els clients, la recerca i el desenvolupament, l’empresa familiar i la família.

L’equip humà, el nostre principal valor

Els nostres cellers ocupen 1.300 persones arreu del món, ja que estem implantats en països com la Xina, l’Índia, el Brasil, Corea o Xile i tenim presència en altres com Turquia o els Estats Units (a Califòrnia). El nostre principal objectiu és integrar tots els nostres professionals, motivar-los i fer-los sentir l’empresa com a pròpia. Per aquesta raó, d’una banda, la nostra política salarial és generosa, perquè considerem que tothom té dret a viure amb dignitat i confort; i, de l’altra, intentem escoltar-ne el parer i atendre’n les demandes, sigui quina sigui la seva dedicació, mitjançant trobades periòdiques informals o través d’un contacte directe sovintejat.

Segon valor de l’ADN: l’ecologia

Tot i que la nostra empresa ha estat històricament conscient de la importància de cuidar i preservar el medi per a les futures generacions, el visionat del documental Inconvenient Truth l’any 2007 ens féu adonar de l’extrema situació de feblesa del planeta i dels perills del canvi climàtic per a la nostra activitat. Des d’aleshores hem abocat deu milions d’euros a investigar i millorar en qüestions mediambientals –les energies renovables, per exemple– i els nostres cellers s’han impregnat d’una profunda inquietud ecològica.

Aposta pel comerç just

Les nostres relacions comercials es basen en l’equitat i l’honestedat, perquè considerem que la pagesia s’ha de poder guanya la vida amb dignitat. Això és especialment important en el cas de Xile –l’altre país de recol·lecció i elaboració dels nostres productes–, en què paguem el raïm segons els preus de la banda alta i hi afegim un 5% més destinat a un fons social, que gestionen els mateixos camperols, gràcies a una iniciativa engegada pel meu fill.

Fundació Miguel Torres

Les empreses tenen un compromís amb la societat. És necessari que retornin part del que reben en forma d’acció social. Per aquesta raó, la meva mare constituí l’any 1993 la Fundació Miguel Torres, que s’orienta cap a la materialització de projectes per a la protecció de la infantesa a tot el món: construcció d’escoles, cases bressol, orfenats… És la nostra petitíssima contribució a la millora i l’assoliment d’un món més just i amable.

Cinquè valor: proximitat envers els clients

Ens agrada mantenir un contacte proper i sovintejat amb els clients per conèixer les seves preferències, els seus suggeriments i les seves sensacions respecte dels nostres productes, la qual cosa ens obliga a viatjar freqüentment arreu del món. En el meu cas concret, per exemple, he visitat més de cinquanta països al llarg de la meva trajectòria professional, amb una mitjana de tres mesos per any de viatge.

R+D+I per tal d’augmentar la qualitat dels productes i dels processos

Destinem anualment dos milions d’euros per millorar la qualitat dels nostres vins i l’eficiència dels nostres equips humans, centrant-nos en la recerca de qüestions com l’eliminació de productes químics en el conreu de la vinya, el tractament dels paràsits del raïm, les infeccions de la fusta, la recuperació d’antics ceps desapareguts per la fil·loxera, etc. Aquestes investigacions es desenvolupen de manera interna o amb la col·laboració d’altres organismes i fructifiquen en la publicació d’articles científics en revistes indexades. 

Una empresa familiar

Torres és una empresa familiar catalana clàssica i, per tant, la direcció i gestió de l’entitat ha quedat en mans de membres de la família. Aquesta opció es relaciona amb una manera de fer, amb una estimació envers el vi i la cultura vitivinícola. Des de fa 18 mesos el meu fill Miquel és el director general de l’entitat, mentre que la meva filla Mireia s’encarrega d’una sèrie de petits cellers del grup. La meva altra filla, Anna, tot i que és membre del consell d’administració, s’ha decantat per l’exercici professional de la medicina.

La família, el valor final

La família és el punt d’origen i de retorn dels nostres cellers. El nostre cognom està indissolublement lligat al conreu de la vinya i la producció de vi des de fa segles i desitgem que aquesta dedicació procuri benestar i progrés a les comunitats en què portem a terme la nostra activitat artesanal. 

Des de 2012, els nivells de vendes són superiors als d’època de bonança

Durant els exercicis 2008 i 2009 patírem una forta reducció de les exportacions i del consum intern. Però l’any 2010 ja es va produir una lleugera recuperació d’ambdós mercats i des de l’any 2012 els nivells de vendes són superiors als dels anys de bonança, malgrat que no hem pogut igualar encara els beneficis.

Potenciació de la gamma alta de vins i diversificació de buquets

La nostra recuperació és el fruit de l’adaptació a les necessitats dels mercats i d’una estratègia basada, en primer lloc, en la potenciació de les vendes dels vins de gamma mitjana i alta, un mercat menor i que ens fa competir directament amb el segment d’excel·lència dels vins italians i francesos. Alhora, la nostra presència significativa a les zones turístiques ha permès la recuperació del consum intern i, en darrera instància, hem diversificat la producció en la carta de vins per satisfer l’heterogeneïtat de buquets i sensibilitats vitivinícoles. En aquesta línia, hem intensificat la nostra presència a La Rioja, a la Ribera del Duero i a Rueda amb l’objectiu de poder representar les millors regions vitícoles d’Espanya.

“Els més admirats del món”

El nostre màxim desig comercial és esdevenir la firma representant dels vins de qualitat espanyols. Afortunadament, les nostres marques es comercialitzen a gran part del món i competeixen amb els millors vins italians i francesos. De fet, recentment la revista britànica International Drinks ha considerat que els nostres vins són “els més admirats del món”. Tot i ser només una opinió, elogis com aquest reafirmen la nostra trajectòria com a vinaters i la nostra estratègia comercial present.

Crisi propiciada per la desregularització del mercat financer

Tot i les greus repercussions del crac del 2008, cal contextualitzar-lo com un episodi cíclic en el capitalisme. La causa primera d’aquesta forta contracció econòmica fou la desregulació del mercat financer que es produí durant la dècada dels 80, fomentada per la política econòmica del llavors president nord-americà Ronald Reagan, que propicià l’eclosió d’una economia especulativa. Afortunadament, la recessió ha servit per reflexionar, corregir desequilibris i fer evolucionar l’actual model capitalista.

Anticipar-se al canvi climàtic

Stephan Faris, col·laborador del setmanari Time, explica i analitza en el seu llibre Forecast algunes possibles conseqüències en els propers anys del canvi climàtic: escassetat d’aigua, increment del nombre de malalties infeccioses, moviments migratoris massius, etc. Malgrat la gravetat del problema, no se n’ha pres consciència ni s’han adoptat mesures preventives. I aquesta omissió només és comprensible en el cas de la ciutadania, perquè les preocupacions i les angoixes quotidianes impedeixen intentar anticipar-se a les necessitats futures. Valorant la transcendència del canvi climàtic, i atesa l’antelació amb què s’han d’adoptar mesures en el sector vitivinícola, fa anys que estem adquirint terres a la zona pirenaica per establir-hi els nostres conreus si s’intensifica l’escalfament de la Terra. Es tracta de continuar brindant vins de primera qualitat als nostres consumidors. 

Fe en Catalunya

La potencialitat de la ciutadania catalana i dels nostres productes és immensa. En aquest sentit, la potentíssima marca Barcelona exemplifica la importància de la tasca de coordinació entre el govern municipal i el teixit empresarial. D’altra banda, considero que els empresaris no ens hem de pronunciar sobre el debat sobiranista; però valoro el nostre president i hi confio. Espero, en conseqüència, que es trobi una solució satisfactòria per a Catalunya i també que els polítics se centrin a solucionar els problemes veritablement urgents per a la població, com ara el canvi climàtic o la pobresa.