PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

CARME NOGUERA I FUSELLAS

NAULOVER

Text del 28/10/09

“Les nostres peces es caracteritzen per ser exclusives, de qualitat i molt confortables, amb un segment de mercat molt específic: dones de 30 anys cap amunt i de classe mitja i alta”

“Per augmentar les nostres vendes i continuar sent actius i creatius, llançarem una segona marca i insistirem en la nostra implantació en els Estats Units”

“Apostem tant per la tecnologia com pel toc artesanal. Així, si bé la nostra maquinària tèxtil és puntera, la nostra confecció és molt artesanal i acurada”

“Sempre hem procurat reinvertir els beneficis en l’empresa, a més d’autofinançar-nos”

La societat espanyola necessita un canvi de mentalitat: només es pensa en la indemnització i en cobrar l’atur. El pare ens va transmetre la cultura de l’esforç i del treball”

Malgrat la crisi, la marca de moda femenina Naulover continua mantenint alt el llistó de la qualitat. Els responsables d’aquesta firma, caracteritzada per l’exclusivitat i el confort, lluny de romandre passivament a l’espera que amaini el temporal econòmic, han decidit comandar el timó i han dissenyat la seva pròpia estratègia per sortir-se’n, com sempre projectada a llarg termini. “Per augmentar les nostres vendes i continuar sent actius i creatius, volem llançar una segona marca. Aprofitant l’estructura que ja tenim, presentarem una línia més juvenil: els nostres clients ens la demanen.” Carme Noguera i Fusellas és consellera delegada d’aquesta empresa familiar, que va començar a caminar l’any 1957 de la mà del seu pare, Josep Noguera Muñoz.

Naulover es comercialitza a Espanya per mitjà de 84 corners a El Corte Inglés i més de 600 punts de venda multimarca. Un 20% de la producció s’exporta a altres països europeus –Portugal, Regne Unit, Itàlia i Bèlgica– i americans, com Mèxic i Xile. Tot i la crisi, els responsables de la companyia no s’acovardeixen i proven de traspassar altres fronteres. “Volem intentar arribar al mercat dels Estats Units. De fet, ja hem començat a exportar-hi i hi tenim un representant. Dos cops l’any anem al Fashion Coterie de Nova York; també, participem bianualment a la Setmana Internacional de la Moda de Madrid (SIMM). En aquestes dues fires presentem als clients les noves col·leccions. Sempre treballem i fabriquem sobre comanda.”

Malgrat l’envergadura de Naulover, l’empresa es caracteritza per una idiosincràsia que poc té a veure amb la manera de fer d’altres grans companyies de moda. “Apostem tant per la tecnologia com pel toc artesanal. D’aquesta manera, si bé la nostra maquinària tèxtil és puntera, la nostra confecció és molt manual i acurada. I no traslladem la producció a cap país de l’Est o d’Àsia; ho fabriquem tot a les nostres instal·lacions de Mediona, un poble de la província de Barcelona d’uns 2.300 habitants, i en tallers externs. Mantenim una relació propera amb els treballadors, sovint famílies senceres que treballen fa temps amb nosaltres. Són un personal molt fidel i dedicat a l’empresa. Disposem igualment d’un showroom al carrer Muntaner de Barcelona, i un altre al carrer Alcalá de Madrid.”

Aquesta manera d’entendre el negoci és un valor afegit de la marca. “A la nostra fàbrica realitzem tots els processos de producció: des de la compra del fil fins als enviaments als nostres clients, passant per la fabricació del teixit, el tall i la confecció de cada peça de roba. Treballar d’aquesta manera ens permet, a diferència d’altres empreses, que puguem fer mostres tot l’any. Les anem modificant fins que són del nostre gust: podem canviar el seu color, la forma, escurçar-les, allargar-les… En definitiva, millorar-les. Per temporada, fem 1.000 mostres, però només en seleccionem un 15%. De fet, el mostrari només en porta 130. Això no és l’habitual: altres companyies fan la mostra, l’envien a la fàbrica situada a la Xina i no la reben fins després de tres mesos. Si la volen rectificar, ja no hi són a temps. En canvi, nosaltres la millorem contínuament. I si un model té un èxit espectacular a les botigues sempre estem a temps de repetir-lo tantes vegades com faci falta.”

Pantalons, jerseis, faldilles, jaquetes, samarretes, abrics…, així com diversos accessoris formen les col·leccions que la marca presenta dos cops l’any en els showrooms permanents ubicats a Madrid i Barcelona. “Les nostres col·leccions de primavera-estiu i de tardor-hivern són creades pel nostre mateix departament de disseny, on treballen set persones. Ens inspirem de diverses maneres: viatgem, anem a fires i desfilades, mirem revistes de moda i de tendències, etc. Sobretot, tenim molt en compte allò que ha ocorregut la temporada anterior, és a dir, quines coses han tingut èxit i quines no. És precisament en els dissenys que han rebut una bona acollida on afegim les noves tendències.”

La Carme Noguera reconeix que, quan presenten una nova col·lecció, “sempre sento inquietud, perquè no saps quina rebuda tindrà, si agradarà. És una satisfacció veure que triomfa. Evidentment, a vegades també fracassen dissenys en els quals confiaves molt. Tanmateix, com anem fabricant tot l’any, tenim l’avantatge que podem rectificar i, fins i tot, afegir colors nous quan veiem que entren amb força en el mercat.”

Pel que fa a la seva clientela, “representa un segment de mercat molt específic: dones de 30 anys cap amunt i de classe mitja i alta. Són clientes molt fidels a la marca, perquè les nostres peces de roba es caracteritzen per ser exclusives, de qualitat i molt còmodes. Veritablement donen un resultat espectacular; n’hi ha que passats 10 anys continuen estant noves. Les clientes fins i tot ens diuen que duren massa.”

La senyora Noguera opina que les èpoques de crisi, tot i que fan trontollar grans companyies, no ensorren les empreses que han sabut tenir la seva economia sanejada i que han implementat una estratègia de negoci a llarg termini. “Sempre hem procurat reinvertir els beneficis en l’empresa. Aquests últims anys, hem fet una important inversió en maquinària amb la intenció d’adaptar-nos al canvi climatològic. Avui ja no fa tant de fred i a les cases i els despatxos hi ha calefacció. La gent porta peces de roba més primes i lleugeres. Així doncs, necessitàvem noves màquines que s’adaptessin a aquests requeriments. Si no haguéssim pres aquesta iniciativa, ara ens veuríem incapaços de fer una inversió d’aquesta magnitud.”

La companyia tampoc ha sustentat la seva economia en els bancs. “Sempre ens hem autofinançat, mai no hem demanat diners a les entitats bancàries. I si haguéssim necessitat finançament, difícilment ens n’haurien donat perquè el sector tèxtil és a la seva llista negra.”

Des que va començar l’actual recessió, l’empresa ha hagut de renegociar amb els clients les dates de pagament. “Als clients de sempre, els hem intentat ajudar fins allí on hem pogut. Donem facilitats de pagament, amb diversos aplaçaments; però, si la situació es repeteix indefinidament, arriba un moment que no els podem servir.”

D’altra banda, la responsable de Naulover es mostra severa amb l’actitud del Govern central. “No està ajudant els empresaris. En aquests darrers anys han primat l’especulació i la irresponsabilitat. I ara, amb la davallada econòmica, les persones que treballem continuem carregant-los les culpes d’altri. Les xifres d’atur són molt altes i el nombre de funcionaris a d’altres comunitats autònomes, com Extremadura, desorbitat. I, a sobre, al Govern no se li acut una altra mesura que pujar els impostos. El problema és que la societat necessita un canvi de mentalitat: només es pensa en la indemnització i en cobrar l’atur. Qui treballa és actualment un ximple.”

Carme Noguera no voldria acabar sense dirigir unes paraules d’agraïment sobre el seu pare: “Ens va transmetre la cultura de l’esforç i del treball. Som quatre germanes i sempre ens deia que havíem de ser autosuficients.”