Sra. Carme Salla i Capdevila et alia
Sra. Carme Salla i Capdevila et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

CARME SALLA I CAPDEVILA i NEUS SALLA I CAPDEVILA

Àrea Suport Empresarial

Texto del 02-09-2013

Les germanes que encapçalen aquesta consultoria integral per a empreses saben que, per ser emprenedor, cal impregnar-se dels valors de l’esforç, la constància i el lideratge. Potser per això l’entitat ha crescut malgrat la crisi; i és que tenen clar que no es pot assolir cap canvi social si abans no canvia l’individu mateix, una percepció que apliquen, per exemple, a la seva aposta per fomentar l’autosuperació i l’esperit emprenedor des de l’educació. 

Volem anar més enllà del pur assessorament

Vam començar a donar les primeres passes el 1990, i ho férem com a agència d’assegurances. Pocs mesos després ampliàrem la nostra activitat amb l’actual diversificació de serveis. Avui Àrea Suport Empresarial ofereix assessorament en les àrees de comptabilitat, fiscal, laboral i mercantil. També disposem d’un servei d’atenció jurídica, una agència d’assegurances i serveis financers, i una àrea de comunicació. Els primers anys foren una època d’esforç i sacrifici, i també de molta il·lusió. Ambdues érem joves i vam treballar molt per aconseguir tirar endavant el negoci. Patíem la incertesa pròpia de qui engega una iniciativa emprenedora, però de seguida vam començar a créixer i ens vam situar en posicions capdavanteres. Actualment pretenem anar més enllà del pur assessorament: volem acompanyar les empreses de les Garrigues i de la plana de Lleida en el seu desenvolupament econòmic.

Una part important de la nostra estratègia és comptar amb els partners adients

La nostra plantilla està conformada per un total de deu treballadors. També tenim dos col·laboradors externs que atenen les necessitats jurídiques i mercantils dels nostres clients, majoritàriament autònoms i pimes. Una part important de la nostra estratègia és comptar amb els partners adients. A més, som de les poques assessories que té un departament de màrqueting i vendes propi, i el boca-orella sempre ha jugat a favor nostre. Tanmateix, la recessió econòmica i la important davallada del nombre de pimes ens ha obligat a cercar noves estratègies.

Adaptació previsora a la crisi que ens ha permès seguir creixent

L’any 2008 ja vam començar a percebre que la situació econòmica estava canviant. Fou una sort que trobéssim persones que ens van despertar la inquietud del canvi. A més, una pèrdua econòmica anterior ens va fer estar més alerta. Cercàvem informació en mitjans estrangers, que parlaven clarament de la recessió que s’apropava. De fet, i malgrat que els nostres polítics ho ignoraven, a la xarxa ja es vaticinava la crisi que avui patim. Així doncs, i sense fer ús de cap bola de cristall, ens vam adonar que havíem de canviar, que ens havíem d’adaptar a la nova situació. De seguida vam entendre que no havíem d’esperar que l’entorn ens encaminés cap al canvi, sinó que aquest canvi havia de néixer de dins nostre. Allò de què gaudíem ja no tornaria. Afortunadament, aquesta ràpida adaptació ens ha beneficiat: preveiem tancar el 2013 amb un important creixement.

Constància, esforç, treball i il·lusió

Part del nostre avenç es pot atribuir a l’esforç que hem fet per involucrar tot l’equip en l’estratègia de creixement. Tots hem de ser conscients que tenim una empresa que ha de ser rentable si volem que perduri i si pretenem mantenir tots els llocs de feina. D’altra banda, hem crescut malgrat la crisi perquè hem confiat en nosaltres mateixes, hem intentat defensar allò que havíem aconseguit i hem actuat sempre tenint molt presents valors com la constància, l’esforç, el treball i la il·lusió.

Desenvolupem funcions pròpies del coaching empresarial

Els nostres clients busquen sobretot acompanyament. S’ha de tenir en compte que mentre una gran empresa disposa d’una estructura d’assessors legals, els autònoms sovint treballen sols. Per tant, moltes vegades fem funcions pròpies del coaching empresarial i oferim proximitat i tranquil·litat. D’altra banda, el nostre assessorament sempre és molt sincer. Tenim la bona costum d’anomenar les coses pel seu nom, no diem als clients allò que els agradaria sentir sinó allò que honestament creiem. I és un valor que té un retorn. Mai no hem perdut cap client per dir la veritat.

No només oferim serveis tècnics, sinó també relacions de confiança

La nostra feina és molt creativa, en el sentit que sempre estem buscant opcions de millora. I es tracta d’una qüestió vocacional: ens agrada assessorar. No oferim només serveis tècnics que persegueixin tancar exercicis amb millors resultats, sinó que també creem relacions de confiança. I ho aconseguim parlant molt amb els nostres clients. D’altra banda, a tothom li agrada la idea d’estalviar-se diners. Però no fem miracles. Assessorem sobre si alguna estructura empresarial no està prou ben dissenyada i estudiem si existeix alguna forma jurídica que pugui ajudar a tributar menys, però desconfiem de l’enginyeria fiscal; és millor una bona planificació estructural adaptada a les característiques pròpies.

Maremàgnum legislatiu contraproduent per a les empreses

Els especialistes de les àrees fiscal i laboral estan saturats de feina perquè es veuen obligats a posar-se constantment al dia en una normativa que sovint es modifica, es contradiu i és excessiva i inaplicable. Creiem que és un defecte del sistema, ja que esdevé pràcticament impossible fer avançar les empreses amb aquest maremàgnum legislatiu. A més, en aquest país es promulguen les mateixes lleis tant per a les grans companyies com per a les petites empreses, i les necessitats d’ambdues són ben diferents. I el fet que aquestes lleis es modifiquin amb cada canvi de govern agreuja encara més la situació.

Els canvis normatius sovint busquen captar més vots

Sovint l’únic objectiu de canviar certes normes és aconseguir suports de cara a les eleccions. Els qui ho fan mai es posen a la pell dels usuaris, i els aboquen a fer front a una burocràcia feixuga i embullada. La normativa, que és del tot necessària, hauria de ser eficaç i eficient i, en canvi, el que produeix sovint és molta inseguretat jurídica. Tanmateix, mentre que la legislació és extremadament complexa, el règim sancionador és força dur i està ben regulat i funciona a la perfecció per a aquells que tenen menys capacitat de reacció davant el sistema burocràtic i impositiu: un càstig sovint excessiu.

Per triomfar en el món empresarial, calen capacitats de lideratge

Malauradament, una gran majoria dels nous emprenedors no disposen d’una perspectiva empresarial. Són valents i ja per això se’ls ha de respectar i acompanyar, però no estan impregnats d’una necessària cultura d’autolideratge i autoempreneduria. Molts persegueixen obrir un nou negoci fugint de l’atur o buscant un nou lloc de treball. Però ben aviat es troben que no tenen un sou segur, que tot depèn del volum de treball que puguin facturar i que cal un esforç titànic per aixecar el seu projecte. I l’èxit no depèn tant de la gestió que facin, sinó d’una qüestió de lideratge, d’optimisme, de decisió i de confiança en ells mateixos.

Educar els joves en els valors emprenedors

Pensem que l’escola hauria de ser un entorn d’emprenedoria, on es fomenti la creativitat, i que la flexibilitat de l’aula sigui l’eina per aconseguir que cada nen o jove trobi la seva passió, i faci recerca i creació del seu propi projecte. Els joves haurien de poder tenir l’oportunitat de conèixer en què consisteix emprendre, les avantatges i desavantatges d’una opció que també retorna moltes satisfaccions i creixement personal.

Acomodament i pèrdua de l’esperit de superació

La societat no pot canviar si abans no canvia l’individu. Tenim el deure de pensar amb serenitat què és el que volem fer amb la nostra vida, marcar-nos objectius i intentar assolir-los. La societat del benestar ens ha acomodat massa, s’ha perdut la il·lusió i l’esperit de superació, ens hem deixat emportar per la mediocritat i no per l’excel·lència. Durant anys, l’objectiu de massa persones ha estat aconseguir un lloc de treball a l’Administració i no precisament per donar resposta a l’esperit de servei al ciutadà. Des de molt jove, però, caldria que cadascú intentés aconseguir el millor de si mateix i, d’aquesta manera, millorar el seu entorn.

En un món global, Europa és el nostre àmbit natural

Hem de deixar de pensar en petit i començar a entendre que  cal mirar cap a l’exterior. El món ja és global, les fronteres s’han reduït, i Europa ha de ser com casa nostra. Els ciutadans europeus han de poder traslladar-se a un altre país a buscar noves oportunitats. Part dels nostres problemes deriven del fet que continuem cercant la comoditat d’una feina al costat de casa. La gent ha de començar a entendre Europa com el seu terreny natural de mobilitat. D’altra banda, certament existeix una Europa de dues velocitats, com també hi ha una Espanya de dues velocitats. Però la segona velocitat també és un lloc d’oportunitats, atès que tot està per fer.

És necessari un referèndum per saber la voluntat real d’un poble

Pel que fa al tema de la independència de Catalunya, percebem que el sentiment nacionalista varia molt segons cada zona geogràfica. Per això és necessari i just que tothom pugui expressar lliurament i democràticament la seva voluntat i es faci palesa quina és la voluntat real d’un poble. L’exercici de la democràcia i el dret a decidir formen part de la llibertat i la maduresa d’una societat.

Més que el líder, l’important són els seguidors

Un líder no té raó de ser si no compta amb un equip que el recolzi. L’important són els seguidors. Nosaltres podem afirmar satisfetes que tenim un bon equip de professionals. No seríem res sense ells. I també hem de fer un reconeixement a les nostres famílies per propiciar l’èxit de la nostra trajectòria.