Text del 11-03-2014
Sistemes intel·ligents de ventilació. Al voltant d’aquest concepte, aquest empresari poliglot ha desenvolupat una empresa que ha esdevingut una referència tant al nostre país com a l’Europa occidental pel que fa a garantir un aire sa als edificis; una activitat innovadora que recull l’esperit d’adaptació i emprenedoria que, al seu parer, és necessari transmetre al nostre jovent per acabar amb l’atur i respondre a la nova realitat d’un món globalitzat.
Grup d’empreses “bonsais”
Tot i que sóc espanyol i profundament català, vaig néixer i vaig criar-me al Líban, domino sis idiomes i compto amb formació empresarial i farmacèutica. Dirigeixo un grup de tres empreses que defineixo com a “bonsais”, perquè ens agrada cuidar-les com aquests delicats arbres minúsculs. La companyia mare és Industrias Gonal, empresa familiar creada l’any 1986 i orientada a la fabricació de conductes i accessoris per al transport de l’aire. El 1999 en vaig adquirir la majoria de les accions i, arran d’aquesta compra, vam apostar per una expansió de l’activitat a l’exterior. Això va propiciar la creació de les empreses Siber Zone (per donar sortida al concepte multicanal) i, més recentment, Ubbink, una joint venture amb l’empresa germano-neerlandesa Ubbink-Centrotherm, que pertany al grup Centrotec. El nostre equip el formen trenta-sis persones directes i dotze més d’indirectes, a les quals cal afegir una força de vendes de més de trenta professionals autònoms.
Garantir la purificació, higiene i salubritat de l’aire
La nostra activitat ha evolucionat de l’àmbit estrictament industrial a un concepte de màrqueting i de desenvolupament d’un producte propi per resoldre un problema que vam detectar als mercats europeus: el de la ventilació dels espais interiors dels edificis. Vam afrontar el repte de transformar la nostra filosofia d’empresa: vam deixar de pensar a vendre el que fabriquem per orientar-nos a conèixer la demanda, saber com es transforma el mercat i com aportar una proposta de valor a les seves necessitats. Això significa garantir la purificació, la higiene i la salubritat de l’aire allà on les persones desenvolupen la seva activitat laboral, lúdica, acadèmica, etc. A nivell nacional gaudim d’una posició de lideratge en xarxes de ventilació. A l’exterior, som un operador destacat a França, el Benelux, Alemanya, Anglaterra i Itàlia, a través de distribuïdors de referència, i comptem amb presència puntual en mercats sud-americans.
Normativa europea propicia a la nostra activitat
Gràcies a aquest canvi de filosofia, el 2007 ja érem un operador important al mercat europeu en l’àmbit dels sistemes de ventilació, la qual cosa ens va permetre estar molt ben situats quan es produí la transformació de la directiva europea del nostre sector a causa del Protocol de Kyoto. De la directiva esmentada es creà a Espanya el Codi Tècnic de l’Edificació, que fa referència als edificis residencials i que va entrar en vigor just al llindar de la crisi. Aquest codi es va reforçar poc després amb el Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques als Edificis, que afectava els immobles terciaris (hotels, oficines, comerços, centres acadèmics, hospitals…). I, des de fa un parell d’anys, la normativa de la UE reclama l’etiqueta energètica per garantir l’estalvi d’energia quant a calefacció, il·luminació, etc.
Acompanyem tots els agents involucrats en un projecte
Una de les nostres grans funcions és esdevenir prescriptors d’enginyers i arquitectes. En aquesta etapa de crisi hem impartit més de dues-centes sessions de formació a col·legis oficials d’enginyers i arquitectes del país, parlant de sistemes eficients de ventilació des del punt de vista energètic. Aquesta tasca ha estat especialment valuosa, ja que aquests professionals posteriorment han prescrit els nostres sistemes. A això hi ha contribuït el fet de saber que som un soci fiable: acompanyem tots els agents involucrats en un projecte per distribuir, instal·lar i certificar el nostre sistema; fins i tot, ajudem el promotor a aconseguir la certificació necessària del sistema perquè pugui vendre a l’usuari el conjunt d’acabats de l’edifici.
Ventilació mecànica controlada
Avui la normativa obliga a preveure el sistema de ventilació ja en la fase d’estudi del projecte. Ha adquirit gran protagonisme el concepte “ventilació mecànica Controlada”, una tècnica que mesura i controla els fluxos i filtratges de l’aire en un edifici. No és un tema menor, ja que la ventilació impacta directament en la salut dels usuaris, a banda d’aconseguir una millora de l’eficiència energètica de l’immoble. Quan fem una activitat en un hàbitat intern ens exposem a problemes d’àcars, impureses, virus, bacteris… En col·laboració amb l’àmbit universitari, vam desenvolupar un concepte de sistema de purificació controlada de l’aire per millorar la qualitat de vida de persones que puguin patir asma o qualsevol mena de problema respiratori. També hi ha solucions que permeten als esportistes una recuperació física més ràpida, gràcies a un sistema de ventilació que garanteix, en una habitació, un nivell d’oxigen més alt que l’habitual.
Per un canvi del concepte d’eficiència energètica
Se sap que al parc d’edificis del nostre país n’hi ha milions que estan “malalts”. Fins i tot a Brussel·les s’està preveient un procés de rehabilitació integral que afectaria el concepte d’eficiència energètica per aconseguir edificis que no només no consumeixin tanta energia sinó que, fins i tot, en generin. Això suposa una oportunitat, perquè és un canvi cultural cap a una filosofia en la qual som un referent. I és que, a països com França o Holanda, el concepte ja està interioritzat i desenvolupat des de fa anys.
Sistema que vetlla per la salut de les persones i l’estalvi energètic
Un sistema de ventilació és una inversió que repercuteix en la salut de les persones i en l’estalvi energètic. Cal tenir en compte que, avui dia, estem parlant de sistemes basats en motors intel·ligents que consumeixen menys que una bombeta de seixanta vats. A més, a partir de gener de 2015 hi haurà una normativa que exigirà que els sistemes electrònics de ventilació estiguin equipats amb aquests motors intel·ligents.
Un gran esforç col·lectiu per recuperar la credibilitat de cara a l’exterior
A l’exterior, la imatge que es projecta de l’Estat espanyol és, en general, poc fiable. Tanmateix, des de l’acció individual se’ns pot valorar com un potencial soci competent. Com a país, necessitem fer una reflexió i adonar-nos que hem donat mal exemple. Probablement caldrà una dècada per recuperar la credibilitat i demostrar que som capaços d’admetre els nostres errors i de rectificar. Però això requerirà un gran esforç, tant per part de les institucions com de les empreses i els ciutadans.
Reanimar la Unió Europea
Malgrat les assignatures pendents en matèria fiscal, laboral, normativa, etc., hem de creure en una Europa unida. Si tenim en compte que al món es juga avui dia una partida global a nivell estratègic, econòmic, geopolític… ens convé una Europa forta per poder ser competitius en tots els aspectes. Potser la Unió Europea està malalta; però val la pena reanimar-la perquè, en cas contrari, serà molt difícil sobreviure en un món tan globalitzat. Això sí: hem de prioritzar i resoldre inicialment els problemes interns; identificar-los, cercar-ne les causes i buscar-hi les solucions. Més endavant podem plantejar-nos quin paper volem jugar al món i avançar en diferents direccions.
Hem inculcat en l’ADN dels ciutadans una cultura del subsidi equivocada
El problema de l’atur a Espanya rau en bona part al nostre ADN. Hem generat un col·lectiu de sis milions de persones amb un futur molt compromès perquè se’ls ha enganyat amb falses promeses que giren al voltant d’un sistema social de protecció absoluta de l’Estat. Com a persona que ha viscut vuit anys en un país en guerra com és el Líban, en el qual, a més, no hi ha subsidi d’atur, ni pensions, ni indemnització per acomiadament, ni estan garantides l’educació o l’atenció sanitària, sé que això genera un ADN diferent, de lluita, de sentiment que ets el responsable de construir el teu present i futur. Hem fet desgraciada la gent perquè els hem inoculat en el seu tarannà una cultura equivocada. Si la gent fos valenta i es plantegés que el seu futur no depèn d’un tercer, es reduiria la desocupació a la meitat. Ja no hi ha llocs de treball, sinó projectes en els quals cal implicar-se a diari. Les noves generacions hauran de detectar les oportunitats amb els cinc sentits; aquí o a l’estranger.
Entonar un mea culpa per la degradació de la nostra classe política
El gran problema dels polítics és que no són valents i només diuen el que ens agrada sentir. Els hauríem de votar per la seva gestió i no per les seves paraules agradables o bons propòsits; i ells haurien d’actuar en cada moment segons l’interès general del país. En la degradació de la nostra classe política, val a dir que hem d’entonar un mea culpa, perquè amb el nostre vot hem decidit qui volem que ens governi. I darrerament han estat persones que han menystingut valors com l’honestedat o la cultura de l’esforç.
Cal mirar més enllà de la pròpia identitat cultural
A curt i mitjà termini, la possible secessió catalana no ajuda les empreses. Bé és cert que a aquesta situació no s’hi hauria arribat mai si Catalunya no s’hagués sentit menyspreada i s’hagués reconegut la seva realitat històrica i cultural i la seva contribució econòmica. Però, tenint en compte que el món està avançant cap a una globalització encara més profunda, mirant cap al futur, crec que calen unes mires més àmplies que les purament centrades en la identitat particular.