Sr. Celestino López i González et alia
Sr. Celestino López i González et alia
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

CELESTINO LÓPEZ I GONZÁLEZ, ALBERT CALERO I LARREULA, JORDI CALERO I LARREULA, PAU PALAU I MATAS

CA2L

Texto del 09/09/09

Actuem com a consultoria lumínica per a grans empreses i institucions, així com a distribuïdora en exclusiva de fabricants d’il·luminació de prestigi mundial. Farem 20 anys al gener de l’any 2010.

En les dues dècades d’història de la nostra societat hem fet projectes especialment memorables: a la Casa Batlló, al CaixaFòrum, al Palau de les Arts Reina Sofia…

Aquesta recessió s’acabarà perquè la gent se’n sortirà, no perquè els governs de torn prenguin les mesures adients.

En tancar les entitats financeres les línies de crèdit, nombroses empreses han plegat i d’altres subsisteixen amb seriosos problemes de liquiditat.

En un país que es considera dins el Primer Món calen normatives necessàries per combatre la crisi; almenys hauria d’existir una llei d’impagats.

Sota les sigles CA2L, com si d’una fórmula química es tractés, s’agrupen els noms dels socis de l’empresa: Albert i Jordi Calero –CA2–, Celestino López –L– i Pau Palau. Com comenta aquest darrer, “tot i que en sóc soci al mateix nivell que la resta, no consto en el logotip perquè no vaig ser-hi ben bé des dels inicis.”

Amb seu a Barcelona, aquesta firma catalana compta avui amb 25 treballadors, i disposa de delegacions a Madrid, València i Palma de Mallorca, però defineixen i gestionen projectes d’il·luminació arreu del món. “Des del 1990, actuem com a consultoria lumínica per a grans empreses i institucions, així com a distribuïdora en exclusiva de fabricants d’il·luminació reconeguts a l’àmbit mundial. CA2L nasqué fruit d’una visió enfocada al potencial de creixement del sector de la il·luminació i la seva evolució cap a un mercat de serveis d’alt valor afegit, que anés més enllà de la mera activitat de venda i instal·lació d’equipaments. L’empresa farà 20 anys al gener de l’any 2010.”

L’àmplia experiència en el sector, permet a CA2L adaptar-se a les necessitats específiques de cada projecte. “El nostre valor afegit es basa en la nostra flexibilitat a l’hora de cercar solucions, en la integració al projecte i als conceptes arquitectònics, en la innovació tecnològica i en la gestió eficient dels recursos i de la llum. Mantenim acords exclusius de partnership amb els principals fabricants d’equips d’il·luminació i treballem amb marques prestigioses com Agabekov, Ansorg, Wila, Castellani & Smith, Color Kinetics, Biffi luce, LDI, Karboxx, Louis Poulsen, Modular Lighting Instruments, Roblon i Axis71.”

CA2L ha convertit el seu showroom del passeig de Sant Joan de Barcelona en un punt de trobada expositiu de les últimes tendències tècniques i decoratives en el sector de la il·luminació. Aquest espai compta amb una sala tècnica de proves de llum que es troba entre les millors del país. Showroom és un espai idoni per resoldre els dubtes dels professionals en relació amb els projectes lumínics. Amb una superfície de 500 m2 en planta, 90 m2 de passarel·la i una altura de 5 metres, és únic a l’àmbit europeu. La Sala Tècnica és l’estrella del Showroom, a on poden fer-se les proves de llum que calguin, així com presentacions de projectes importants, projecció d’audiovisuals, cursets i reunions internes, etc. L’any 2008, el nostre Showroom fou guardonat amb el premi Top 10, concedit als millors aparadors dels establiments que formen part de l’eix comercial de Barcelona.”

Alguns dels projectes duts a terme per CA2L es poden apreciar a botigues, centres comercials, museus, entitats culturals, hotels, restaurants, administracions públiques, edificis singulars, empreses privades, etc. “En les dues dècades d’història de la nostra societat hem fet projectes especialment memorables. A la Casa Batlló ens vam enfrontar el 1999 amb el repte d’embellir un edifici emblemàtic de Barcelona. L’any següent vam intervenir al CaixaFòrum, on aplicàrem un ordre creatiu mitjançant infinits punts i superfícies lineals; fou un encàrrec especial, realitzat per l’estudi de l’arquitecte Arata Isozaki. El 2001 intervinguérem en el disseny interior del Museu d’Arqueologia de Catalunya i també a la rèplica de les Coves d’Altamira. Vam treballar el Museo Mundo Marino, a Almonte, Huelva, el 2003 i, un any després, vam estar presents a l’Escorial. El 2005, al Palau de les Arts Reina Sofia de València, obra de l’arquitecte Santiago Calatrava, duguérem a terme el concepte lumínic de l’edifici, basat en l’ús de colors en moviment. El 2006, al Hotel Hospes de Córdoba, la nostra il·luminació fou essencial per a la rehabilitació del Palacio de Bailío, edifici històric on s’ubica l’hotel. I tot just un any més tard, vam fer l’espectacular cascada colorista de la Joieria Trullàs i Roca, a banda d’emprar la llum i el color com a eines per a la renovació total del centre comercial Pedralbes Centre de Barcelona.”

Quant a la crisi, els socis de CA2L recorden que l’activitat del sector de la construcció ha baixat més d’un 50% a tot Espanya. “Vivim una fase de replegament i de molta prudència. La nostra companyia forma part de l’entorn constructiu, per tant és fàcil imaginar la situació en què ens trobem.”

Els germans Calero i els senyors López i Palau evidencien la seva discrepància vers la versió oficial quan es parla de les perspectives econòmiques. “Diuen que la situació de crisi s’arreglarà aviat, i tant de bo sigui així. Tanmateix, aquesta recessió s’acabarà perquè la gent se’n sortirà, no perquè els governs de torn prenguin les mesures adients. Recordem que, fins ara, hem viscut bàsicament del turisme i la construcció, i no tenim molta més riquesa, ni tampoc grans indústries o grans multinacionals.”

Apunten com una de les causes de la crisi la manca de zel dels bancs a l’hora de concedir crèdits durant l’època de la bombolla immobiliària. “Potser la gravetat de la crisi a l’Estat espanyol es deriva de l’anterior manca de contenció bancària en la concessió de préstecs. Ara, en canvi, seria bo que les entitats financeres obrissin una mica les línies de crèdit, que han estat radicalment tallades a molta gent. A causa d’això, nombroses companyies han plegat i d’altres subsisteixen amb seriosos problemes de liquiditat. Les empreses necessitem finançament; si els bancs no deixen diners, no podem treballar ni emprendre projectes. El pitjor de tot és que els fons que s’havien de destinar a facilitar el crèdit han servit per sanejar els bancs. Estem, per tant, davant una bombolla immensa, i trigarem més en sortir-ne que a la resta d’Europa.”

Una possible solució seria que els pagaments es fessin a 30 dies. “Això hauria de ser un decret llei, començant per la mateixa Administració pública. A França hi ha una norma al respecte i, en cas d’incomplir-la, es resol als tribunals. Reclamem que en un país que es considera dins el Primer Món es facin les lleis necessàries per combatre la crisi; almenys hauria d’existir una llei d’impagats.”

Tot i considerar que certes mesures impulsades pel president Zapatero són un pegat, veuen comprensible la decisió de pagar 420 euros a les persones que esgoten el cobrament de l’atur. “Realment, si es tracta de gent que es queda sense cap recurs i no hi ha feina, estem parlant de 300.000 famílies amb risc greu d’exclusió. La qüestió és que, a més d’això, s’haurien d’impulsar altres lleis, que queden pendents per por a perdre vots. En realitat, el problema és polític, i amb la política no es resolen els conflictes. Ara més que mai els nostres dirigents haurien de governar sense pensar tant en les urnes.”

L’actitud dels propietaris de CA2L és, malgrat tot, de lluita i optimisme. “Tenim confiança en el futur, perquè a Catalunya el teixit productiu és diferent al de la resta d’Espanya i, en termes generals, gaudim de més capacitat d’empenta i disposem de més opcions. Conseqüentment, el nostre projecte immediat és no tancar-nos a res. Ara es tracta de bandejar la crisi fins que torni de nou la normalitat.”