Sr. Cem Akant
Sr. Cem Akant
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

CEM AKANT

BEKO ELECTRONICS ESPAÑA

Text del 14-03-2014 per Sr. Àngel Font

Aquest executiu, originàriament enginyer informàtic i que en el seu moment va necessitar un trasplantament de cor ara ja fa 10 anys, sap millor que ningú que la vida és un regal: una filosofia compartida per la seva companyia, una organització d’origen turc, dedicada al desenvolupament dels electrodomèstics per als consumidors, que vol aprofitar el dia a dia i oferir solucions intel·ligents per a les persones que vulguin gaudir d’una qualitat de vida òptima.

Turquia, França i Espanya

Vaig estudiar en un col·legi alemany a Istanbul i el 1980 vaig voler ampliar els meus estudis a la Universitat Científica de Lille a França. Després de treballar en diverses indústries com la química, la tèxtil o al sector de la consultoria a França, i havent ocupat alts càrrecs de control i de desenvolupant empresarial a LVMH durant deu anys, vaig tornar a Turquia el 2001 com a director de desenvolupament empresarial d’Arçelik, la companyia propietària de Beko, una de les principals marques d’electrodomèstics al món. La meva missió era promoure el creixement de l’empresa, ampliant l’espai europeu. Després de la compra de tres marques i de les instal·lacions industrials a Alemanya, Àustria i Romania, vaig assumir la responsabilitat de les filials europees de Beko. L’any 2009, quan la filial a Espanya es va fusionar amb una altra marca d’origen alemany i, històricament ben coneguda a Espanya (Grundig), em vaig convertir en el director general de Beko Electronics España.

Koç Holding és el holding d’inversió turc més important i es compon de més d’un centenar d’empreses en 33 països

Beko Electronics España, S.L., és una filial de Arçelik Group que està especialitzada en béns de consum duradors i en els sectors d’electrònica de consum en l’àmbit de Koç Holding. Koç Holding, que està entre les 250 principals empreses del món, es troba a les posicions líders a nivell nacional i internacional en diversos sectors, com l’energia, l’automoció, els béns de consum duradors, les finances, els aliments i el DIY (faci-ho vostè mateix) o el comerç minorista, tots els quals ofereixen un gran potencial de creixement a llarg termini. Compta amb més de 80.000 empleats a tot el món. Avui en dia, Arçelik Group té uns 24.000 empleats al món i 14 plantes de producció a Turquia, Romania, Rússia, Xina i Sud-àfrica. L’empresa ofereix productes i serveis a més de 100 països amb oficines de vendes i de màrqueting en 25 països i de 10 marques diferents (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Artic, Leisure, Flavel, Defy i Altus).

Capdavanter en electrodomèstics

Arçelik Group és un dels principals grups en la indústria dels aparells electrodomèstics a nivell internacional. Actualment, és la tercera major empresa del seu sector a Europa. A més del seu lideratge nacional, Arçelik Group és líder a Romania amb la seva marca “Àrtic”, a Sud-àfrica amb “Defy” i al Regne Unit i Lituània, amb “Beko”. Beko és la marca internacional dels electrodomèstics de l’Arçelik Group. Ofereix línies de productes incloent els gran aparells, aires condicionats i electrodomèstics petits. Beko és la tercera marca més gran d’Europa en el sector de productes de línia blanca i ha estat la marca de més ràpid creixement en el global del mercat europeu, en el període 2007-2013.

Beko a Espanya: creixement anual del 29% de mitjana

Beko Electronics va desembarcar a Espanya el 1999 amb la missió de vendre televisors amb la marca Beko. Fins al 2005, no van començar a vendre la resta de la gamma d’electrodomèstics. El 2009, quan els efectes de la crisi a l’estat eren obvis, la companyia mare va decidir adjudicar-me la capital catalana per analitzar la situació. Gràcies a un equip local de quaranta-cinc persones (majoritàriament a Barcelona) molt competent, ens hem convertit en la sisena marca del sector d’electrodomèstics (el 2008 érem el 23). Els últims cinc anys, per tant, hem aconseguit un creixement del 29% a l’any de mitjana.

La millor marca en general

La nostra marca és molt apreciada pels nostres clients ja que oferim valors veritables: qualitat, ergonomia, estètica, eficiència energètica, durabilitat i bon servei postvenda. Pel que fa a les altres marques, probablement a cada paràmetre trobarem qualitats similars, però considerem que la millor marca és la que ofereix tots aquests valors junts de forma contínua i que es va consolidant com una oferta competitiva clara. Treballem molt dur per fer-ho i, a més a més, el preu també és assequible. La nostra filosofia concep la vida com un regal. I és per això que volem que el consumidor aprofiti els avantatges de la vida, l’energia i els recursos. Ens esforcem per portar-li eines que fan la seva vida més còmoda cada dia i millorar la seva qualitat de vida.

Gran treball d’R+D

Darrere dels nostres productes hi ha una gran tasca d’R+D. Un gran equip de professionals treballa per optimitzar els productes i millorar-los constantment, tant en termes de rendiment com en l’estalvi de recursos energètics. Gràcies a la seva pròpia experiència en R+D durant 23 anys i amb la tecnologia d’avantguarda, Arçelik Group és capaç de dissenyar i fabricar productes pioners i respectuosos amb el medi ambient que són els millors en la seva classe en termes d’eficiència energètica i hídrica.

Diferents patrocinis per donar visibilitat a la marca

Per augmentar la consciència pública de la marca i aconseguir una major penetració en el mercat, hem donat suport al patrocini del bàsquet. Des de 2006 Beko patrocina el bàsquet. Hem donat suport com a patrocinador, per exemple, als Campionats d’Europa de bàsquet de l’any 2013 celebrats a Eslovènia. Després d’anys patrocinis de bàsquet i aliances d’èxit, enguany Beko és el patrocinador oficial de la Copa del Món de Bàsquet FIBA a Espanya. També tenim el xef Martín Berasategui com a ambaixador de Beko. Aquest xef, que és mundialment reconegut i premiat amb set estrelles Michelin, aprecia l’ergonomia, qualitat i eficiència dels nostres productes.

Barcelona, la ciutat més bella del món

No sé si Barcelona va ser inicialment triada a l’atzar com a seu de la filial espanyola. Però he de dir que, tant per a mi com per a la meva dona (que és escultora i que sempre ha estat un gran suport en la meva carrera), és la ciutat més bella del món, per davant d’Istanbul o París. Quan ens retirem, hem planejat establir-nos aquí. Ens atrau tant la seva riquesa cultural i el seu encant com el seu clima humà. Si bé és cert que és la ciutat més cara d’Espanya, queda compensada per les seves virtuts.

La crisi està afectant la resistència de la gent

El que noto és que quan vaig arribar aquí, la gent volia llogar les seves cases, però ara tothom vol vendre-les. Aquest és un senyal seriós que la crisi està afectant a la resistència de la gent. El pitjor d’aquesta recessió és la durada, encara que a finals de 2013 i principis de 2014 vam començar a detectar signes de lleugera recuperació. Hem de confiar en que aquesta tendència es mantindrà, de manera que es podrà fer front als dos principals problemes d’aquesta crisi: la disminució del consum i l’atur.

Recuperar crèdit, però amb precaució

La recuperació del consum ha de ser dirigit per la represa del crèdit dels bancs cap a les persones. No cal dir que essent més prudents que en el passat. Els bancs han guanyat molta experiència en aquests anys, i ara el sistema pot operar de manera més fiable i eficient. Les fórmules d’austeritat són molt perilloses ja que asfixien l’economia cada vegada més. S’ ha d’estimular el consum intel·ligent.

Donar suport al sector industrial a mitjà i llarg termini

Pel que fa a l’ocupació, a curt termini es necessita enfortir les activitats principals de l’economia espanyola, com són el turisme i els serveis. Però és essencial a mitjà o llarg termini estimular les indústries com ara les noves tecnologies, els productes farmacèutics i tèxtils d’alt valor afegit (el tèxtil clàssic no val la pena ja que hi ha molta competència en altres àrees geogràfiques del món). És difícil sostenir un país que estigui basat exclusivament en el sector terciari. Només un veritable valor afegit en la productivitat atreu capital estranger i les inversions de les multinacionals. Arçelik ha continuat invertint a Espanya durant tots els anys de la crisi, i els nostres resultats han demostrat que la decisió ha estat molt encertada.

El jovent, capital futur

A Espanya hi ha joves ben preparats i s’han de trobar les maneres de treure profit d’aquesta riquesa. És molt important que se’ls proporcioni les oportunitats adients per poder incorporar-se al món del treball, ja que aporten gran valor afegit. Qualsevol país que vulgui un futur sòlid, ha de tenir en compte el seu jovent. En aquest sentit, Beko ofereix un pont d’aprenentatge amb algunes universitats internacionals.

Menys tolerància cap a la corrupció

No crec que la corrupció hagi provocat una disminució de les inversions a Espanya, ja que, per desgràcia, Espanya no és l’únic país amb aquests problemes. A més ,jo no associo la corrupció amb la crisi, perquè la plaga ha existit sempre. El que és possible és que la recessió hagi agreujat algunes situacions no resoltes del passat, i també ha reduït la tolerància cap a fenòmens com aquest.

Allò que els ciutadans de Catalunya poden decidir

No crec que la secessió catalana ens afectés en un nivell d’organització, encara que no sé si ens afectaria en l’àrea econòmica. En tots els casos es vol garantir una millor distribució dels nostres productes i que els consumidors puguin gaudir d’una millor qualitat de vida. Respectem la decisió del poble. Des de la meva posició, és difícil jutjar què és el millor per a Catalunya.