Sr. Santiago Aguilera i Arranz
Sr. Santiago Aguilera i Arranz
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

SANTIAGO AGUILERA I ARRANZ

SETTING CONSULTORIA

Text del 26-06-2013 per Sr. Àngel Font

Matemàtic, informàtic i màster en Administracions Públiques, el fundador d’aquesta consultoria és expert en l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació al món empresarial. Per això sap que les companyies han de renovar periòdicament la seva estratègia, ja que mai es creix il·limitadament. De fet, veu en un col·lectiu emprenedor innovador i inquiet la clau de futur de la nostra societat, que ha de recuperar els valors de l’esforç i l’ètica si vol progressar.

Trajectòria professional sempre adscrita a l’àmbit de les TIC

Des que vaig iniciar l’activitat laboral, he treballat sempre a l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) aplicades al món empresarial. L’any 1988 vaig decidir crear Setting Consultoria juntament amb un company de professió, però aquesta aliança va acabar per dissoldre’s a causa de diferències de visió estratègica. Tanmateix, poc després vaig comptar amb un soci financer i, quan acomplírem les nostres fites, novament vaig emprendre el camí en solitari. Des de la seva fundació, la companyia ha tingut una línia de creixement ascendent i ha anat evolucionant i desenvolupant-se. A l’inici, quan érem només un petit negoci, el nostre àmbit d’actuació es reduïa a la consultoria tecnològica. Assolida ja una certa trajectòria, però, vam començar a esdevenir un referent dins el sector perquè el coneixement adquirit i l’experiència ens van permetre perfeccionar-nos i ampliar el nostre ventall de serveis. D’aquesta manera donàrem un salt qualitatiu cap a l’acompanyament en els processos de mecanització i l’assessorament.

Estratègia, organització i processos de negoci

Actualment, els nostres serveis s’orienten a concretar solucions basades en l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació als àmbits d’estratègia, organització i processos de negoci de les empreses, davant els objectius i reptes que es plantegen amb l’evolució dels mercats. Hi treballem un centenar de professionals d’àmbits diversos: sanitat, emergències, mobilitat, logística i seguretat. La diversitat de les experiències d’aquest equip pluridisciplinari ens permet prestar serveis molt variats, que pretenen donar resposta a les necessitats informàtiques de les empreses i institucions públiques per a les quals treballem. Així mateix, com a consultors, volem aportar valor a la gestió de projectes i a la transformació d’un negoci. La nostra tasca principal és identificar un problema i després convertir en realitat una solució.

Una filosofia que ens diferencia: la flexibilitat

Ens adaptem a la organització del client; som flexibles. I aquesta característica ens fa ser competitius perquè és un tret que difícilment és factible per a les grans assessories empresarials, amb unes estructures més rígides. En aquest sentit, qualsevol dels nostres treballadors té la capacitat de prendre decisions autosuficientment. D’altra banda, al principi, la competència entre les empreses del nostre àmbit estava estretament relacionada amb la qualitat i el preu. Avui dia, la distància entre aquests dos factors s’ha escurçat molt; les grans companyies, per tal de no perdre quotes de negoci, estan disposades a fer grans ofertes. A Setting Consultoria apostem per la qualitat del servei.

Les TIC són un instrument, no un objectiu

La informàtica i les noves tecnologies no són cap panacea per solucionar els problemes d’una entitat. És a dir, els sistemes de mecanització acompanyen els processos evolutius i els canvis d’una empresa però no els lideren. Per tant, les TIC no transformen els negocis, sinó que mecanitzen allò que a priori ja està definit. Una companyia avança per la seva inventiva, per la imaginació dels seus líders, per la capacitat de tirar endavant nous projectes. I una consultora ajuda a definir aquests processos.

Noves feines nascudes a l’empara de l’evolució tecnològica

Hom pensa, com passava amb els ludistes anglesos al segle XIX, que les noves tecnologies són responsables de la pèrdua de molts llocs de treball. És cert que hi ha feines que han desaparegut amb la mecanització dels processos, però també és cert que han propiciat la creació de nous llocs laboral, i de qualitat i condicions millors. A més, la informàtica s’ha introduït a la vida quotidiana, i noves professions han nascut per donar resposta a aquesta necessitat social.

Canvi als hàbits de consum de la tecnologia

Pel que fa als productes tecnològics, se n’ha modificat la mentalitat de compra. Temps ençà, l’adquisició d’un televisor o un equip de música, posem per cas, es feia amb la voluntat que durés tota la vida, mentre que avui es trien aquests objectes per les seves prestacions, conscients que, un any després, ja s’estarà comercialitzant un model que superarà amb escreix aquelles característiques. El mateix passa dins el món empresarial; abans, la maquinària disposava d’un període d’amortització d’uns 15 o 20 anys i, ara, aquest marge és menor. En realitat, estem finançant l’evolució tecnològica d’aquell producte per mitjà de la compra i, si ens n’ofereixen els avenços a petites dosis, és només una estratègia de màrqueting per tal de mantenir el consum.

Apostar per l’R+D també a l’àmbit privat

En altres països, les empreses estan obligades a dedicar una part del seu pressupost a la recerca i el desenvolupament. A Espanya, en canvi, l’encarregat d’endegar plataformes per impulsar la innovació tecnològica ha estat tradicionalment l’Estat. Ho considero un error: el teixit empresarial també hauria d’estar implicat en el disseny de nous processos o sistemes de producció, així com en la millora tecnològica substancial de materials, productes o sistemes preexistents; i no només per incentivar-ne la responsabilitat social, sinó també la competitivitat, la rendibilitat i l’excel·lència.

El creixement empresarial no és infinit, perquè el mercat i les oportunitats són finites

Quan una companyia està decidida a impulsar un nou projecte, ha de planificar una estratègia perquè, un cop s’han assolit els objectius, no es creixerà de manera il·limitada. Per exemple, l’empresa que fa uns anys es dedicava a produir màquines per a targetes perforades, durant una època va viure una expansió fructífera; tanmateix, no va durar per sempre. L’empresari ha de saber veure quan s’acaba una fase i en comença una de nova i adaptar-s’hi. El creixement no és infinit, perquè el mercat i les oportunitats són finites.

O ens integrem en un projecte més gran o ens especialitzem

Des de Setting Consultoria, també hem viscut la necessitat d’evolucionar. Fa set anys, ens vam adonar que la nostra trajectòria de futur s’esgotava. Aquesta inquietud ens impulsà a adquirir una empresa l’any 2008. Malauradament, la crisi econòmica aturà els nostres plans. No obstant això, la meva visió continua sent la mateixa: el nostre futur, com a una companyia petita que som, ha de passar necessàriament per integrar-nos en un projecte més gran o bé esdevenir un referent en un sector concret del mercat.

Bon nivell tecnològic del nostre país

De la mateixa manera que tenim catedràtics brillants a les universitats, també disposem de bons professionals dins l’àmbit de les noves tecnologies. Tanmateix, l’evolució d’un tècnic dependrà de la companyia on treballi: és difícil que un professional brillant evolucioni en una empresa mediocre. Quan una persona entra a una gran empresa com Google té al seu voltant un ampli equip de companys dels quals pot aprendre. D’altra banda, hi ha un baix nivell d’anglès; hauríem de saber-lo incorporar eficientment a la formació per tal que formés part de la nostra quotidianitat.

Amb cultura i formació, l’ètica i el civisme s’imposen

Hem perdut valors com l’esforç i el respecte. L’actual cultura del conformisme i de la subvenció és estèril i ha estat heretada per les noves generacions. En l’actualitat, tenim un problema de país: necessitarem molts anys per canviar el nostre model social. I haurem d’anar tots a l’hora: tant la família com l’escola i la societat han de saber transmetre un mateix missatge. I no es tracta d’introduir una disciplina dolorosa; ben al contrari, hauria de ser un concepte apreciat, entès i estimat, perquè l’esforç, el respecte o la disciplina tenen un objectiu i es duen a terme per unes raons justificades. Al meu parer, si la gent té cultura i formació, l’ètica i el civisme acaben per imposar-se; en són una conseqüència.

Inflexibilitat de les directrius alemanyes

Tot i que una època de crisi econòmica obliga a la fermesa i l’austeritat, crec que seria més encertat optar per un model econòmic de flexibilitat controlada. La disciplina alemanya pot ser útil en determinats aspectes, però en el conjunt europeu la inflexibilitat de les seves directrius no és una bona solució. En aquesta línia, caldria una preocupació més gran per les persones, per fomentar polítiques socials que facilitessin la formació i la creació de llocs de treball.

A Europa no existeix un sentiment de col·lectivitat

El problema és que continua havent-hi massa individualisme i poc sentiment comunitari dins la UE. Mentre uns es preocupen per construir vies ràpides de comerç, altres lluiten per tenir autopistes de trens per a les persones. Hi ha un problema d’egoisme: només allò que m’ateny és important, i no em preocupa que perjudiqui l’altre.

Catalunya podria ser un gran país l’any 2015

En una època de crisi com la que estem vivint, el col·lectiu empresarial hauria de ser per a la societat el germà gran amb el qual es camina cap al futur. Sempre dic una frase: les nostres empreses serien unes grans empreses… si ens hi deixen arribar. Possiblement, i per desgràcia, molts emprenedors cauran pel camí.