Sra. Cristina Álvarez Würtenberger
Sra. Cristina Álvarez Würtenberger
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

CRISTINA ÁLVAREZ I WÜRTENBERGER

ANITA SPAIN

Text del 12-02-14

L’aprenentatge a partir de les errades comeses durant els anys de bonança i la necessitat que les noves generacions es formin professionalment a l’exterior per millorar els seus coneixements lingüístics i potenciar la seva flexibilitat i adaptabilitat laboral, destaquen en el testimoni de la directora d’aquesta filial d’una multinacional austroalemanya que combina la llenceria singular, la moda de bany i l’ortopèdia mamària per aconseguir un major benestar femení.

Grup multinacional d’origen austrogermànic

Anita Spain és una societat unipersonal, propietat de l’empresa de llenceria i ortopèdia d’origen austrogermànic Anita, que fou fundada l’any 1886 per Ernst Max Helbig, besavi de l’actual propietari, Georg Weber-Unger. Anita està establerta en més de 60 països, posseeix filials en la majoria de països europeus, als Estats Units, Canadà, etc., i fins al moment ha creat 1.400 llocs de treball arreu del món. Després d’haver estat comercialitzant a Espanya la gamma de productes protèsics a través d’un distribuïdor, l’any 2003 la companyia matriu decidí crear una societat filial espanyola que s’encarregués de gestionar la comercialització de tot el catàleg de la firma. Des d’aleshores ençà he assumit la direcció del projecte amb plena autonomia en les decisions de gestió, seguint la filosofia de l’entitat.

Llenceria femenina, moda de bany i pròtesis mamàries

Anita és una empresa dedicada, d’una banda, al disseny i la confecció de peces singulars de llenceria femenina i moda de bany i, de l’altra, a l’elaboració de pròtesis externes de mama, que complementen els dissenys per a les dones mastectomitzades. En el primer cas, el nostre gran objectiu és donar resposta a les necessitats específiques femenines –embaràs, lactància, esport, copes grans, etc.– des de les consignes de la comoditat, la feminitat, la varietat, el disseny i la bellesa.

En aquelles zones d’Espanya on el petit comerç de proximitat té més incidència

Els nostres productes s’elaboren en fàbriques arreu del món i s’envien al centre de logística, situat a Àustria, per distribuir-los globalment. Per aquesta raó, a les instal·lacions d’Anita Spain només s’emmagatzema un petit estoc de pròtesis i sostenidors per fer front a les contingències. Els agents comercials que representen la firma difonen el nostre catàleg arreu del territori en establiments multimarca pertanyents a la branca de l’ortopèdia i la cotilleria; això explica que estiguem més presents a les comunitats autònomes, com ara el País Basc o Catalunya, en què el comerç de proximitat té més incidència. D’altra banda, l’equip humà d’administració, format per cinc professionals, s’encarrega de gestionar les comandes.

Formar el personal dels establiments distribuïdors

El coneixement i assessorament dels botiguers és essencial per assolir l’èxit empresarial en el nostre sector. L’excel·lència en el disseny i la confecció esdevé inútil si les usuàries no adquireixen la peça idònia per a les seves necessitats. És imprescindible, doncs, formar els establiments distribuïdors perquè assessorin de forma personalitzada i acurada les clientes.

Reducció del volum d’estoc a les botigues

Una de les repercussions comercials més importants de la crisi ha estat la reducció dels estocs a les botigues per minimitzar riscos. En el nostre cas, no tan sols hem assumit l’emmagatzematge d’existències de facto dels nostres clients, sinó que l’hem de gestionar de forma veloç i competitiva per tal que les botigues clients puguin satisfer amb celeritat i sense costos afegits les demandes dels seus mateixos clients.

Campanyes ajustades a les demandes del mercat

Seguint les pautes del sector tèxtil, elaborem una campanya anual de roba de bany i dues de llenceria. En totes, el nostre objectiu és donar resposta a les necessitats femenines específiques des de la nostra trajectòria i coneixements tècnics; per exemple, traslladem la nostra experiència en el disseny i la confecció de sostenidors esportius a la confecció de sostenidors per a les dones en tractament quimioterapèutic, ja que en ambdós casos la minimització dels efectes de la sudoració resulta essencial.

No totes les dones sotmeses a mastectomia reconstrueixen els seus pits

A pesar de l’elevada incidència de la malaltia –una de cada vuit dones pateix un càncer mamari en algun moment de la seva vida–, no hem après encara a conviure amb aquesta patologia; per això hom obvia que un percentatge significatiu de les afectades o no podran o no voldran que els seus pits siguin reconstruïts després d’haver patit una mastectomia. Els nostres articles s’adrecen justament a elles per tal que l’estètica –la recuperació d’una òptica semblant a la d’abans de la intervenció– els permeti tornar a tenir confiança i seguretat en elles mateixes.

En col·laboració amb associacions de dones afectades per tumors mamaris

Col·laborem amb associacions de dones afectades per tumors mamaris, com ara l’aecc o les pertanyents a FECMA, per copsar i recollir les seves inquietuds i peticions, a banda de difondre, fonamentalment a través de desfilades protagonitzades per dones intervingudes, la varietat d’articles disponibles per satisfer les seves necessitats.

R+D+I i programes cooperatius amb centres mèdics i de recerca

La investigació i el desenvolupament són essencials per a la millora contínua dels articles, sobretot en el cas dels productes vinculats amb els tumors mamaris, per adaptar-nos a l’evolució contínua dels avenços i teràpies d’aquest àmbit. Les innovacions o el llançament de nous productes poden venir de la recerca i innovació internes o poden partir de la col·laboració amb equips mèdics, centres de recerca… Fruit exclusiu de la nostra experiència, per exemple, és la línia de sostenidors per a les dones en tractament radioterapèutic; són peces sense costures, elaborades amb materials altament transpirables, antial·lèrgics, molt suaus i agradables al tacte, que respecten l’extrema sensibilitat de les pells que pateixen un tractament tan agressiu. D’altra banda, un exponent de la nostra col·laboració amb equips mèdics és l’estudi clínic que es desenvolupa en quatre hospitals espanyols –dos a Sevilla, un a Còrdova i un altre a Vigo–, en col·laboració amb la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria (SESPM), per avaluar i evidenciar la idoneïtat del nostre sostenidor quirúrgic, que substitueix els embenatges postoperatoris i atorga més autonomia i confort a la pacient.

Reafirmar l’autoestima femenina

En el nostre sistema econòmic, les persones i els productes han de posseir un valor afegit que els diferenciï dels de la competència. En el cas d’Anita, totes les nostres creacions pretenen ser còmodes i realçar la bellesa per reafirmar l’autoestima femenina. Possiblement aquesta sigui l’explicació per què les nostres vendes s’hagin incrementat durant la recessió.

Avui a Espanya només es consumeix allò que és necessari

La crisi econòmica espanyola ha estat la conseqüència d’una sobredimensió fictícia del nostre teixit econòmic. Després d’uns anys de miratge del benestar caracteritzats pel consum personal i familiar compulsiu, gràcies, d’una banda, a la cultura social de l’especulació i l’endeutament, i, de l’altra, a la descapitalització de les empreses a causa del repartiment excessiu de dividends, la majoria de famílies i companyies s’han hagut de reestructurar i redimensionar; ara tots som molt conscients de quins són els seus veritables paràmetres econòmics i les seves expectatives. Aquest procés d’anàlisi, el menor poder adquisitiu general, ha provocat una racionalització del consum: avui només s’adquireix el que és necessari després d’un període de reflexió.

Lenta recuperació econòmica

Després d’un període molt dur per a una gran part de la població, sembla que hem tocat veritablement fons i s’ha iniciat el camí de la recuperació, que serà molt lenta i llarga. Espero que hàgim après la lliçó i que no es repeteixi una conjuntura que ha condicionat el nostre benestar present i el nostre futur econòmic de manera preocupant.

La classe política espanyola, desprestigiada internacionalment

L’opinió pública exterior no comprèn el clima de pau social d’Espanya, malgrat la dramàtica xifra d’atur, en especial el juvenil –que ja fa parlar d’una “generació perduda”–, i els nombrosos casos de corrupció i falta d’exemplaritat dels polítics. En aquest sentit, internacionalment, la nostra classe política està força desprestigiada: se la considera un estament sovint inoperant que actua en molts casos perseguint exclusivament el benefici propi, que fa servir pràctiques amorals i, fins i tot, il·legals amb impunitat.

Tecnòcrates versus polítics

Hem aconseguit harmonitzar monetàriament la majoria de països de la Unió Europea, però seguim sense disposar d’una autoritat bancària i d’una legislació econòmica, fiscal, laboral, etc., úniques. Els tecnòcrates són conscients que cal treballar en la unificació política i legislativa, però la classe política no gosa implantar, per por als sentiments nacionalistes de cada Estat, les mesures adients per avançar en la necessària construcció europea.

Enriquidora mobilitat laboral fora les nostres fronteres

Les generacions més joves han d’adonar-se dels avantatges de formar-se i treballar a l’estranger. Desenvolupar una part de la trajectòria professional a l’exterior és la manera idònia de guanyar valor afegit laboralment perquè es milloren les destreses lingüístiques i laborals i s’adquireix l’obertura i flexibilitat mentals necessàries per adaptar-se a qualsevol circumstància. Jo mateixa vaig treballar durant una dècada fora d’Espanya; fou una experiència determinant en la meva formació com a professional.