Dr. Albert Tarrats
Dr. Albert Tarrats
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. ALBERT TARRATS

CLÍNIQUES DE CATALUNYA

Text del 2003

Clíniques de Catalunya és la marca comercial de Centres Assistencials Reunits SA, pertanyent al Grup Aliança. Aquesta empresa va néixer l’any 1999, quan l’Aliança es va plantejar la necessitat d’establir una clara separació entre l’àrea asseguradora i la prestadora de serveis. Tot i formar part del Grup Aliança, Clíniques de Catalunya funciona com una xarxa hospitalària independent, amb els seus propis objectius de negoci i amb facultat per donar servei a diversos clients (entitats asseguradores,  CatSalut i pacients privats).

Dirigida actualment pel Dr. Albert Tarrats, Clíniques de Catalunya és la xarxa assistencial privada més extensa de Catalunya. Els centres estan distribuïts per tot Catalunya i el nord de la província de Castelló, amb una especial concentració a les províncies de Barcelona i Lleida. Actualment la xarxa consta de cinc centres hospitalaris: Barcelona (Hospital Universitari Sagrat Cor), Lleida (Clínica de Ponent), Girona (Clínica Quirúrgica Onyar), Vic (Clínica de Vic) i Tortosa (Clínica Terres de l’Ebre). L’atenció a les clíniques es complementa amb divuit consultoris arreu de Catalunya i un centre sociosanitari a Barcelona, que, amb més de 300 llits, atén gent gran i altres persones que necessiten períodes llargs de convalescència. En total, Clíniques de Catalunya disposa de quasi 1.000 llits, 24 quiròfans i 2.500 professionals. Som els únics que oferim un servei complet i integral.”

La nostra xarxa, de la qual l’Hospital Universitari Sagrat Cor és el centre de referència, ofereix totes les especialitats. És així perquè atenem una gran diversitat de pacients. Excepte trasplantaments, duem a terme totes les pràctiques quirúrgiques: fem cirurgia cardíaca, neurocirurgia, cirurgia sense sang, cirurgia de l’obesitat mòrbida… A més, tenim una unitat de cirurgia major ambulatòria molt activa. Avui dia les tècniques quirúrgiques i anestèsiques permeten que una persona s’operi i en qüestió d’hores pugui tornar a casa. Aquesta pràctica la potenciem sempre que podem, perquè és menys agressiva que una intervenció tradicional i permet una recuperació més ràpida, i perquè entenem que l’estada a l’hospital suposa una deslocalització per al malalt.”

Dels cinc hospitals de la xarxa, n’hi ha dos, el de Barcelona i el de Lleida, que són centres docents universitaris. Formem metges de pregrau de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Lleida i també de postgrau, amb el sistema reglat MIR, en quatre especialitats: oftalmologia, dermatologia, medicina interna i pneumologia.”

Conscients que la peça clau del sistema sanitari són els professionals de la medicina, des de fa uns anys molts serveis de la xarxa d’hospitals de Clíniques de Catalunya, s’han constituït en societats mèdiques. Hem facilitat que els professionals regulin la seva pràctica professional i el seu temps perquè creiem que això contribueix a la seva motivació. Principalment, no depenen tant de la jerarquització dels hospitals, sinó que es poden autogestionar i organitzar segons els seus propis criteris d’eficàcia i productivitat. Al cap i a la fi, el metge coneix millor que ningú les seves necessitats i les del pacient, i necessitem la seva complicitat perquè tot funcioni de la millor manera possible.”

En aquesta mateixa línia se situa un dels reptes més importants de Clíniques de Catalunya, que és recuperar la figura del metge de capçalera i convertir-lo en un assessor personal de salut. El seu paper fonamental és fer medicina preventiva, conèixer els pacients i tot el seu historial, ajudar-los a ells i les seves famílies, donar-los orientacions sobre la seva salut present i futura i adreçar cada persona a l’especialista més adient, estalviant-li haver d’anar de servei en servei.”

Actualment, Clíniques de Catalunya està fent una important inversió de capital per adequar els hospitals a les noves necessitats de la medicina. I, així, s’estan ampliant i renovant les instal·lacions, dotant-les alhora de millores tecnològiques. Pròximament s’inaugurarà a l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona un centre de diagnòstic per la imatge que serà capdavanter a Catalunya, amb ressonància magnètica i un TAC d’última generació. La satisfacció del doctor Tarrats és manifesta: Serem el primer hospital de Catalunya en tenir un sistema totalment digitalitzat de diagnòstic per la imatge.”

Amb aquest nou sistema, les plaques i les caixes de llum han passat a la història perquè el metge veu les imatges en un monitor d’ordinador i les pot rebre o enviar a través d’Internet. Una altra part de la inversió anirà destinada a la creació d’un sistema informàtic global que permeti el treball en xarxa a tots els centres del grup hospitalari. Això permetrà fer un seguiment del malalt en qualsevol punt perquè el seu historial serà compartit. La tecnologia és molt necessària, però usada indiscriminadament és molt perillosa i cara. Malauradament, el malalt està exigint que el seu metge faci servir tot l’arsenal tecnològic que tingui al seu abast, perquè, si no ho fa, creu que no se li ofereix un bon diagnòstic. Nosaltres entenem que la medicina s’ha de racionalitzar, que no vol dir donar un servei dolent ni insuficient, sinó buscar la millor manera de respondre a les necessitats de cada pacient en concret. Per això defensem la figura del metge assessor de salut, qui és el més indicat per decidir les vies que s’han de seguir per aconseguir el millor diagnòstic i la recuperació del malalt.”

Clíniques de Catalunya aposta pel futur. Som la primera xarxa assistencial privada de Catalunya i estem aplicant un acurat programa de modernització a cadascun dels nostres centres per seguir evolucionant i continuar sent, com fins ara, un referent i un grup capdavanter en el nostre àmbit d’actuació. La principal ambició de Clíniques de Catalunya és continuar servint eficaçment el conjunt de la societat catalana.”