Text del 2004
En certa manera, el que fem els metges és ajudar la naturalesa perquè estigui en el seu estat òptim.
Atenent la nostra condició d’éssers bípedes, els peus són una part fonamental del nostre cos perquè ens permeten de caminar. Malgrat la importància de la seva funció, sovint són menystinguts i castigats amb sabates poc adequades. Hauríem de dedicar-los més atencions, sobretot tenint en compte que “el 80% de la població pateix de mal de peus, almenys un cop a la vida”, comenta el doctor Carlos Piqué, traumatòleg cirurgià especialitzat en el tractament dels peus.
El doctor Carlos Piqué va estudiar la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, va concloure l’especialitat de traumatologia a l’hospital de la Creu Roja dins del servei de la clínica Dos de Maig, el 1974. El mateix any va obtenir el doctorat en medicina. D’aquesta etapa de formació té un record especial dels professors Josep Figueras, Josep Antoni Merino, i del gallec Miguel Cabanela. “El doctor Miguel Cabanela va arribar de la clínica Mayo a treballar a l’hospital de la Creu Roja mentre jo n’era metge resident en etapa de formació. Provenia d’un centre mèdic punter i em va ensenyar maneres de fer bàsiques en l’especialitat.”
L’estada a l’hospital barceloní es va prolongar fins el 1989. Durant aquests anys el doctor Piqué va treballar de traumatòleg general però, al mateix temps, es va especialitzar en el tractament de les disfuncions de les mans. En una estada a Itàlia amb el doctor Morelli, cirurgià eminent de mans, va aprendre la tècnica per operar els nervis lesionats. “Les mans requereixen una cirurgia molt precisa amb uns resultats exquisits perquè les fem servir per realitzar moltes accions i és una part del cos que un mateix es pot mirar.”
A més de l’interès per les mans, amb els anys, el doctor Piqué va sumar la pràctica d’una altra subespecialitat, la dels peus, a la qual dedica, en l’actualitat, una gran part de la seva activitat professional. “Els peus són una part del cos molt delicada. Són necessaris molts anys d’experiència en l’especialitat de traumatologia i ortopèdia per fer intervencions acurades dels peus.”
El doctor Piqué treballa a la seva consulta privada ajudat per dos metges, un informàtic i un topògraf per ajudar a l’estudi dimensional de les radiografies. Les intervencions quirúrgiques les porta a terme a la Clínica Teknon de Barcelona. “El fet de dedicar-me majoritàriament a una part molt concreta del cos permet conéixer-la amb profunditat i desenvolupar estudis de recerca. Vaig ser un dels primers cirurgians a posar en pràctica a Catalunya una tècnica novedosa que permet operar els peus de forma mínimament invasiva. S’aplica només anestèsia local i es realitzen unes incisions minúscules, de tres mil·límetres. No és necessari col·locar cap placa o cargol per enganxar l’os perquè les estructures del voltant no s’han tocat. La conseqüència final d’aquest procés, percebuda pel pacient, és la manca de dolor en el postoperatori. Per tant, immediatament després de la intervenció ja pot caminar.”
“Les patologies que tracto són les que produeixen dolor als peus. Els peus fan mal, fonamentalment, per desviacions dels eixos metatarsians, que produeixen metatarsàlgies, galindons o lesions de turmells. La solució quirúrgica consisteix a modificar les estructures òssies perquè agafin la forma que la naturalesa té prevista en la normalitat, tornant-los la seva funció correcta. La naturalesa és molt agraïda. Si li facilites els canvis que necessita per estar bé, te’ls admet i no els modifica. En certa manera, el que fem els metges és ajudar que la naturalesa estigui en el seu estat òptim.”
Les patologies més habituals dels peus sorgeixen en funció de l’edat: “els galindons poden aparèixer des dels deu anys fins al llarg de tota la vida, però el pic més freqüent és dels quaranta als cinquanta anys; els espolons calcanis els pateixen les persones de trenta a cinquanta anys, sobretot si tenen sobrepès o fan esforços continuadament.”
La majoria dels pacients que tracta el doctor a la seva consulta són dones i la patologia més freqüent són els galindons, coneguts popularment com a juanetes. “L’alteració del primer eix formal del peu provoca la formació de galindons, que en una gran part són hereditaris.”
El disseny de moltes sabates per a les dones és poc adequat. Diversos estudis han demostrat els efectes negatius dels talons excessivament alts i de les terminacions en punta. “El taló superior a 5 cm d’alçada crea un pla inclinat pel qual rellisca el peu i se’n va cap a l’extrem de la sabata. Si aquest és de forma aguda, els dits es cargolen per arribar-hi. La sabata ideal hauria de tenir una mica de taló, de 5 cm d’alt com a màxim, i permetre la mobilitat del peu per no atrofiar-ne els músculs.” Malgrat tot, hi ha diversos factors pels quals una persona pot tenir una sabata més contraindicada que una altra.
Les plantilles són una solució molt habitual per a alguns problemes dels peus, però cal que estiguin ben indicades per tal que siguin efectives. “Quan els peus fan mal no es poden recomanar les plantilles per pal·liar el dolor. Les plantilles són necessàries si s’ha de canviar la forma de suport del peu. Són d’ús freqüent en casos de peus plans o de metatarsàlgies, que requereixen la modificació del pont longitudinal o transversal, respectivament, caigut.”
Com en totes les branques de la medicina, les novetats tècniques han jugat un paper important en el desenvolupament de l’especialitat. La tecnologia aplicada a la traumatologia permet obtenir uns diagnòstics més acurats. “Fem estudis informatitzats de la marxa i de medició de les radiografies amb sofisticats programes d’autocad, per a la qual cosa disposem d’un professional de la informàtica i un altre expert en medicions topogràfiques treballant a la nostra consulta.”
A més, també són importants les noves eines dissenyades pels enginyers. “Els ginys tècnics més moderns permeten practicar intervencions quirúrgiques amb una millora del postoperatori i la reincorporació, gairebé immediata, del pacient a la seva activitat diària habitual. Podrà caminar el mateix dia de la intervenció i fer esport al cap de sis. La visió integral del peu la té el traumatòleg o cirurgià ortopeda.”
En qualsevol cas, tenim professionals eminents en totes les disciplines mèdiques. “A Catalunya la medicina que es practica té un gran prestigi i la qualitat dels professionals és molt elevada. La cirurgia del peu que practiquem aquí amb tècniques mínimament invasives no es fa amb excel·lència a tot arreu, i per això tenim pacients que venen d’altres llocs d’Europa.”