Dr. Francesc Colell Mitjans
Dr. Francesc Colell Mitjans
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. FRANCESC COLELL MITJANS

CIRURGIA ORTOPÈDICA- TRAUMATOLOGIA

Text del 2004

Els traumatòlegs que treballem amb medicina manual tenim la possibilitat de sol·lucionar el 50% de les lumbàlgies amb una simple manipulació de la zona dorsal.

El gran desenvolupament de la medicina al llarg de les últimes dècades ha provocat un avenç important de l’especialitat de traumatologia. També l’augment de la mitjana de vida fa que hi hagi més lesions òssies i articulars degeneratives i invalidants. Si bé diverses cirurgies com la de substitucions articulars, la de columna o l’artroscòpica, s’han desenvolupat en gran manera, hi ha un sector d’especialistes que aposta per una especialitat més manual i natural abans de passar a les tècniques invasives. El doctor Francesc Colell Mitjans està especialitzat en traumatologia i ortopèdia, una àrea de treball que desenvolupa des de fa més de vint anys. La seva ànsia de coneixement de nous mètodes l’ha portat a acostar-se cada vegada més a una medicina natural basada en tècniques manuals que es complementa amb les tècniques diagnòstiques i quirúrgiques actuals.

El doctor Colell va decantar-se per l’estudi de la medicina perquè se situava entremig dels meus interessos per la biologia i la filosofia. Vaig iniciar la carrera a la UAB durant la Transició, en una època dirregularitat docent. Com que veia que no mhi formaria adequadament, vaig proposar a un cirurgià ortopèdic si podia ajudar-lo. El doctor Faig, avui cap de servei dortopèdia de lHospital de Sant Rafael, em va donar loportunitat daprendre al seu costat i a tercer curs de medicina ja lajudava a operar. Aquell primer contacte real amb la medicina em va portar a escollir lespecialització de traumatologia, la qual vaig obtenir a la Universitat de Barcelona. A principis dels anys vuitanta el doctor Colell va obrir una consulta de traumatologia a Barcelona. En l’actualitat setze entitats mutuals confien en la seva labor professional. Tot i això, un gruix important dels seus pacients arriben a la consulta després de rebre referències d’altres pacients contents de la seva labor.

El doctor Colell subratlla la importància d’estar en contacte permanent amb les novetats de la medicina i amb els professionals més destacats. Des dun primer moment vaig tenir clar que calia conèixer com evolucionava la recerca i els estudis sobre traumatologia. El doctor Esteve de Miguel i el doctor Antonio Viladot van ser dos dels meus referents, així com el doctor Joaquim Poal Manresa, pioner a lEstat espanyol en laplicació de pròtesis de cadera i de genoll, i amb qui vaig treballar a lhospital de malalties reumàtiques. Per la seva banda, el doctor Faig va ensenyar-me la manera tranquil·la de fer medicina. Ell va ser qui em va acostar a la cirurgia manual francesa nascuda a lHospital Hôtel-Dieu de París, i al camp destudi de les manipulacions vertebrals. Dos llibres, Los dolores de origen vertebral i El desarreglo intervertebral menor, de Robert Maigne, van impactar en el doctor Colell, qui va començar a interessar-se per la medicina manual francesa.

Les tècniques manuals i en particular la manipulació vertebral s’utilitzen en medicina des de fa molts anys. Practicades també per osteòpates i kinesiòlegs, s’han perfeccionat i han estat assimilades per la medicina occidental. Robert Maigne va crear una medicina diferent, basada en el treball de les mans per diagnosticar les patologies. La feina del metge traumatòleg ha de ser escoltar en anamnesi i explorar, tocar. Hi ha pacients que se sorprenen quan el resultat de la ressonància coincideix amb el diagnòstic que prèviament els havia donat. La nostra societat dóna massa importància al sofisme i la imatge, i lamentablement no sescolta el malalt ni sel toca. Avui resulta més fàcil recórrer a les noves tecnologies. Les tècniques de manipulació impliquen un abordatge físic per al tractament de problemes funcionals de laparell locomotor. Per efectuar-lo és indispensable tenir coneixements mèdics amplis. Només així es pot establir un diagnòstic i conèixer les contraindicacions.

També afirma que: “És desitgable estalviar els actes quirúrgics. De ben segur que la tècnica mèdica del futur més eficient serà la prevenció.

La darrera font de coneixement sobre rehabilitació que el doctor Colell ha pres com a referència són els patrons d’activació muscular desenvolupats per Vladimir Janda i Lewit. Són uns estudis sistematitzats centrats en els elements de propiocepció: estímul de peu, cocleovestibular i de lòbul frontal. La seva medicina enllaça amb la medicina tibetana i té molt en compte laspecte energètic i dequilibri.

Avui ja són moltes les persones que confien en aquestes tècniques naturals i sistematitzades per científics de tot el món. La medicina manual ortopèdica és medicina perquè compleix els estàndards i només hauria de ser aplicada per professionals mèdics acreditats i amb experiència.

La medicina manual constata que el 50% de les lumbàlgies i de les falses ciàtiques provenen de la zona dorsal, i que el 60% de les hèrnies discals operades no ofereixen bons resultats perquè possiblement lhèrnia no era la causa del dolor. La medicina manual pot sol.lucionar el 50% de les lumbàlgies amb una simple manipulació de la zona dorsal, és a dir, sense necessitat dintervenció quirúrgica. L’interès del doctor Colell per la medicina natural l’ha portat a realitzar un postgrau en medicina naturista en atenció primària.

Cada vegada són més freqüents i importants les lesions en el treball. El doctor Colell és el director tècnic dels serveis mèdics de MAZ Catalunya. També és autor de diversos llibres entorn de la traumatologia, com la reflexologia podal i l’osteopatia visceral. La seva és una trajectòria brillant marcada per una intensa recerca mèdica per tractar eficaçment els malalts traumàtics i ajudar-los a superar les lesions.