DR. IVÁN MAÑERO VÁZQUEZ
DR. IVÁN MAÑERO VÁZQUEZ
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. IVÁN MAÑERO VÁZQUEZ

CLÍNICA MEDITERRÀNIA

 Text del 2003

Aconseguir una salut estètica òptima significa augmentar l’autoestima, millorar la projecció social i trobar un benestar intern.

La cirurgia plàstica ha avançat molt en els ultims anys, tant pel que fa a les tècniques utilitzades com a la reducció dels riscos, que en l’actualitat són mínims. Clínica Mediterrània va ser la primera unitat de salut estètica de l’Estat espanyol dedicada a la millora de l’aparença de la persona. Ofereix els tractaments més nous en cirurgia plàstica, estètica i reconstructiva i tots els tratactaments mèdics i terapèutics que ajuden el pacient a sentir-se millor amb el seu físic. Està dirigida per un dels cirurgians plàstics de més prestigi mundial, el Dr. Iván Mañero Vázquez, també fundador d’aquesta entitat mèdica. La societat actual dóna una gran importància a la bellesa i l’aspecte físic. Les operacions de cirurgia plàstica i estètica són com més va més habituals, especialment entre les dones, però, cada vegada més, també entre els homes. La cirurgia plàstica reconstructiva implica una intervenció de millora estètica en la persona: “Pot dur-se a terme per una qüestió estrictament estètica –una persona d’aspecte normal vol millorar una part del seu cos amb la qual no se sent a gust– o bé per reconstruir una part del cos que no és normal. Aquests dos àmbits de la professió tenen una característica que no es troba en altres especialitats mèdiques i que és un dels principals motius que em va portar a especialitzar-me en cirurgia plàstica: el vessant artístic. La professió parteix d’una tècnica que s’ha de combinar amb un treball artístic. Per assolir bellesa s’ha de fer art. El cirurgià ha de tenir una percepció artística de la bellesa que s’emmarqui dins d’uns cànons acceptables. Si bé sobre aquest concepte no hi ha res escrit, des de l’època clàssica grega i després durant el Renaixement s’han acordat uns cànons de bellesa, unes harmonies en les formes, que produeixen plaer en la persona que les observa i que són les que regeixen el nostre treball. La bellesa està molt relacionada amb la fisiologia dels nens petits, que ens genera una sensació de tendresa. El concepte de bellesa és inseparable del de naturalitat. El cirurgià ha de saber veure en quin punt de la intervenció es pot perdre la naturalitat. L’artificialitat està condemnada al fracàs. La diferència entre els professionals de la cirurgia plàstica no rau en les tècniques utilitzades sinó en la qualitat i bellesa del treball final fruit de la seva exigència estètica. Veure i estudiar l’art és una gran font d’inspiració en el meu treball.”

Es pot reconstruir estèticament la cara d’un accidentat, els pits d’una dona a la qual se li han extirpat a causa d’un càncer de pit, els dits, una mà… Són parts del cos humà que es perceben com a anormals ja sigui per una raó congènita o bé per un accident o una intervenció quirúrgica. Els cirurgians plàstics poden reconstruir parts del cos malmeses per un càncer que afecti l’estructura més superficial del cos: “Podem extirpar un càncer de pell i refer la zona afectada. Oncòlegs i cirurgians fem sovint un treball conjunt. La reconstrucció de zones afectades per càncers ha adquirit un paper molt important perquè avui la majoria de persones diagnosticades sobreviuen a la malaltia.”

És una especialitat complexa que requereix l’existència de professionals altament qualificats. L’especialitat de cirurgia plàstica i reconstructiva i estètica ha incorporat recentment la paraula estètica a la seva denominació professional per tal de donar a conèixer a la societat la realitat d’aquest àmbit de la medicina: “Hi ha hagut molt d’intrusisme de persones que s’han autodenominat cirurgians estètics sense ser metges titulats i això s’havia d’aturar.”

Clínica Mediterrània tracta persones que estan fora d’un cànon de bellesa i volen sentir-se millor. L’operació de cirurgia plàstica canvia l’aspecte físic fins a un cert límit. “La persona que vol ser intervinguda ha de ser conscient que hi ha limitacions en el que es pot arribar a fer. Els professionals hem de saber dir no a determinades demandes i valorar si es pot realitzar una millora. En el nostre treball diari hem de seguir el codi deontològic de la professió.”

La informació esdevé bàsica quan una persona vol prendre una decisió que implica modificar algun element del seu cos. “D’entrada els professionals de la Clínica hem de donar una informació molt clara sobre els nous tractaments, les innovacions tecnològiques en el camp de l’estètica, la cirurgia i la medicina.”

La dona ha estat tradicionalment molt pressionada socialment per mostrar un físic agradable i juvenil. De totes maneres, cada vegada hi ha més homes que s’interessen per l’estètica. “Hi ha països com el Brasil on aquesta especialitat mèdica és freqüent perquè la dona se sent obligada socialment a mostrar una estètica concreta. Espanya és el tercer país del món amb més intervencions després del Brasil i els EUA, però hi ha altres factors que provoquen una intervenció d’estètica. En un país mediterrani on dominen els mesos de calor, la gent porta robes que no oculten els defectes físics. En una societat amb un nivell socioeconòmic favorable i en què la dona disposa d’un independència econòmica, sovint quan els fills es fan grans decideix preocupar-se per la seva imatge. La dona jove és l’altra gran interessada en el retoc estètic.”

La persona que assoleix una bona salut estètica també troba un confort personal. La cirurgia plàstica no s’ha de guiar pels cànons de la moda sinó per la salut de les persones, explica la Dra. Patricia Montull, directora mèdica de la Clínica: “Aconseguir una salut estètica òptima significa augmentar l’autoestima, millorar la projecció social i trobar un benestar intern. Quan un defecte estètic obsessiona s’ha de buscar una solució, ja que el malestar que genera pot fer canviar els nostres comportaments. La intervenció no proporciona un físic ideal. L’aparença no canvia radicalment, però és suficient per fer sentir bé la persona i fer-li canviar d’actitud davant de la vida. És fàcil frivolitzar sobre aquest tema, però una petita millora estètica pot generar importants canvis emocionals.”

El Dr. Iván Mañero també realitza en el seu centre cirurgia de Reasignació. Les seves intervencions i tècniques innovadores tenen un reconeixement mundial. “La cirurgia de Reasignació és força nova i té detractors. Però hem de tenir en compte que hi ha persones que néixen amb unes malformacions congènites importants o disfòria de gènere. Hem d’estar preparats per oferir-los la possibilitat de restablir el seu equilibri físic i psicològic. Des de fa anys treballo en aquest camp de gran complexitat pel qual són necessaris en el quiròfan equips de fins a vuit persones.”

Clínica Mediterrània realitza una labor sanitària complementària millorant la salut estètica de la persona i ajudant-la a trobar un benestar personal que ha perdut. El rigor, l’ètica i l’exigència professional determinen el treball mèdic dels cirurgians plàstics.