Dr. Jaime Grego Sabaté
Dr. Jaime Grego Sabaté
PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

DR. JAIME GREGO SABATÉ

LABORATORIOS LETI

Text del 2006

Des de Catalunya podem fer un producte personalitzat per a tot el món.

.

Des de l’any 1982, el senyor Jaime Grego presideix els Laboratorios LETI, SL, una empresa de capital familiar que es defineix com a biofarmacèutica, investigadora i independent. El fet de treballar en aquest sector té unes influències compartides. “Els pares i els avis eren industrials del ram de l’alimentació. La meva connexió amb la vessant farmacèutica prové de la família de la meva esposa, Josefa Mayor Zaragoza, filla de Federico Mayor Domingo. El meu sogre era un dels accionistes de LETI i, en un moment determinat, ens va regalar unes quantes accions.”

Després d’estudiar dret, va començar la seva trajectòria professional a la companyia Philips, a Madrid, on es va fer càrrec de la direcció administrativa d’aquesta empresa. L’any 1968, quan es va adonar que havia tocat sostre a la Philips, va decidir deixar l’empresa per anar-se’n a Califòrnia a fer un màster en administració i direcció d’empreses. “Dos anys després d’arribar-hi, quan estava acabant el màster, responsables de la companyia Philips em van trucar per oferir-me el càrrec de director del departament d’estudis econòmics. Vaig tornar a Espanya i vaig estar dos anys treballant-hi. Després, i per segona vegada, vaig plegar de la Philips, aquest cop per anar a Harvard, on vaig fer el doctorat a l’àrea d’estratègia amb una tesi que es titulava Com millorar els consells d’administració També vaig exercir com a professor a la IESE Business School. Finalment, vaig treballar com a professor a la Universitat de Tulane, New Orleans, Louisiana.”

Quan començava a enyorar el món industrial, la Philips es va creuar en el seu camí, per tercera vegada. “Buscaven un candidat europeu, amb bona formació americana, per treballar a Alemanya com a vicepresident de la divisió de cinema i televisió de la seva filial Polygram, una feina força interessant. Tenien la central a Hamburg, estudis de televisió per tot Europa i els estudis de cinema a Hollywood.”

El senyor Jaime Grego va treballar a Hamburg fins que la Polygram va decidir que no podia continuar finançant el negoci del cinema. Llavors, l’any 1982, va tornar a Espanya amb la idea de comprar una empresa i independitzar-se de les multinacionals. “En arribar a Espanya, vaig entrevistar-me amb els responsables de LETI, els quals em van comunicar el desig que m’incorporés a l’empresa. Al començament, van ser uns anys molt difícils, érem tres-centes persones, la companyia tenia dificultats econòmiques i no se n’adonaven. Gradualment, vaig comprar l’empresa i vaig donar-li l’empenta que necessitava per tirar endavant.”

Els orígens de LETI es remunten a l’any 1919, quan Pere Domingo San Juan, juntament amb uns companys del laboratori municipal, va fundar el Laboratori Experimental de Terapèutica Immunògena, LETI, el qual es va dedicar durant molts anys a la producció de vacunes i productes biològics. “Al llarg de la seva història, LETI ha viscut dues fites molt importants. L’any 1945 va ser el primer laboratori de l’Europa continental a aïllar la penicil·lina i produir-la industrialment. Uns anys després, esdevindria el primer laboratori espanyol autoritzat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per produir la vacuna antigripal. LETI té la seu central a Barcelona, i la planta industrial i el laboratori d’investigació d’al·lèrgia a Tres Cantos (Madrid). Disposa de filials a Alemanya i Portugal i distribuïdors exclusius a diversos països d’Europa, Iberoamèrica i Àfrica. Té un equip humà de 223 empleats, un 36% dels quals són llicenciats i doctors. La seva estructura, basada en productes i en territoris, s’articula en tres unitats de negoci: diagnòstics i vacunes, al·lèrgia i dermatologia i cura personal, i també en dues seccions territorials: centre-nord d’Europa i Portugal. Aquestes unitats tenen el suport dels departaments corporatius de finances i administració i recursos humans”

Bona part de la producció a LETI es caracteritza per ser molt artesanal, d’acord amb els tractaments personalitzats. “Pel que fa a les vacunes terapèutiques d’al·lèrgia, cada producte que surt del laboratori té el nom i el cognom de la persona que rebrà aquell tractament. Des de Catalunya podem fer un producte personalitzat per a tot el món: Alemanya, Sud-àfrica, Mèxic, Xile…”

La companyia LETI ha patentat productes específics per a la dermatitis atòpica. “Aquesta malaltia dura molts anys, sobretot en els nens. Els nostres remeis recolzen el tractament, ja que el trastorn se soluciona amb corticoides i amb el temps, que alleugereixen molt les molèsties i contribueixen a reduir la quantitat de medicació necessària. Aquests productes representen un percentatge important de la nostra producció.”

La investigació és una activitat fonamental a LETI, que hi dedica una part important dels seus recursos. “A la recerca pràctica, hi dediquem trenta persones, distribuïdes entre els diferents departaments d’investigació que tenim a Madrid, Barcelona i Witten (Alemanya). En termes generals, la despesa destinada a la recerca, en el conjunt de la companyia, se situa a l’entorn del 10% de les vendes. La recerca ha estat essencial, primer en el camp de la immunologia i després en el de la dermatologia i de la cura personal. Aquesta vocació investigadora es reflecteix a la unitat d’al·lèrgia, creada el 1941, que posa a l’abast de l’especialista els fàrmacs més avançats per al diagnòstic i per al tractament de les malalties al·lèrgiques. La fabricació dels productes antial·lèrgia és una activitat completament integrada, ja que inclou des de la matèria primera, com ara els cultius d’àcars, fins al tractament acabat.”

L’altra àrea de recerca en què LETI treballa des de principi dels anys noranta, conjuntament amb el Centro de Biologia Molecular, de la Universitat Autònoma de Madrid, i amb el Departament de Veterinària de la Universitat d’Extremadura, és un programa d’investigació l’objectiu del qual és desenvolupar productes per al diagnòstic i la prevenció de la leishmaniosi. “La leishmaniosi és una greu malaltia parasitària, que té una gran incidència en la conca mediterrània, especialment a Itàlia i a Espanya, a l’Àsia i a Sud-amèrica. El paràsit de la leishmània es contagia a les persones, principalment, a través dels gossos. A partir de la base de la proteïna Q, quimèrica, propietat dels Laboratoris LETI i dissenyada per enginyeria genètica, està en fase de desenvolupament una vacuna contra la leishmaniosi per a ús veterinari. També s’està duent a terme una investigació amb l’objectiu de trobar una vacuna per als humans. Aquest descobriment seria una gran satisfacció personal, perquè són centenars de milions les persones que conviuen amb aquest paràsit i n’hi ha moltes que poden contreure la malaltia.”

Dos dels fills del doctor Grego han continuat les seves passes. “Jaime és vicepresident de LETI i ha propiciat el desenvolupament de nous productes de dermatologia i cura personal. Federico és el responsable de la part d’al·lèrgia, ue ha experimentat una forta internacionalització La meva esposa i la Maria del Mar dirigeixen un negoci familiar de calçats amb seu al Portal de l’Àngel.”