Dr. Javier Bara Casaus
Dr. Javier Bara Casaus
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. JAVIER BARA CASAUS

CIRURGIA ORAL I MAXIL·LOFACIAL

Text del 2004

Les tècniques de reconstrucció oral i maxil·lofacial han permès fer recuperar el somriure a persones que havien perdut prematurament les dents.

El doctor Javier Bara Casaus va viure la medicina d’una manera molt intensa a través de la família indirecta durant la seva infantesa. Així mateix, sempre va comptar amb el suport dels seus pares, José i Pilar, que li donaren plena llibertat per formar-se professionalment en el camp que més l’interessés. Per aquesta raó voldria dedicar-los aquestes línies de perfil professional: “El doctor Sergio Moreu, cosí segon, va ser enviat a Sesa, el poble on vaig néixer, com a metge. Tot i que jo aleshores només tenia cinc o sis anys, em va impressionar la seva qualitat humana i professional. Tant l’admirava que l’acompanyava a fer les visites mèdiques. Seguint el seu exemple, vaig començar la carrera a la Universidad de Zaragoza amb molta il·lusió. Aquest entusiasme, però, es va anar debilitant perquè la nostra és una llicenciatura amb un pla d’estudis molt teòric i poc relacionat amb la nostra futura activitat professional. Afortunadament, quan em sentia més perdut vaig tornar a posar-me en contacte amb el doctor Moreu, que aleshores havia esdevingut un famós cardiòleg, i em va oferir la possibilitat de fer pràctiques a la clínica cardiològica que havia fundat. El contacte amb la veritable medicina em confirmà que la meva vocació era aquesta.”

Acabada la llicenciatura, l’examen MIR determinà que s’especialitzés en cirurgia maxil·lofacial a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona: “Els començaments van ser molt durs perquè creia que no disposava de prou habilitat manual per portar a terme les intervencions. No obstant això, la meva constància i la meva calma davant les situacions més difícils van permetre que superés sense entrebancs els primers temps, de manera que vaig poder anar perfeccionant la meva tècnica quirúrgica.” Aquestes revelacions sobre les seves inseguretats professionals inicials ens poden sobtar encara més en saber que en l’actualitat el doctor Bara és un dels professionals mèdics titulats per al desenvolupament d’intervencions mitjançant la tècnica microquirúrgica, que requereix una gran habilitat manual.

Per tal de millorar i de conèixer altres mètodes i filosofies de treball, el doctor Bara va fer diverses estades a hospitals espanyols i estrangers: “En primer lloc vaig romandre dos mesos a l’Hospital Universitari de Bellvitge amb l’objectiu d’aprendre tècniques de microcirurgia reconstructiva. Posteriorment vaig estar sota les ordres del doctor Martínez Lage a l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid per tal d’aprofundir en la cirurgia craneofaceal. Durant la meva estança a Madrid, vaig conèixer al doctor Acero, que actualment és un dels meus  codirectors de tesi doctoral, juntament amb el doctor Hernández Alfaro. Més tard, vaig estar un més a Glasgow, al Canniesburn Hospital, per conèixer les darreres tècniques de la cirurgia reconstructiva, una àrea professional que considero de summa importància per retornar part de la qualitat de vida als pacients que han sofert un episodi traumàtic o un procés oncològic. Finalment, l’any passat la AO Fundation em va concedir una beca per fer una estada a la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic.”

D’altra banda, el doctor Bara va adonar-se que per arribar a ser un cirurgià maxil·lofacial destacat calia tenir uns bons i profunds coneixements odontològics. Per aquesta raó va decidir complementar la seva formació inicial amb aquesta altra. Aquesta segona titulació li ha permès diversificar les actuacions com a cirurgià maxil·lofacial i, també, desenvolupar com a odontòleg una part de la seva activitat. Des del seu punt de vista, “la cirurgia maxil·lofacial és una especialitat encara jove que s’ha anat separant més i més de l’odontologia ja que el seu camp d’acció ha passat de ser la cavitat oral a l’àrea del coll i del crani. En aquest sentit, cada cirurgià maxil·lofacial limita la seva àrea d’acció en funció de les seves possibilitats i dels seus interessos. No hi ha dubte, però, que en el nostre camp podem portar a terme intervencions molt delicades, que requereixen d’una extrema habilitat i, sovint, de la col·laboració d’altres professionals, com ara otorinolaringòlegs, oftalmòlegs o neurocirurgians. Per aquesta raó s’ha creat la Sociedad Española de Cirugía de Cabeza y Cuello.”

Tot i la seva joventut, el doctor Bara ha desenvolupat i continua tenint una intensa activitat laboral, vinculada tant a Catalunya, on va decidir establir-se, com a l’Aragó: “Col·laboro amb la Policlínica Alto Aragón d’Osca, una entitat privada que funciona amb un règim de concert amb el Servicio Aragonés de la Salud. M’hi desplaço una o dues vegades al mes per practicar intervencions puntuals. A més desenvolupo part de la meva activitat en el sector privat, ja que juntament amb la meva dona, la doctora Marta Gaseni, i gràcies al suport incondicional del meu sogre, protèsic dental de professió, disposem d’una clínica odontològica pròpia. En el moment de fundar la clínica jo ja tenia molt clar que l’odontologia caminaria cap a la subespecialització, i nosaltres vam optar per prestar un servei global que es complementés amb intervencions de cirurgia oral, implantologia i cirurgia maxil·lofacial i que apostés per treballar de manera conjunta amb altres professionals del sector, com ara endodoncistes, protesistes, ortodoncistes o odontopediatres.”

En aquesta àrea del seu treball, el doctor Bara se sent especialment il·lusionat amb les tècniques de reconstrucció oral, que “han permès fer recuperar el somriure a persones que havien perdut prematurament les dents, la qual cosa havia afectat les seves relacions socials i el seu equilibri personal. Les tècniques actuals ens permeten d’extreure os d’altres parts del cos, implantar-lo en la cavitat oral i reconstruir-hi les peces dentals.”

A banda d’aquesta tasca assistencial en l’àmbit privat, el doctor Bara és també professor associat de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Barcelona. A través d’aquesta institució se li ha ofert la possibilitat de muntar un servei de cirurgia maxil·lofacial a l’Hospital de Mataró. “D’aquesta manera els habitants de l’àrea del Maresme no s’hauran de traslladar a la capital per rebre aquests tractaments.”

Tot i que el doctor Bara és un gran defensor de la cirurgia reconstructiva després d’un traumatisme o un procés oncològic, en coneix perfectament les limitacions i sap que no és pas miraculosa. Per aquesta raó s’ha de conscienciar el pacient que els resultats s’intentaran apropar tant com sigui possible a la situació inicial, però que generalment no la recuperaran. Tot i que aquestes tècniques siguin requerides per un nombre reduït de pacients, representen la seva única porta d’esperança per recuperar la identitat perduda, perquè no oblidem que la nostra identitat rau en bona part en el nexe d’unió que mantinguem amb el nostre rostre. Aquesta qüestió ha interessat des de sempre el doctor Bara, un metge profundament humà i preocupat per les implicacions personals de la seva tasca. Per aquesta raó, la inauguració de la Unitat de Cirurgia Maxil·lofacial a l’Hospital de Mataró l’il·lisiona i li referma la confiança en el sistema de sanitat pública hospitalària.