Dr. Javier Elizalde
Dr. Javier Elizalde
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. JAVIER ELIZALDE

OFTALMOLOGIA – CIRURGIA DE VITRI-RETINA I TUMORS INTRAOCULARS

Text del 2004

És un honor pertànyer a una familia dedicada a loftalmologia desde fa més de cent anys, però també és un gran repte.

Sens dubte pertànyer a una nissaga de facultatius eminents ha de ser un honor per tot aspirant a metge. Al mateix temps, però, també ha de constituir un repte, el d’arribar a assolir la mateixa transcendència professional que obtingueren els familiars precedents. Javier Elizalde va decidir acceptar aquest desafiament amb il.usió, dedicació i entusiasme, i el temps ha demostrat que l’ha superat amb escreix. Per aquest membre de la cinquena generació d’oftalmòlegs de la familia Barraquer, la medicina va ser quelcom natural i proper durant la infantesa: La meva besàvia Josefa Moner -llavors vídua dIgnasi Barraquer, fundador de la clínica-, vivia a la mateixa clínica i desde ben petit recordo que anàvem sovint a casa seva per reunir-nos amb la familia. Loftalmologia sempre ha format part del meu ambient familiar.

Probablement aquesta sigui l’explicació que quan inicià els estudis de medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, ja sabés perfectament per quina especialitat es decantaria: Va ser una decisió bàsicament vocacional, tot i que segurament lafinitat per loftalmolgia ja estava escrita als meus gens.

De l’època d’estudiant, tinc el record de excel.lents professors a la facultat de medicina i a lHospital de la Vall dHebrón. Gràcies amb ells vaig superar el MIR a la primera convocatòria.

Un cop graduat, va formar-se com a especialista a la clínica Barraquer de Barcelona: No només em feia molta il·lusió poder especialitzar-me a la clínica per les arrels familiars, sino sobretot perquè era conscient del prestigi i nivell de la formació que hi podia rebre.

Pel doctor Elizalde, l’oftalmologia és aquella branca de la medicina i de la cirurgia que té com a principal objectiu diagnosticar i tractar adequadament les malalties que afecten lull.

La enorme magnitud d’aquest camp obliga a subespecialitzar-se en una àrea concreta. En un primer moment volia decantar-se per la cirurgia de la còrnia, seguint la tradició familiar, però durant l’últim any de residència el Professor Joaquim Barraquer li proposà que es dediqués a la patologia del segment posterior (retina), ja que hi destacava de forma especial: Per mi va ser un orgull i motiu duna gran satisfacció, però també un repte que comportava formar-me amb els millors especialistes del moment per tal dimportar-ne avenços i millores al nostre centre.

Per aquest motiu, l’any 1993 va marxar a Estats Units, al Bascom Palmer Eye Institute de Miami per iniciar la seva especialització en patologia mèdica de la retina de la mà del reconegut doctor Donald Gass. Els meus pares em van ajudar molt, sempre recolzant les meves decisions i animant-me a progressar en aquesta llarga carrera.

Posteriorment, i donat que la seva gran passió era la cirurgia de la retina, va decidir tornar a viatjar a l’estranger per completar la formació quirúrgica amb els doctors Steve Charles a Memphis i Stanley Chang a Nova York, dos grans mestres, especialistes i pioners de les tècniques modernes de la microcirurgia del vitri i la retina.

Al Centre d’Oftalmologia Barraquer es va incorporar inicialment com a col.laborador del servei dirigit pel Dr. Alfredo Muiños, una persona excel.lent, plena dexperiència, que em va ajudar a compendre molt millor aquesta delicada especialitat de loftalmologia.

El Dr. Elizalde és un cirurgià especialitzat en retinopatia diabètica, cirurgia del desprendiment de retina i en patologia i cirurgia de certes malalties que comprometen la màcula. El nostre servei està integrat per un grup de cirurgians amb experiència a diferents aspectes de la retina. Aquest treball en equip, a on cada especilista té la seva responsabilitat, és bàsic per obtenir un bon rendiment clínic.

Javier Elizalde també coordina la Unitat d’Oncologia Ocular del Centre d’Oftalmologia Barraquer, dirigida pel Professor Associat de la UAB, el Dr. Rafael I. Barraquer. Els tumors intraoculars, benignes o malignes -el melanoma és el més freqüent-, constitueixen una patologia amb una prevalència molt baixa i de difícil tractament. Per aquest motiu molts casos són enviats a centres de referència com el nostre.

Javier Elizalde és deixeble dels doctors Jerry i Carol Shields. A l’any 1999 l’ajudaren a formar-se en el difícil camp de l’oncologia ocular al Wills Eye Hospital de Filadelfia, amb la intenció de poder crear una unitat especialitzada a la clínica Barraquer. Afortunadament ho hem aconseguit. Amb el recolzament del Dr. Rafael I. Barraquer i amb un equip multidisciplinari  molt eficaç, avui ja tenim a labast tots els mitjans terapèutics disponibles per al tractament dun tumor ocular: croteràpia, làser, hipertèrmia, braquiteràpia, radioteràpia externa i diferents tractaments quirúrgics.

Tot i això, la prioritat de l’equip mèdic devant d’un tumor ocular maligne és: en primer lloc, salvar la vida del pacient; després, conservar lull, i finalment preservar la capacitat visual. Cal destacar, com a reconeixement a la seva trajectòria professional dins del món de l’oncologia ocular, que la International Society of Ocular Oncology va atorgar a Javier Elizalde el prestigiós Premi Suven Life Sciences 2004.

L’activitat acadèmica i la docència clínica són tasques habituals i molt enriquidores pel doctor Elizalde. “Preparem setze residents anualment, i a través de lInstitut Universitari Barraquer organitzem cursos de postgrau, màsters, reunions científiques i congressos. Magrada ensinistrar professionals il·lusionats i motivats i, sobretot, mencanta comunicar-mhi i intercanviar experiències.

Aquesta empatia, aquest tarannà humanista, ha estat una de les constants de l’estil sanitari Barraquer: Amb els pacients i amb els alumnes cal fer un esforç per ser un bon comunicador, tenir paciència i explicar de forma didàctica i humana les diferents patologies. Els hem de tractar com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres”.

El doctor Elizalde reconeix que és molt sensible i minvolucro molt amb els problemes dels meus malalts. Tot i així, i pel bé del meu vessant personal, és imprescindible combinar la professió amb lesport, els amics i la familia. La meva vida privada momple tant com la professional.