DR. JOAN MANEL PANO I VIDAL
DR. JOAN MANEL PANO I VIDAL
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. JOAN MANEL PANO I VIDAL

BALNEARI BROQUETAS

Text del 2003

S’ha produït un gir en la filosofia de vida de la nostra societat que ha incidit en donar importància al cos, a tenir cura de la salut i a apostar pel benestar. Els balnearis tenen una funció social com a centres de cura i prevenció de malalties.

La salut forma part d’un concepte ampli sobre el qual s’estan recuperant des de fa alguns anys pràctiques en desús però que s’estan revelant com a molt útils en problemes emergents en la societat actual i també en aspectes vitals com la prevenció i la promoció de la salut. En el marc de la societat occidental els estils de vida estan condicionant, en gran manera, l’aparició de malalties i trastorns relacionats especialment amb el ritme de vida com ara l’estrès. Prevenir, tractar i recuperar són conceptes clau en el conjunt de serveis que ofereixen els balnearis. Les tècniques d’hidroteràpia, com altres de complementàries, estan aconseguint recuperar i millorar la salut de moltes persones. El Balneari Broquetas és un espai on la persona pot trobar confort i tranquil·litat en el marc d’un entorn natural de gran bellesa. Situat al nucli antic de Caldes de Montbui, davant de les termes romanes, va iniciar l’activitat el 1729. El seu fundador va ser Salvador Broquetas que, donat el seu coneixement de les propietats que tenien les aigües termals per la salut de les persones, edificà la primera casa de banys. Les instal·lacions són d’un estil marcadament modernista que avui conviu en harmonia amb zones dotades d’un caire més actual però, que en conjunt, integren un espai agradable i interessant. Com explica el director mèdic del Balneari Broquetas, Joan Manel Pano, “un dels espais bàsics del centre és la galeria de banys on encara es conserva una sauna romana (vaporarium) que data del segle II d.C. El seu important valor arquitectònic ha comportat la declaració del balneari com a momument artístic protegit.”

El Balneari Broquetas forma part del Grup Broquetas, empresa dirigida per la família Campos. Els serveis que ofereix són molt diversos però sempre enfocats al tractament de patologies mitjançant la hidroteràpia: piscina amb raigs, llit d’aigua, llit d’aigua i llum, bany termal, raig a pressió, dutxa filiforme, dutxa de columna i dutxa lumbar són alguns dels tractaments que es reben al balneari sota l’atenció mèdica del Dr. Pano. Aquest ventall de serveis s’ha ampliat notablement al llarg dels darrers anys com a conseqüència de la revitalització del sector: “He participat en l’evolució i progressió d’aquest camp que havia passat fa alguns anys per moments complicats. S’ha produït un gir en la filosofia de vida de la nostra societat que ha incidit en donar importància al cos, a tenir cura de la salut i a apostar pel benestar. Hi ha un reconeixement social dels balnearis com a centres de tractament de patologies com el reumatisme, l’estrès, el tabaquisme… No podem curar malalties importants però sí que podem ajudar a aminorar i reduir alguns dels seus efectes. Cada vegada més la gent es decanta per les teràpies naturals que són les més senzilles i menys agressives. També han contribuït al canvi de mentalitat social sobre el tractament balneàric les millores tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat de l’oferta d’aquests espais.”

El personal mèdic i paramèdic també ha incidit en aquest canvi d’actitud de la societat. “Abans l’equip mèdic dels balnearis es denominava ‘cos de banys’ i duien a terme uns tractaments molt diferents dels actuals perquè disposaven d’unes tècniques i possibilitats molt més limitades que les que tenim avui. Els balnearis s’han adaptat a les necessitat de la societat actual.”

Els clients del balneari busquen uns serveis i una atenció molt propera. Volen sentir-se ben atesos i trobar solucions a les seves preocupacions. “Tenim clients de llarga estada que vénen a fer un tractament d’alguna patologia. Joves i grans busquen solucions a problemes diferents: reumatològics, d’estrès, d’ansietat, respiratoris o bé tractaments d’obesitat i d’estètica. Un col·lectiu molt important és el client de cap de setmana. L’oferta és diversa per a un sector d’edat molt ampli que ve sol o amb la família. Per a moltes persones el balneari és una manera d’experimentar un entorn nou i relaxar-se, i després de provar-ho acaben tornant. En aquests moments estem obrint un nou servei adaptat a les empreses, adequat per a la realització de convencions. Després de la jornada laboral es realitzen uns serveis de balneari que resulten molt relaxants i que ajuden a desconnectar de l’estrès laboral.”

Les aigües termals condicionen el tipus de tractaments dels balnearis. “Les aigües d’aquest balneari són sòdiques (clorursòdic) i hipertermals (arriben a temperatures de més de 72ºC). En aquestes condicions l’aigua adquireix unes propietats que són les que s’apliquen en el tractament de les diferents patologies. Aquestes aigües tenen propietats antiinflamatòries, de relaxació muscular, activadores del metabolisme cel·lular, etc. Les patologies reumatològiques milloren en gran manera amb aquests tractaments. Hi ha persones que han arribat amb crosses al centre i després de tractar-se les han pogudes deixar definitivament. Tractem patologies cròniques, no brots aguts. La psoriasis té un component inflamatori a la pell i pot ser una manifestació cutània d’una patologia articular que entra dins del terreny dels reumatismes articulars crònics. Amb els tractaments s’aconsegueixen neteges de cèl·lules mortes i la millora de la patologia. Els asmàtics també poden millorar el seu estat i arribar a desprendre’s de l’aerosol; moltes persones que han passat per operacions d’implantació són enviades pels metges a rehabilitar-se en aigua. Els balnearis tenen una funció social com a centres de cura i prevenció de malalties.”

Els tractaments d’obesitat que es realitzen al balneari no són agressius. “S’ha de perdre pes de forma progressiva amb una dieta adequada, massatges i tractaments naturals. Un dels aspectes més importants per aconseguir eliminar l’obesitat és saber menjar bé. La nostra cura ha de tenir continuïtat fora del balneari i l’educació balneària esdevé bàsica.”

Relacionat amb aquest aspecte hi ha la preocupació per l’estètica. “Hi ha moltes persones que es mostren descontentes amb el seu aspecte. Nosaltres podem ajudar a solucionar alguna de les seves preocupacions estètiques dins del que ens marca el sentit comú. No fem cirurgia estètica sinó tractaments d’estètica molt especialitzats amb productes i aplicacions que donen resultats sense agredir.”

Es calcula que un 75% de les persones que passen per tractaments balneàrics en surten amb resultats satisfactoris. El balneari Broquetas, junt amb el seu hotel, té capacitat per a 145 persones que reben unes atencions acurades i professionals amb una qualitat màxima sota la direcció d’un equip mèdic preparat i expert en les tècniques més innovadores que, alhora, es combinen amb tècniques tradicionals practicades des de fa segles al voltant del món de les aigües termals.